Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

EBA: Αλλάζουν οι όροι για το Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Διαβατήριο και την ίδρυση υποκαταστημάτων

tags :
EBA: Αλλάζουν οι όροι για το Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Διαβατήριο και την ίδρυση υποκαταστημάτων
Τα θέματα αυτά θα καλύψουν και αφίξεις τραπεζών τρίτων χωρών που πάντως γι’ αυτές το πλαίσιο είναι σαφώς αυστηρότερο
Διαφορετικό θα είναι από εδώ και στο εξής το τραπεζικό διαβατήριο προκειμένου μια Ευρωπαϊκή τράπεζα να ιδρύσει υποκαταστήματα σε άλλη χώρα αλλά και στις περιπτώσεις που κλείνει καταστήματα.
Ιδιαίτερα στη δεύτερη αυτή περίπτωση είναι σημαντικές οι επιπλέον ενημερώσεις ώστε να μην εγερθούν θέματα με δυνητικά χρέη των τραπεζών σε πελάτες ή και στην ίδια τη χώρα.
Τα θέματα αυτά θα καλύψουν και αφίξεις τραπεζών τρίτων χωρών που πάντως γι’ αυτές το πλαίσιο είναι σαφώς αυστηρότερο.
Σε ότι αφορά τη χώρα μας ας σημειωθεί πως την ενδιαφέρουν και οι δύο περιπτώσεις και το άνοιγμα νέων καταστημάτων σε αυτή από άλλες χώρες της Ε.Ε. αλλά και από τρίτες χώρες όπως επίσης και το κλείσιμο καταστημάτων ελληνικών τραπεζών σε χώρες της Ε.Ε.
Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ για το άνοιγμα τραπεζικών υποκαταστημάτων σε άλλες χώρες- μέλη με μία σειρά από τροποποιήσεις που εισηγείται η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) στους δύο βασικούς κανονισμούς, οι οποίοι διέπουν το λεγόμενο «τραπεζικό διαβατήριο»
Πρόκειται για την αναθεώρηση των κανονισμών για τα Ρυθμιστικά Τεχνικά Πρότυπα (RTS- Regulatory Technical Standards)  και την Εφαρμογή Τεχνικών Προτύπων  (ITS -Implementing Technical Standards) για την  κοινοποίηση διαβατηρίου .
Στόχος των αλλαγών, οι οποίες τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση,  είναι η  βελτίωση της ποιότητας και της σαφήνειας των πληροφοριών που πρέπει να παρέχονται από ένα πιστωτικό ίδρυμα όταν ειδοποιεί τις οικείες αρμόδιες αρχές ότι  προτίθεται να ανοίξει υποκατάστημα ή να παράσχει υπηρεσίες σε άλλη  χώρα-  μέλος, καθώς και η διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ της αρχών της χώρας, όπου εδρεύει το πιστωτικό ίδρυμα με τις αρχές της χώρας υποδοχής.
Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί  στις 13 Φεβρουαρίου 2020, ενώ στις 21 Ιανουαρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί δημόσια ακρόαση στα γραφεία της ΕΒΑ.
Οι κυριότερες από τις αλλαγές που προτείνει η ΕΒΑ αφορούν:

- Στην υποχρέωση των πιστωτικών οργανισμών να καταδεικνύουν με τρόπο όσο πιο σαφή και ακριβή γίνεται την ημερομηνία  προβλεπόμενης έναρξης κάθε δραστηριότητας για την οποία υποβάλλεται η κοινοποίηση, αντί μόνον της βασικής  δραστηριότητας όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα.  Η τροποποίηση αυτή θεωρείται ότι επιτρέπει  στις αρμόδιες αρχές να διαμορφώσουν καλύτερη και πληρέστερη εικόνα των σχεδιαζόμενων δραστηριοτήτων και των διευθετήσεων  που έχουν γίνει προκειμένου να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. 
- Εισάγονται περισσότεροι έλεγχοι όσον αφορά τον οικονομικό σχεδιασμό. Στο πλαίσιο αυτό, οι υποθέσεις εργασίας στις οποίες τα πιστωτικά  ιδρύματα στηρίζουν  οικονομικές προβλέψεις θα πρέπει να περιλαμβάνονται στην κοινοποίηση
- Επίσης σε περίπτωση που σχεδιάζουν να κλείσουν ένα κατάστημα στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση από εξωτερικό ελεγκτή, η οποία να πιστοποιεί ότι το ίδρυμα δεν κατέχει πλέον καταθέσεις,  ούτε επιστρεπτέα κεφάλαια
- Προκειμένου να βελτιωθεί η επικοινωνία μεταξύ του πιστωτικού ιδρύματος και των οικείων αρχών καθώς και μεταξύ της οικείας αρχής και των αρχών της φιλοξενούσας χώρας προβλέπονται επίσης κάποιες  αλλαγές στις φόρμες που πρέπει να συμπληρωθούν όπως πχ υποχρέωση επικαιροποίησης των νομικών αναφορών, η ευκρινέστερη διαφοροποίηση μεταξύ της πρώτης κοινοποίησης και της κοινοποίησης αλλαγών κλπ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης