Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America/Merrill Lynch: Όχι και τόσο δελεαστικές οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών - Underperform για Εθνική και Πειραιώς - Bullish στα ομόλογα

tags :
Bank of America/Merrill Lynch: Όχι και τόσο δελεαστικές οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών - Underperform για Εθνική και Πειραιώς - Bullish στα ομόλογα
Σύμφωνα με την BofA οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών βελτιώνονται αλλά παραμένει μάλλον προσεκτική (cautious) εξαιτίας των δομικών αδυναμιών
Μετά το ράλι των τελευταίων μηνών από τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, οι αποτιμήσεις πλέον δεν είναι και τόσο δελεαστικές, αν συγκριθούν με εκείνες των ισπανικών και των ιταλικών τραπεζών.
Αυτό αναφέρει η Bank of America Merrill Lynch στην τελευταία 14σέλιδη ανάλυσή της (Greece: Takeaways from investor trip and outlook ahead), η οποία συντάχθηκε μετά το ταξίδι των αναλυτών της στην Ελλάδα, κατά το οποίο συναντήθηκαν με την κυβέρνηση, τους επίσημους πιστωτές, την Τράπεζα της Ελλάδος, τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και αναλυτές του ιδιωτικού τομέα.
Η BofA/ML επαναλαμβάνει την προτίμησή της για την Eurobank, ενώ για την Alpha Bank η σύσταση είναι αυτή της ουδετερότητας (neutral) και για τις Εθνική και Πειραιώς η σύσταση είναι «underperform», ήτοι για αποδόσεις μικρότερες της αγοράς.
Οι τιμές στόχοι διαμορφώνονται πολύ χαμηλότερα από τις τρέχουσες, ήτοι στα 1,805 ευρώ για την Alpha Βank, στα 0,9095 ευρώ για τη Eurobank, στα 2,869 ευρώ για την Εθνική και στα 2,944 ευρώ για την Πειραιώς.
Image

Θετικά

Η BofA/ML στοιχειοθετεί τις θετικές εξελίξεις γύρω από τον τραπεζικό κλάδο:
1) Βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας (άρση capital controls, πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά, καταθέσεις)
2) Μείωση των αποδόσεων ομολόγων (στήριξη των κεφαλαιακών δεικτών, τιμολόγηση των NPEs)
3) Ανάκαμψη της οικονομίας (βελτίωση της αγοράς ακινήτων, αύξηση της αξίας των εγγυήσεων)
4) Επιτάχυνση των ενεργειών για την αντιμετώπιση των NPEs (Ηρακλής).

Αρνητικά

Η BofA/ML στοιχειοθετεί και τις αρνητικές εξελίξεις γύρω από τον τραπεζικό κλάδο:
1) Περιορισμένα capital buffers
2) Χαμηλή ποιότητα κεφαλαίων
3) Πίεση στα έσοδα
4) Υψηλά ποσοστά συμμετοχής του ΤΧΣ

Όπως υποστηρίζει η BofA οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών βελτιώνονται αλλά παραμένει μάλλον προσεκτική (cautious) εξαιτίας των δομικών αδυναμιών.
Το ίδιο ισχύει και για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες περιμένουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου Ηρακλής.
Αυτό θα είναι και το κρίσιμο ζήτημα τους επόμενους 12 μήνες, με την εστίαση να παραμένει στην ποιότητα κεφαλαίων και τους κινδύνους που αφορούν τα έσοδα.

Ομόλογα

Δεδομένης της συνολικής ετήσιας απόδοσης που φτάνει το 32%, η BofA/ML τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία αναπτυγμένη αγορά που να έχει ξεπεράσει τον δείκτη ελληνικών ομολόγων φέτος.
Ακόμη και οι αμερικανικές μετοχές, παρουσιάζουν χαμηλότερη συνολική απόδοση, στο 29%.
Το ελληνικό spread έχει βελτιωθεί σημαντικά, από τις 400 μονάδες βάσης στις 150 μονάδες βάσης, ενώ δεν απέχει πλέον πολύ από το αντίστοιχο ιταλικό spread.
Μάλιστα, η BofA/ML υποστηρίζει ότι η ορμή θα μπορούσε ακόμα να επεκταθεί εμπροσθοβαρώς στην καμπύλη, εξαιτίας τριών παραγόντων:
1) το κυνήγι των αποδόσεων
2) τη μεταρρυθμιστική επιτάχυνση από την ελληνική κυβέρνηση και τις πιθανές αναβαθμίσεις της οικονομίας
3) την αύξηση των πιθανοτήτων η Ελλάδα να καταστεί ως έσχατος δανειστής.
Ειδικά στο τελευταίο, η BofA/ML τονίζει ότι υπάρχει άρσης του περιορισμού που έχουν από το 2015 οι ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα.
Αυτό θα είναι πολύ καλό για τους ελληνικούς τίτλους, με την BofA/ML να δηλώνει bullish.
Image

Ελληνική οικονομία

Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, η οποία προέκυψε από τις εκλογές του Ιουλίου αντιμετωπίζει τρεις βασικές προκλήσεις:
- Τήρηση των δημοσιονομιών στόχων
- Αντιμετώπιση του μεγάλου αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs)
- Ενίσχυση της ανάπτυξης.
Μέχρι τώρα, το πρώτο τετράμηνο της διακυβέρνησης η κυβέρνηση έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο, όμως υπάρχουν πολλές ακόμη προκλήσεις.
Η κυβέρνηση θα πετύχει εύκολα τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% φέτος, ενώ μένει να δούμε ποια είναι τα περιθώρια μείωσης αυτών των στόχων, δεδομένης της επιφυλακτικότητας των θεσμώ.
Η ανάπτυξη όμως παραμένει χαμηλότερη των εκτιμήσεων, αλλά η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να σχεδιάσει μέτρα τόνωσής της.
Η αλλαγή του μείγματος πολιτικής προκειμένου να μειωθεί σταδιακά το βαρύ φορτίο της φορολογίας θα στηρίξει την ανάπτυξη, ωστόσο, η οικονομία θα πρέπει να "τρέξει" με υψηλούς φόρους σε σχέση με τους ανταγωνιστές.
Γι΄αυτό το λόγο, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να υλοποιήσει τα σχέδια μεταρρυθμίσεών της, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει τους κινδύνους για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν και την ελληνική οικονομία, και τη μακροπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη της χώρας, η οποία παραμένει υποτονική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης