Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα 2GW η δυναμικότητα των σταθμών αποθήκευσης που θα χρειαστεί η ελληνική αγορά μέχρι το 2022

tags :
Στα 2GW η δυναμικότητα των σταθμών αποθήκευσης που θα χρειαστεί η ελληνική αγορά μέχρι το 2022
Η παγκόσμια βιομηχανία ηλιακής ενέργειας αναμένεται να φθάσει τα 422 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2022 από 86 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015

Αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα της χώρας από περίπου 16% που είναι σήμερα στο 35% το 2030 είναι ο στόχος που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση και ο οποίος θα αποτυπωθεί στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Αυτό σημαίνει ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα πρέπει να πραγματοποιηθούν επενδύσεις της τάξης των 20 δις ευρώ σε έργα ΑΠΕ, ώστε η εγκατεστημένη ισχύς της πράσινης ενέργειας να αυξηθεί από τα  6 GW που είναι σήμερα σε περίπου 17-20 GW το 2030 και το 50% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού στη χώρα να παράγεται από αιολικά και φωτοβολταϊκά. 
Για να γίνουν αυτά όμως και παράλληλα να εξασφαλιστεί η επάρκεια και η ευστάθεια του συστήματος, θα πρέπει τα έργα ΑΠΕ να συνοδευτούν από υποδομές αποθήκευσης, δηλαδή αντλησιοταμιευτικά έργα και μπαταρίες. 
Η εγκατάσταση των συστημάτων αυτών θεωρείται μονόδρομος ώστε να στηριχθεί η διείσδυση των ΑΠΕ.
Αυτό άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις χώρες όπου το μερίδιο της πράσινης ενέργειας ξεπερνάει το 35%-40%.
Το επόμενο στοίχημα λοιπόν είναι η αποθήκευση ενέργειας, η οποία εξασφαλίζει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας. 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στην Ελλάδα οι σταθμοί αποθήκευσης που απαιτούνται για να στηρίξουν τη διείσδυση των ΑΠΕ υπολογίζονται σε τουλάχιστον 2 GW.
Ειδικά δε η ηλιακή ενέργεια, θεωρείται σήμερα μια από τις σημαντικότερες ΑΠΕ με ανεξάντλητες δυνατότητες.
Η ισχύς του ήλιου είναι καθαρή, αποτελεί λύση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και οικονομική βιώσιμη εναλλακτική πρόταση ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2016, ήταν το πρώτο έτος στην ιστορία που η ηλιακή ενέργεια παρήγαγε το 1,3% της παγκόσμιας ισχύος, ενώ μέχρι το 2050 η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να καταστεί η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο.
Η παγκόσμια βιομηχανία ηλιακής ενέργειας αναμένεται να φθάσει τα 422 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2022 από 86 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015.
Η εγκατεστημένη ισχύς στο πλανήτη από ηλιακή ενέργεια, δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 1 TW, την ίδια χρονιά.
Ο μόνος περιορισμός της ηλιακής ενέργειας είναι η ικανότητα των εταιριών να την μετατρέψουν σε ηλεκτρική ενέργεια με αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο.
Και αυτό μπορεί να γίνει μέσω της αποθήκευσης.
Έτσι το επόμενο στοίχημα είναι η αποθήκευση ενέργειας, αποτελεσματικά και σε μεγάλη κλίμακα.

Η προετοιμασία της METKA EGN

Ειδική αναφορά για το θέμα έχει κάνει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS που μέσω της METKA EGN έχει δημιουργήσει και εγκαταστήσει πρωτοποριακά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας που προσφέρουν ευστάθεια συστήματος και άμεση ηλεκτροδότηση ακόμα και εκτός δικτύου.
«Πιστεύουμε ότι το κύμα της κοινής γνώμης κατά της κλιματικής αλλαγής θα είναι τεράστιο και θα μετατραπεί σε κύμα που θα συμπαρασύρει την πολιτική σε δραστικές αποφάσεις.
Οι ΑΠΕ θα είναι σε όλες τους τις μορφές η ενέργεια του μέλλοντος αλλά και του παρόντος, απέχουμε λίγες δεκαετίες από τη λύση της αποθήκευσης σε μεγάλη έκταση», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος μιλώντας σε θεσμικούς επενδυτές.

Στη METKA EGN ήδη εργάζονται για μεγάλα τους projects, όπως η ηλεκτροδότηση μεγάλων βιομηχανικών μονάδων χωρίς καμία εξάρτηση από τον άνθρακα ή άλλα ρυπογόνα καύσιμα.
Η αρχή έγινε στην Τυνησία, όπου η εταιρεία ανέλαβε για λογαριασμό της Eni την προμήθεια και κατασκευή (EPC) ενός καινοτόμου υβριδικού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην πετρελαϊκή εγκατάσταση ADAM.
Πρόκειται για ένα έργο από τα πρώτα στο είδος του παγκοσμίως, όπου εκτός από την εγκατάσταση 5 MW ηλιακής ενέργειας θα υπάρχει και ένα σύστημα μπαταριών για αποθήκευση ενέργειας, ενώ θα αξιοποιηθούν συνδυαστικά και με τους υφιστάμενους αεριοστρόβιλους.
Η παραγόμενη ενέργεια του υβριδικού αυτού συστήματος θα καταναλώνεται επί τόπου στις ιδιοκαταναλώσεις της πετρελαϊκής εγκατάστασης της Εni, ώστε να μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση φυσικού αερίου στην παραγωγή και κατά συνέπεια αποφυγή εκπομπών 6.500 τόνων CO2 / έτος.
Αυτή δεν ήταν η πρώτη μεγάλη συνεργασία της METKA EGN.
Έχει συνεργαστεί σε έργα για την Lightsource BP, αλλά και την Talasol Solar S.L.U. θυγατρική της Ellomay Capital Ltd.
Με την συμβολή της METKA EGN, η MYTILINEOS επεκτείνεται σε ένα νέο πεδίο που θα περιλαμβάνει πλέον πλατφόρμα δραστηριοποίησης στην κατασκευή, λειτουργία, χρηματοδότηση και μεταπώληση (trade sale) φωτοβολταϊκών μονάδων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στις παγκόσμιες αγορές.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης