Τελευταία Νέα
Speculator

Κέρδη για λίγες μετοχές της επιτήρησης αλλά και έως 220% – Ποιες αφυπνίστηκαν εσχάτως

Κέρδη για λίγες μετοχές της επιτήρησης αλλά και έως 220% – Ποιες αφυπνίστηκαν εσχάτως
Από τις συνολικά 24 μετοχές της επιτήρησης, για 6 έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η αποτίμησή τους
Εν αναμονή εξελίξεων βρίσκονται συγκεκριμένες εταιρείες των οποίων οι μετοχές διαπραγματεύονται στην κατηγορία της επιτήρησης, αλλά αυτές οι εξελίξεις έχουν «ανοίξει την όρεξη» των επενδυτών στο ταμπλό του ΧΑ.
Η αφύπνιση είναι έως και εντυπωσιακή για λίγες βέβαια μετοχές από τις 24 που διαπραγματεύονται συνολικά στην εν λόγω κατηγορία, αλλά στα χρηματιστηριακά γραφεία κυκλοφορούν πληροφορίες για σημαντική αλλαγή της εικόνας του ισολογισμού το επόμενο διάστημα και εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες.
Η πιο γνωστή εξέλιξη αφορά τη Forthnet, όπου από τη στιγμή που κυκλοφόρησε το ενδιαφέρον του Βαγγέλη Μαρινάκη, η μετοχή σκαρφάλωσε σε υψηλότερα επίπεδα.
Η μετοχή ξεκίνησε τη χρονιά από τα 0,1130 ευρώ, αλλά γρήγορα βρέθηκε να διαπραγματεύεται ακόμα και κάτω από τα 0,10 ευρώ.
Το ενδιαφέρον Μαρινάκη, η προοπτική μεγάλο κουρέματος των χρεών με αντίστοιχη βελτίωση της καθαρής θέσης αλλά και μείωσης των χρηματοοικονομικών εξόδων έχει οδηγήσει τη μετοχή σε υψηλά άνω των τριών ετών και πάνω από τα 0,45 ευρώ.
Η απόδοση της μετοχής μέσα στο 2019 αγγίζει το 223% ενώ χθες (18/11) υποχώρησε 19%.
Η Frigoglass μετά την επιστροφή στην κερδοφορία έχει ξαναγίνει για τους επενδυτές growth story με τη μετοχή από την αρχή του έτους να καταγράφει άνοδο 90%.
Αν και η καθαρή θέση είναι αρνητική και οι υποχρεώσεις αξιόλογες, η ύπαρξη κερδών και η βελτίωση των πωλήσεων τραβάει τα επενδυτικά βλέμματα.
Αρκετά κρίσιμο είναι το σημείο των 0,20 ευρώ καθώς εκεί έχει παρατηρηθεί πως υπάρχουν μεγάλοι πωλητές.
Η Medicon, συμφώνησε με τα πιστωτικά ιδρύματα και αναδιάρθρωσε το δανεισμό της και σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα που δημοσιεύει έχει βελτιώσει την αποτίμησή της ενώ βάζει και υποψηφιότητα για έξοδο από την επιτήρηση.
Ενισχύεται 70% από την αρχή του έτους.
Στην ΚΡΕΚΑ υπάρχουν καθημερινά αγοραστές στο limit up αλλά ο περιορισμένος όγκος συναλλαγών δεν αφήνει τη μετοχή να κλείσει σε υψηλότερα επίπεδα.
Εξαίρεση αποτέλεσε η συνεδρίαση της 13/11, όπου με όγκο 20 χιλ. τεμάχια η μετοχή ενισχύθηκε κατά 19,12% και αυτό είναι και το ποσοστό ανόδου από την αρχή του έτους.
Η εισηγμένη έχει έρθει σε αρχική συμφωνία με τις τράπεζες για το δανεισμό της και προχωράει σε πώληση του σφαγείου στα Ιωάννινα.
Το κούρεμα οφειλών της Επίλεκτος έφερε βελτίωση αποτελεσμάτων, αλλά η διοίκηση περιμένει πως η μονάδα βιοαερίου που έχει τεθεί σε λειτουργία κέρδη 2 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να βελτιώσει τα αποτελέσματα και να μειώσει ή ακόμα και να εξαλείψει τις ζημιές, ενώ δε θα μπορούσε να αποκλειστεί μία έξοδος από την επιτήρηση.
Η μετοχή καταγράφει άνοδο 85% από την αρχή του έτους.
Τέλος, η μετοχή που ξεχωρίζει στις τελευταίες συνεδριάσεις από την ίδια κατηγορία είναι η μετοχή της ΣΙΔΜΑ.
Η αγορά περιμένει την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη Μπήτρος αλλά κυρίως πόσο θα αλλάξει τον ισολογισμό η συγχώνευση.
Οι λεπτομέρειες δεν έχουν γνωστοποιηθεί και η αγορά δε ξέρει τη σχέση ανταλλαγής, ούτε αν θα υπάρξει ρύθμιση ή κούρεμα δανείων.
Όμως η μετοχή στις τελευταίες συνεδριάσεις αύξησε όγκο και σκαρφάλωσε σε νέα υψηλά έξι και πλέον ετών λόγω των προσδοκιών που έχουν δημιουργηθεί.
Σημειώνεται πως η καθαρή θέση της ΣΙΔΜΑ στο εξάμηνο ήταν αρνητική κατά 24,2 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 158 εκατ. ευρώ.
Η αποτίμηση στο ταμπλό είναι στα 6,5 εκατ. ευρώ και από την αρχή του έτους είναι βελτιωμένη κατά 70% περίπου λόγω των προσδοκιών που δημιουργεί το deal.
Το ερώτημα είναι αν η καθαρή θέση από τη συμφωνία μπορεί να γυρίσει θετική.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης