Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Ηρακλής δεν συγχωρεί αποκλίσεις από τους στόχους από τις εταιρίες διαχείρισης NPEs – Με διαφορές 20% χάνουν τις προμήθειες

Ο Ηρακλής δεν συγχωρεί αποκλίσεις από τους στόχους από τις εταιρίες διαχείρισης NPEs – Με διαφορές 20% χάνουν τις προμήθειες
Οι τράπεζες είχαν προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών οι αποκλίσεις από τους στόχους να είναι στο όριο του 30% και όχι 20%
Σαφές πλαίσιο θα ορίζει ο νέος νόμος για τα NPEs των τραπεζών ή πρόγραμμα Ηρακλής για τις αποδόσεις των εταιριών διαχείρισης.
Συγκεκριμένα ο νέος νόμος ο οποίος θα σταλεί άμεσα στους θεσμούς με στόχο έως τέλη Νοεμβρίου να κατατεθεί στην Βουλή ορίζει ότι «όταν μια εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων θέτει στόχους σε ετήσια βάση και διαπιστωθεί ότι υπάρχει αρνητική απόκλιση άνω του 20%.... τότε θα υποστούν κυρώσεις με βασικότερη ότι δεν θα τους αποδίδονται οι ετήσιες προμήθειες που έχουν συμφωνήσει να λαμβάνουν από την διαχείριση και τις τράπεζες.
Οι τράπεζες είχαν προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών οι αποκλίσεις από τους στόχους να είναι στο όριο του 30% και όχι 20%, ωστόσο η κυβέρνηση επέμεινε ότι το πλαίσιο πρέπει να είναι αυστηρό ώστε οι εταιρίες διαχείρισης να είναι συνεπείς με τους στόχους που θέτουν.
Ας υποθέσουμε ότι μια εταιρία διαχείρισης θέτει ως στόχο να έχει αναδιαρθρώσει π.χ. 1 δισεκ. προβληματικά δάνεια και να έχει συμβάλλει στην μείωση των NPEs της τράπεζας με την οποία συνεργάζεται κατά 4 δισεκ.
Εάν υπάρξει απόκλιση άνω του 20% σε αυτούς τους στόχους τότε θα χάνει το δικαίωμα στις προμήθειες, οι οποίες θα παγώνουν μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι.
Εάν η ασυνέπεια επίτευξης των στόχων διαιωνιστεί για δύο συνεχόμενες χρήσεις τότε η κυβέρνηση θα μπορεί να ζητήσει την αντικατάσταση των εταιριών διαχείρισης.
Το νέο πλαίσιο είναι αυστηρό αλλά έχει λογική και στρατηγική.
Υπάρχουν περιπτώσεις αποτυχημένων προβλέψεων σε deals που αφορούν NPEs που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση δημιούργησε ένα αυστηρό πλαίσιο για να πιέσει τις εταιρίες διαχείρισης NPEs να φέρουν αποτέλεσμα.
Εάν δεν φέρουν θα υποστούν συνέπειες παγώνοντας τις προμήθειες που θα έπρεπε να λάβουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης