Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η εκτίναξη της τιμής του κρεμμυδιού στην Ινδία απειλεί την πολιτική σταθερότητα

tags :
FT: Η εκτίναξη της τιμής του κρεμμυδιού στην Ινδία απειλεί την πολιτική σταθερότητα
Οι τιμές των κρεμμυδιών στην Ινδία έχουν φτάσει στα ύψη, οδηγώντας σε ανησυχίες για πληθωρισμό και κοινωνικές αναταραχές αναφέρουν οι Financial Times
Οι τιμές των κρεμμυδιών στην Ινδία έχουν φτάσει στα ύψη, οδηγώντας σε ανησυχίες για τον πληθωρισμό των τροφίμων και τις κοινωνικές αναταραχές που μπορεί να προκληθούν, καθώς η κλιματική αλλαγή πλήττει την παραγωγή ενός από τα σημαντικότερα λαχανικά της χώρας αναφέρουν οι Financial Times.
Οι υψηλές θερμοκρασίες που έλαβαν χώρα στην Ινδία νωρίτερα μέσα στο 2019, ακολουθούμενες από υπερβολική βροχόπτωση από τους ετήσιους μουσώνες, οδήγησαν σε δραστική πτώση της παραγωγής κρεμμυδιού στις βασικές περιοχές της Ινδίας.
Ο μουσώνας είναι κρίσιμος για τη γεωργία της χώρας, αλλά το μετεωρολογικό γεγονός είναι όλο και πιο ασταθές λόγω εν μέρει του μεταβαλλόμενου κλίματος, με τη θέρμανση των ωκεανών που οδηγεί σε ακραίες βροχοπτώσεις.
Οι τιμές χονδρικής κρεμμυδιού στο Azadpur, ένας κορυφαίος κόμβος για τους εμπόρους κρεμμυδιών κοντά στο Νέο Δελχί, σημείωσαν άνοδο σχεδόν κατά 500% από την αρχή του 2019 από 1.908 ρουπίες τα 40 κιλά σε υψηλό έξι ετών στις 2.400 ρουπίες τον Απρίλιο του 2019.
«Οι τιμές συνεχώς αυξάνονται», δήλωσε ο Sachin Gangawani, πωλητής λαχανικών σε αγορά του Μουμπάι.
«Τα κέρδη μας μειώθηκαν δραστικά.
Οι άνθρωποι, αντί να αγοράζουν ένα κιλό, αγοράζουν ένα τέταρτο του κιλού», πρόσθεσε.
Η Ινδία έχει δύο ετήσιες συγκομιδές κρεμμυδιών.
Η πρώτη του έτους καταστράφηκε από μια σοβαρή ξηρασία, με την παραγωγή να μειώνεται κατά 50% από το 2018, σύμφωνα με τον Rutika Ghodekar, αναλυτή της Mintec.
Η δεύτερη συγκομιδή, που έχει ολοκληρωθεί, είχε υποστεί ζημιές από έντονες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια των μουσώνων, γεγονός που οδήγησε σε χαμηλότερη φύτευση και παραγωγή καθώς και στην ποιότητας.
Με τις βροχές να συνεχίζονται, υπάρχουν τώρα ανησυχίες για τη συγκομιδή του 2020, καθώς τα διαθέσιμα φυτά ήταν κακής ποιότητας, ενώ οι όγκοι έχουν επίσης μειωθεί.

Image

Η απότομη αύξηση των τιμών κρεμμυδιού είναι μια ανεπιθύμητη εξέλιξη για τον πρωθυπουργό Narendra Modi, σε μια εποχή που η κυβέρνησή του αγωνίζεται να αντιμετωπίσει μια απότομη οικονομική ύφεση.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μειώθηκε σε έξι χρόνια χαμηλό, μειώνοντας το εισόδημα των αγροτών και των αστικών καταναλωτών.
Η τιμή των κρεμμυδιών, μια σημαντική καλλιέργεια και ένα βασικό συστατικό στα περισσότερα πιάτα σε ολόκληρη την πλούσια τοπική κουζίνα, είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα.
Εκατομμύρια στην Ινδία εξακολουθούν να δαπανούν περισσότερο από το 50% του εισοδήματός τους για τα τρόφιμα και η διαμάχη που σχετίζεται με κρεμμύδι έχει συνδεθεί με την πτώση περισσότερων από μία κυβερνήσεων στην Ινδία από το 1980.
Είναι επίσης υπεύθυνη για την ήττα του κόμματος Bharatiya Janata του κ. Modi στις τοπικές εκλογές το 1998.
Αντιμέτωπη με τις αυξανόμενες τιμές, η κυβέρνηση «απελευθέρωσε» τα εθνικά της αποθέματα των 50.000 τόνων κρεμμυδιών στην αγορά.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, για την άμβλυνση των αυξανόμενων τιμών, έθεσε ένα όριο στα αποθέματα που διατηρούσαν οι έμποροι για να αποφευχθεί η συσσώρευση και η απαγόρευση των εξαγωγών κρεμμυδιών.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, δεσμεύτηκε να εισαγάγει 100.000 τόνους λαχανικών.
Η απαγόρευση των εξαγωγών της Ινδίας είχε αντίκτυπο στους εισαγωγείς των κρεμμυδιών της, όπως το Μπαγκλαντές, που βρέθηκε ξαφνικά αντιμέτωπη με περιορισμένη  προσφορά.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης