Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Alpha bank: Τιτλοποιεί 12 δισ NPEs έως 6/2020, δαπανώντας 1,6 με 1,7 δισ κεφάλαια, θα εκδώσει tier 2 κάτω από 5% - Ιστορικές διοικητικές αλλαγές

Alpha bank: Τιτλοποιεί 12 δισ NPEs έως 6/2020, δαπανώντας 1,6 με 1,7 δισ κεφάλαια, θα εκδώσει tier 2 κάτω από 5% - Ιστορικές διοικητικές αλλαγές
O Βασίλης Ψάλτης ως διευθύνων σύμβουλος καλείται να επιταχύνει το σχέδιο εξυγίανσης, να μειώσει τα NPEs και να επαναφέρει την good Alpha bank σε τροχιά αναπτυξιακή.
Το πλήρωμα του χρόνου έφθασε καθώς σήμερα 19 Νοεμβρίου 2019 η Alpha bank ανακοινώνει το σχέδιο της για την μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων NPEs.
Ταυτόχρονα θα ανακοινώσει και τα αποτελέσματα 9μήνου 2019 που προφανώς επισκιάζονται από το σχέδιο για τα NPEs.
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της Alpha bank που εμφανίζει NPEs περίπου 21 δισεκ. ευρώ αλλά διαθέτει το πλεονέκτημα των 8,3 δισεκ. κεφαλαίων και του κεφαλαιακού αποθέματος των 1,9 δισεκ. ευρώ.

1)Η Alpha bank θα τιτλοποιήσει 12 δισεκ. ευρώ NPEs πάσης φύσεως μειώνοντας το απόθεμα των προβληματικών της ανοιγμάτων στα 9 δισεκ. ευρώ.

2)Το σχέδιο ανακοινώνεται 19 Νοεμβρίου 2019 αλλά στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2020.

3)Αν και είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα η Pimco παρά την δυσμενή εξέλιξη που είχαν οι διαπραγματεύσεις με την Eurobank είναι πιθανό να εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα 12 δισεκ. NPEs της Alpha bank.

4)Η τιτλοποίηση των 12 δισεκ. ευρώ θα ενταχθεί πλήρως στον Ηρακλή όπερ σημαίνει ότι θα εκδοθεί senior bond ύψους περίπου
3,6 με 3,7 δισεκ. ευρώ.

5)Για το σχέδιο εξυγίανσης, τιτλοποίησης και βελτίωσης της συνολικής εικόνας του ισολογισμού η Alpha bank θα δαπανήσει 1,6 με 1,7 δισεκ. από τα κεφάλαια της.
Θα χάσει το κεφαλαιακό της μαξιλάρι αλλά θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός ως προς την μείωση των NPEs.

6)Πιθανότατα στο α΄ ή β΄ τρίμηνο του 2020 η Alpha bank θα εκδώσει ομολογιακό μειωμένης εξασφάλισης tier 2 για νε ενισχύσει το κεφαλαιακό της μαξιλάρι αντλώντας 500 έως 800 εκατ με επιτόκιο κάτω από 5%.

7)Η Alpha bank χρηματιστηριακά έχει ακολουθήσει συντηρητική πορεία καθώς η αγορά ανέμενε το σχέδιο αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης του ισολογισμού.
Οι ανακοινώσεις από την διοίκηση Ψάλτη αναμένεται να έχει βραχυπρόθεσμα θετική επίδραση στην μετοχή αν και η αγορά θα σταθμίσει και την κεφαλαιακή επίδραση που θα έχει το σχέδιο τιτλοποίησης.

8)Μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την ιστορική πορεία της Alpha bank είναι οι διοικητικές αλλαγές που θα ανακοινωθούν.
Στελέχη όπως ο Αρώνης αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Φιλάρετος επίσης αναπληρωτής CEO και Θεοδωρίδης επίσης αναπληρωτής CEO κλείνουν ένα ιστορικό κύκλο.
Οι θέσεις των αναπληρωτών διευθύνοντων συμβούλων καταργούνται.
 Ο Θεοδωρίδης μαζί με τον Αθανασόπουλο θα αναλάβουν την διοίκηση της bad bank σε ρόλους Προέδρου και CEO αντίστοιχα.
Όλα αυτά τα στελέχη συνεισέφεραν καθοριστικά στην επιτυχημένη πορεία της Alpha bank και το γεγονός ότι εμφανίζει την ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση στα 8 δισεκ. αποδίδεται στην διοίκηση των στελεχών αυτών.
Να σημειωθεί ότι και ο Δ. Μαντζούνης πρώην CEO και μέλος στο διοικητικό συμβούλιο θα αποχωρήσει έως το τέλος του 2019 ή αρχές του 2020, επίσης με μεγάλη συνεισφορά στην τράπεζα.
O Βασίλης Ψάλτης ως διευθύνων σύμβουλος καλείται να επιταχύνει το σχέδιο εξυγίανσης, να μειώσει τα NPEs και να επαναφέρει την good Alpha bank σε τροχιά αναπτυξιακή.
Το στοίχημα αυτό θα κρίνει και την χρηματιστηριακή πορεία της μετοχής της Alpha bank που εύλογα θα ξεπεράσει την τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015.
Σχετική εικόνα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης