Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Στον αέρα» η παραμονή του Ν. Μηταράκη στην κυβέρνηση μετά τη «γκάφα» της τιτλοποίησης χρεών 12 δισ. στα ασφαλιστικά Ταμεία

tags :
«Στον αέρα» η παραμονή του Ν. Μηταράκη στην κυβέρνηση μετά τη «γκάφα» της τιτλοποίησης χρεών 12 δισ. στα ασφαλιστικά Ταμεία
Ο κ. Μηταράκης είχε τρείς συναντήσεις με στελέχη του πρωθυπουργού στο Μ. Μαξίμου
Στον «αέρα» βρίσκεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΒΝ η παραμονή στην κυβέρνηση του υφυπουργού Εργασίας Νότη Μηταράκη, μετά τη σημερινή «γκάφα» της διαρροής που του χρεώνει το Μ. Μαξίμου στο πρακτορείο Reuters, περί πώλησης σε ξένα funds χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία αξίας 20 με 25 δισ. ευρώ, για τα οποία ουδείς οφειλέτης δεν μπήκε στη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μηταράκης είχε τρείς συναντήσεις με στελέχη του πρωθυπουργού στο Μ. Μαξίμου, στα οποία εξήγησε το σχέδιο τιτλοποίησης και στην τελευταία συνάντηση έλαβε την απάντηση ότι «το σχέδιο είναι αντισυνταγματικό».
Η κυβέρνηση, δια του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, διέψευσε σε όλους τόνους το σχετικό δημοσίευμα του Reuters: «Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την πώληση 12 δις ευρώ ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε funds, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η διαδικασία δεν θα περιλαμβάνει τιτλοποίηση, γιατί η έκδοση καλυμμένων χρεωγράφων μπορεί να θεωρηθεί δανεισμός και να αντιμετωπίσει εμπόδια από την Eurostat. 
Αντίθετα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να πουλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες επενδυτές για να λάβει προκαταβολική πληρωμή σε ρευστό και να συμφωνήσει σε ένα σύστημα διαμοιρασμού των κερδών από το όποιο ποσό ανακτηθεί.
Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν κάποιον διαχειριστή, όπως κάνουν και τα εξειδικευμένα funds τα οποία αγοράζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις τράπεζες.
Το σχέδιο θα θέτει ως ημερομηνία εκκίνησης την 31η Δεκεμβρίου του 2014, το οποίο σημαίνει ότι θα προσπαθήσει να πουλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν συσσωρευτεί ως τότε.
Θα επικεντρωθεί σε χρωστούμενα ποσά άνω των 100.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δις μπήκαν οφιλές 4,1 δισ. ευρώ, ενώ άλλο 1 δισ. βρίσκεται σε περισσότερα των δυο ταμείων και αναμένεται ο καταλογισμός τους μέχρι τέλος του έτους.
Επίσης, 5 δισ. ευρώ (από τα 35 δισ. ευρώ μη ρυθμισμένα) είναι σταδιακά εισπράξιμα μέσω της υφιστάμενης  ρύθμισης των 12 δόσεων ή της εξεταζόμενης των 24 δόσεων.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης