Τελευταία Νέα
Διεθνή

Που οφείλεται η αντιστροφή της εικόνας για τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου

Που οφείλεται η αντιστροφή της εικόνας για τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου
Διευρύνονται τα spreads των ιταλικών, ισπανικών και ελληνικών ομολόγων μετά από αλλεπάλληλα ρεκόρ το καλοκαίρι
Αντιστρέφεται η εικόνα για τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου, παρατηρεί σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Διευρύνονται τα spreads των ιταλικών, ισπανικών και ελληνικών ομολόγων μετά από αλλεπάλληλα ρεκόρ το καλοκαίρι.
Η εικόνα των πιέσεων πιθανότατα δεν είναι προσωρινή, σύμφωνα με αναλυτές.
Οι ισπανικές αποδόσεις κινούνταν σχεδόν σε αρνητικό πεδίο αλλά τις τελευταίες έξι εβδομάδες αναρριχώνται διαρκώς ενώ τα ελληνικά ομόλογα είχαν το χειρότερο δεκαπενθήμερο από το 2018. 
Πρόκειται για ένδειξη ότι, οι επενδυτές να ανησυχούν για τον πολιτικό κίνδυνο στην περιοχή για άλλη μια φορά, σε τέτοιο βαθμό που ακόμη και μερικές από τις υψηλότερες αποδόσεις που προσφέρονται στην Ευρωζώνη δεν αρκούν για να τους φέρουν πίσω.

Rates on peripheral bonds have come off record lows

Στην Ιταλία ο κυβερνητικός συνασπισμός αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα ενώ η Ισπανία προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση γεγονός που προκαλεί προβλήματα και ενισχύει το αποσχιστικό κίνημα της Καταλονίας.
Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη θα πλήξει την περιφέρεια και ειδικά την Ιταλία, όπου σύμφωνα με πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές, η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει τη θητεία της.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte προσπαθεί να επιλύσει μια κρίση για μία χρεοκοπημένη χαλυβουργεία που έχει προκαλέσει ρήγματα στον κυβερνητικό συνασπισμό του και έχει δώσει «πυρομαχικά» στην αντιπολίτευση, με επικεφαλής τον ευρωσκεπτικιστή Matteo Salvini.
Την  ίδια ώρα οι αποδόσεις ομολόγων άλλων κρατών της Ευρωζώνης αναρριχώνται για πρώτη φορά σε μηνιαία βάση πάνω από 0%, γεγονός που σημαίνει ότι ο «πειρασμός» ανάληψης μεγαλύτερου κινδύνου από την αγορά των περιφερειακών τίτλων υψηλότερης απόδοσης μειώνεται για τους επενδυτές.
Τα δεκαετή γαλλικά και βελγικά ομόλογα ανέβηκαν πάνω από το 0% την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα 30ετή γερμανικά έχουν αποδόσεις περίπου 0,2%.
Αυτή η εξέλιξη  θέτει «φρένο» σε μερικές από τις πιο κερδοφόρες συναλλαγές ομολόγων.
Η Ιταλία επέστρεψε τους επενδυτές 11% φέτος, ενώ ο αριθμός για την Ισπανία και την Πορτογαλία είναι πάνω από 8%, σύμφωνα με τους δείκτες της Bloomberg Barclays.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης