Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τελεσίγραφο στην Atlas Capital εάν θα στηρίξει την Praxia, ο SSM απορρίπτει deal με Attica bank - Υπήρξε συνάντηση με Μητρόπουλο;

Τελεσίγραφο στην Atlas Capital εάν θα στηρίξει την Praxia, ο SSM απορρίπτει deal με Attica bank - Υπήρξε συνάντηση με Μητρόπουλο;
Πρακτικά εντός της επόμενης εβδομάδας θα διαφανεί εάν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για να πουληθεί η Praxia Bank σε κάποιο νέο στρατηγικό επενδυτή.
Τελεσίγραφο φαίνεται ότι έχει λάβει η Atlas Capital που είναι βασικός μέτοχος της Praxia Bank έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2019, ώστε να απαντήσει εάν θα στηρίξει κεφαλαιακά την Praxia Bank.
Με βάση πληροφορίες, η Atlas Capital θα πρέπει να επενδύσει άλλα 110 εκατ ευρώ με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο που έχει κατατεθεί.
Όμως είναι απίθανο να επενδύσει νέα κεφάλαια.
Όμως η Praxia bank χρειάζεται κεφάλαια, το μηχανογραφικό σύστημα και η ανάπτυξη εκ του μηδενός μιας τράπεζας νέας τεχνολογίας έχει μεγάλο κόστος, οπότε…τους επόμενους μήνες θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο.
Ποια είναι τα εναλλακτικά σενάρια;
1)Το deal που επιχείρησαν κάποιοι κύκλοι να προωθήσουν με την Attica bank φαίνεται ότι απορρίπτεται από τον SSM.
Σήμερα 19 Νοεμβρίου 2019 ήταν να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Attica Bank, Μητρόπουλου, και στελεχών της Atlas Capital.
Το ερώτημα τώρα είναι: η συνάντηση αυτή έχει πραγματοποιηθεί;
Και αν ναι τι συζητήθηκε σε αυτή τη συνάντηση;

2)Η Atlas Capital να αποφασίσει να επενδύσει νέα κεφάλαια, σενάριο που έχει σχεδόν μηδενικές πιθανότητες.
3)Η Praxia Bank να βρει στρατηγικό επενδυτή και με ένα συμβολικό τίμημα να αγοράσει το 100% των μετοχών της τράπεζας από την Atlas Capital.
Το σενάριο αυτό έχει μια βάση αλλά οι επενδυτές μειώνονται.
4)Η Praxia δεν καταφέρνει να υλοποιήσει κανένα από τα προηγούμενα εναλλακτικά σενάρια και καταλήγει σε κάποια συστημική τράπεζα έναντι μηδενικού τιμήματος.

Η Praxia bank αποτελεί ένα νέο εγχείρημα αλλά ο βασικός και μοναδικός μέτοχος της η Atlas Capital ξέμεινε από κεφάλαια.
Η εναλλακτική λύση με την Attica bank και με σχέση ανταλλαγής είναι τραπεζικό ανέκδοτο άπαξ και οι δύο τράπεζες χρειάζονται συνολικά 300 εκατ νέα κεφάλαια.
Πρακτικά εντός της επόμενης εβδομάδας θα διαφανεί εάν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για να πουληθεί η Praxia Bank σε κάποιο νέο στρατηγικό επενδυτή κάποιο διεθνές fund.
Φαίνεται να υπάρχει ένας ενδιαφερόμενος αλλά θέτει όρους.  

Σοβαρή υποσημείωση

Κάτω από οποιαδήποτε σενάριο οι εργαζόμενοι της Praxia Bank θα πρέπει να προετοιμαστούν όχι για το καλύτερο αλλά για το χειρότερο σενάριο.
Δυστυχώς αυτή είναι μια πικρή αλήθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης