Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πρώτη φορά που το Fairfax κερδίζει από την Eurobank – Η Pimco αποχωρεί από τα 26 δισ NPEs αλλά στοχεύει στο 10% των μετοχών της Eurobank

Πρώτη φορά που το Fairfax κερδίζει από την Eurobank – Η Pimco αποχωρεί από τα 26 δισ NPEs αλλά στοχεύει στο 10% των μετοχών της Eurobank
Η Pimco εγκαταλείπει την διαδικασία NPEs της Eurobank αλλά σχεδιάζει να αποκτήσει το 10% της τράπεζας
Χρειάστηκε να περάσουν 5 χρόνια από τότε που το καναδικό Fairfax ήρθε στην Ελλάδα επενδύοντας στην Eurobank η οποία μετά από μια περίοδο κρατικοποίησης επανερχόταν στον ιδιωτικό τομέα.
Το Fairfax, έχοντας πειραματιστεί με την Bank of Ireland είχε αγοράσει μετοχές στα 0,10 ευρώ και μετά από μια περίοδο ανάκαμψης πούλησε σημαντικό μέρος της επένδυσης στα 0,34 ευρώ.
Εκείνη την περίοδο προέκυψε η επενδυτική ευκαιρία Eurobank και μέσω αύξησης κεφαλαίου επένδυσε σχεδόν 934 εκατ ευρώ στην τιμή των 2,50 ευρώ ανά μετοχή.
Το Fairfax και Pr. Watsa ο οποίος θα έρθει τέλη Νοεμβρίου στην Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν έχασαν από τις επενδύσεις που πραγματοποίησαν.
Με σημαντικές τοποθετήσεις στα ελληνικά ομόλογα σε χαμηλές τιμές και με στρατηγικές τοποθετήσεις ειδικά στην Eurolife όπου αξιοποίησε στο μέγιστο τα ταμειακά διαθέσιμα και όχι μόνο και σε συνδυασμό με την Grivalia… υπολογίζεται ότι το Fairfax έχει κερδίσει πάνω από 600 εκατ ευρώ στην Ελλάδα.
Η μόνη επένδυση που δεν είχε αποδώσει ήταν η Eurobank, μείωνε τις λογιστικές ζημίες αλλά ακόμη το Fairfax δεν έγραφε κέρδη.
Με την κίνηση απορρόφησης της Grivalia άλλαξαν οι συσχετισμοί και το κόστος κτήσης του Fairfax μειώθηκε από 2,50 ευρώ στα 0,94 ευρώ.
Ήδη η Eurobank βρίσκεται στα 0,97 ευρώ και στα 3,60 δισεκ. κεφαλαιοποίηση καθιστώντας την αποτίμηση ακριβή.
Όμως η διοίκηση Καραβία, Καλαντώνη και Ιωάννου κατάφεραν με επιμονή να αλλάξουν πλήρως την εικόνα της Eurobank.
Από την παραπαίουσα υπό κρατικοποίηση Eurobank… η τράπεζα είναι η περισσότερη ιδιωτική τράπεζα στην Ελλάδα και υλοποιεί το πιο εμπροσθοβαρές σχέδιο μείωσης των προβληματικών ανοιγμάτων….από το ναδίρ στο ζενίθ.  
Σίγουρα το Fairfax δικαιώνεται για την επιλογή στην Eurobank καθώς η αποτίμηση κάλυψε όλες τις λογιστικές ζημίες της τελευταίας 5ετίας έστω και με την βοήθεια της Grivalia.

Η Pimco εγκαταλείπει την διαδικασία NPEs της Eurobank αλλά σχεδιάζει να αποκτήσει το 10% της τράπεζας

Η Pimco πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει οριστικά την διαδικασία NPEs των 26 δισεκ. της Eurobank.
To deal με τα NPEs θα κλείσει με την Fortress στα 360 με 365 εκατ ευρώ.
Θα τηρήσει την δέσμευση της για το Pillar των 2 δισεκ. NPEs ώστε να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην εγχώρια αγορά.
Η Pimco θα αξιολογήσει εάν θα διεκδικήσει την τιτλοποίηση της Alpha bank ωστόσο σχεδιάζει να αυξήσει ακόμη περαιτέρω την θέση της στην Eurobank με στόχο να φθάσει στο 10%.
Το bankingnews πρόσφατα είχε αποκαλύψει ότι η Pimco ελέγχει το 7,9% της Eurobank καθώς αγόραζε μετοχές που πουλούσε το Fairfax.
Η Eurobank έχει ανεπισήμως διαψεύσει ότι η Pimco έχει αυξήσει την συμμετοχή της στην Eurobank από 5,1% που εμφανίζεται σε 7,9%.
Ωστόσο πολύ καλά ενημερωμένη πηγή αναφέρει ότι το fund που αγόρασε τις μετοχές της Eurobank ενεργεί… για λογαριασμό της Pimco, δεν εμφανίζεται άμεσα η Pimco στις αγορές αυτές.
Στόχος της Pimco είναι να αποκτήσει το 10% ή και υψηλότερα στην Eurobank δείχνοντας εμπιστοσύνη τόσο στην διοίκηση όσο και στις προοπτικές της τράπεζας.

Αποτελέσματα 9μήνου 2019 και αποτίμηση

Η Eurobank θα εμφανίσει μικρή βελτίωση στο γ΄ τρίμηνο του 2019 στα αποτελέσματα της, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν θεαματικές διαφορές μεταξύ β΄ και γ΄ τριμήνου του 2019.
Ως προς την αποτίμηση, ήδη με όρους P/BV κινείται στο 0,74 και θεωρείται από τις ακριβές ελληνικές τράπεζες.
Όταν τελειώσει το σχέδιο εξυγίανσης και βρεθούν τα NPEs κάτω από 10% ίσως τότε να αξίζει έως τα 1,20 ευρώ.
Τα ανοδικά περιθώρια της μετοχής είναι το μέγιστο 20-25%...ωστόσο μια διόρθωση η μετοχή της Eurobank την οφείλει και αυτή μπορεί να σημειωθεί προσεχώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης