Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα ύψη η ένταση στη Βολιβία – Να παραιτηθεί η μεταβατική πρόεδρος Anez ζήτησαν χιλιάδες καλλιεργητές κόκας

Στα ύψη η ένταση στη Βολιβία – Να παραιτηθεί η μεταβατική πρόεδρος Anez ζήτησαν χιλιάδες καλλιεργητές κόκας
Η μεταβατική πρόεδρος Jeanine Anez κατήγγειλε ότι δέχεται απειλές για τη ζωή της
Στα ύψη παραμένει η ένταση στη Βολιβία καθώς συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις και οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ της μεταβατικής κυβέρνησης της Jeanine Anez και του κόμματος MAS (Κίνημα για το Σοσιαλισμό) του Evo Morales, ο οποίος υπέβαλλε την παραίτηση του από το προεδρικό αξίωμα σε μια προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης ύστερα από τις προεδρικές εκλογές της 20ης Οκτωβρίου.
Είναι χαρακτηριστικό πως χθες Δευτέρα 18/11 χιλιάδες καλλιεργητές κόκας πραγματοποίησαν πορεία με κύριο αίτημα την παραίτηση της μεταβατικής προέδρου Jeanine Anez, η οποία με τη σειρά της κατήγγειλε ότι δέχεται απειλές κατά της ζωής της.
Μάλιστα έγινε γνωστό ότι λόγω αυτών των απειλών, ακύρωσε και επίσκεψη στην ιδιαίτερη πατρίδα της
Η 52χρονη Jeanine Anez, μέχρι πρότινος γερουσιάστρια της δεξιάς αντιπολίτευσης, αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βολιβίας την περασμένη εβδομάδα, αφού ο Morales και όλοι οι δυνητικοί αντικαταστάτες του στην προεδρία υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους μετά τη σχετική «προτροπή» των ένοπλων δυνάμεων.
Πλέον, η Anez βρίσκεται αντιμέτωπη με την οργή των υποστηρικτών του Morales, ο οποίος βρίσκεται στο Μεξικό με πολιτικό άσυλο, οι οποίοι κάνουν λόγο για πραξικόπημα και θεωρούν ότι η κυβέρνησή της απειλεί να ακυρώσει όλες τις προόδους που υπήρξαν για τη μη λευκή πλειοψηφία του πληθυσμού τα 14 χρόνια που ο Morales άσκησε την εξουσία.
Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να μπουν στην πόλη Κοτσαμπάμπα προκειμένου να ζητήσουν ο Morales να επιστρέψει και να ολοκληρώσει τη θητεία του, η οποία τυπικά θα τερματιζόταν στα τέλη του Ιανουαρίου.
Ορισμένοι αγρότες πέταξαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας. Τουλάχιστον δέκα διαδηλωτές συνελήφθησαν.
Η κατάσταση στην περιοχή, προπύργιο του Μοράλες, είναι έκρυθμη από την περασμένη εβδομάδα, όταν άνδρες του στρατού και της αστυνομίας άνοιξαν πυρ και σκότωσαν έως και 10 αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.
Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν δυσανάλογη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης