Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κίτρινη κάρτα από την Κομισιόν για την αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα – Αυστηρές προειδοποιήσεις στην έκθεση αξιολόγησης

tags :
Κίτρινη κάρτα από την Κομισιόν για την αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα – Αυστηρές προειδοποιήσεις στην έκθεση αξιολόγησης
Από την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 7.500 περιοχές σε ολόκληρη την χώρα εκτιμάται ότι θα προκύψουν έξτρα έσοδα περίπου 500 εκατ. ευρώ
Αυστηρή γλώσσα για την απόφαση της κυβέρνησης να παγώσει για τρία χρόνια τον ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και θετικά σχόλια για τις αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές και την διεύρυνσης της φορολογικής βάσης του ΕΝΦΙΑ κατά 20%, χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση αξιολόγησης που θα δοθεί αύριο Τετάρτη στην δημοσιότητα.
Μάλιστα από την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 7.500 περιοχές σε ολόκληρη την χώρα εκτιμάται ότι θα προκύψουν έξτρα έσοδα περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Τα οποία έσοδα θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% το 2020, πλέον αυτής του 22% που έγινε φέτος τον Σεπτέμβριο.
Μόνο που η μείωση στον ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη και με στόχο να μειωθούν τα φορολογικά βάρη σε φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία που παραμένουν οι μεγάλοι αδικημένοι του φορολογικού συστήματος.
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν η άσκηση της εξίσωσης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε όλη τη χώρα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 202, και δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη αναβολή.
Με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών η κυβέρνηση στοχεύει  στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των εμπορικών και αντικειμενικών αξιών καθώς και στην  αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Μάλιστα σχετική διάταξη αναμένεται στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο.
Η Κομισιόν όμως δείχνει  κίτρινη κάρτα στην κυβέρνηση για το πάγωμα του ΦΠΑ στην οικοδομή.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση η τριετής αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα ενδεχομένως να ενισχύσει την μαύρη οικονομία στον κλάδο της οικοδομής ενώ «βρίσκεται υπό διερεύνηση η συμβατότητά του μέτρου σε σχέση με το κοινοτικό δίκαιο». Μάλιστα, στην έκθεση σημειώνεται πως «οι ευρωπαϊκές αρχές ενθάρρυναν τις ελληνικές αρχές να αναπτύξουν εναλλακτικά μέτρα, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του οικοδομικού κλάδου στην Ελλάδα και να καταπολεμήσουν τη μαύρη οικονομία».
Ο ΦΠΑ αποτελεί κοινοτικό φόρο και οποιεσδήποτε αλλαγές χρειάζεται να γίνονται σε συνεννόηση με τα κοινοτικά όργανα.
Εν προκειμένω, φαίνεται πως η κυβέρνηση ενημέρωσε για την πρόθεσή της να λάβει το συγκεκριμένο μέτρο από το 2020 και τόνισε ότι δεν πρόκειται για μόνιμη παρέμβαση, αλλά για προσωρινή αναστολή της επιβολής ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, χωρίς ωστόσο να άρει τις αμφιβολίες των Ευρωπαίων.
Το μέτρο έχει πάντως ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος κατατίθεται μεθαύριο, Πέμπτη στη Βουλή, και έχει συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ακολουθήσει από την ερχόμενη εβδομάδα. Το θέμα είναι τι θα γίνει στην περίπτωση που οι Βρυξέλλες κινήσουν διαδικασίες για παραβίαση του κοινοτικού δικαίου σε βάρος Αθήνας.
Στο Υπουργείο Οικονομικών όντες ενημερωμένοι για τις κίτρινες κάρτες από την Κομισιόν υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για κατάργηση του ΦΠΑ στην οικοδομή αλλά για αναστολή του φόρου για τα επόμενα τρία χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι 31-12-2022 ώστε να πάρει ώθηση η κτηματαγορά.  

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης