Διεθνή

Στο Μεξικό με πολιτικό άσυλο ο Evo Morales – Χάος και συγκρούσεις στη Βολιβία

Στο Μεξικό με πολιτικό άσυλο ο Evo Morales – Χάος και συγκρούσεις στη Βολιβία
Κοινές επιχειρήσεις στρατού και αστυνομίας για να αντιμετωπιστούν τα επεισόδια και οι βανδαλισμοί
Στο Μεξικό μεταβαίνει ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Evo Morales, την ώρα που στη Βολιβία στρατός και αστυνομία ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις και να αποκαταστήσουν την τάξη.
Ο Morales επιβιβάστηκε σήμερα Τρίτη 12/11 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) σε αεροπλάνο με προορισμό το Μεξικό, το οποίο και του πρόσφερε πολιτικό άσυλο.
«Αδελφές και αδελφοί, αναχωρώ για το Μεξικό.
Με πονά το ότι φεύγω από τη χώρα για πολιτικούς λόγους, αλλά θα παρακολουθώ πάντα τι γίνεται.
Θα επιστρέψω σύντομα με περισσότερη δύναμη και ενέργεια» ανέφερε σε μήνυμα του ο Morales, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το προεδρικό αξίωμα ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την εκλογή του στην προεδρία από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 20 Οκτωβρίου.
Τη μεταφορά του Morales στο Μεξικό επιβεβαίωσε και ο Μεξικανός ΥΠΕΞ, Marcelo Ebrard, ο οποίος σε μήνυμα του στο twitter, έκανε γνωστό ότι «ο Evo Morales βρίσκεται πλέον στο μεξικανικό κυβερνητικό αεροσκάφος που εστάλη για να εγγυηθεί τη μεταφορά του με απόλυτη ασφάλεια στη χώρα μας».
Ο Morales φέρεται να ζήτησε προφορικά από την κυβέρνηση του Μεξικό πολιτικό άσυλο, καθώς κατήγγειλε ότι ομάδες ατόμων λεηλάτησαν και αποπειράθηκαν να βάλουν φωτιά στο σπίτι του.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, η Βολιβία αναμένεται να οδηγηθεί σε νέες προεδρικές εκλογές, την ώρα που η κατάσταση στην χώρα είναι τεταμένη.
Ο αρχηγός της αστυνομίας στην πρωτεύουσα Λα Πας ζήτησε από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων να «επέμβει ο στρατός» καθώς οι δυνατότητες της αστυνομίας να αντιμετωπίσει τα βίαια επεισόδια «υπερκεράστηκαν».
Κατόπιν αυτού του αιτήματος, ο στρατός ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα διεξαγάγουν κοινές επιχειρήσεις με την αστυνομία εναντίον των «βανδάλων».
«Αποφασίστηκε να διεξαχθούν κοινές επιχειρήσεις με την αστυνομία για να αποφευχθεί η αιματοχυσία και το πένθος της βολιβιανής οικογένειας», ανέφερε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο αρχηγός του στρατού, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι θα χρησιμοποιηθεί η «κατάλληλη» ισχύς εναντίον των «βανδάλων», υπονοώντας ότι δεν θα υπάρξει δυσανάλογη χρήση βίας.
Χιλιάδες διαδηλωτές άρχισαν χθες πορεία από την Ελ Άλτο προς τη Λα Πας, φωνάζοντας «Τώρα ναι, εμφύλιος πόλεμος!», εξέλιξη που επέτεινε τους φόβους για σοβαρά επεισόδια στην πρωτεύουσα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης