Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τα επόμενα βήματα για την αναβάθμιση των σχέσεων Κύπρου - ΗΠΑ

tags :
Τα επόμενα βήματα για την αναβάθμιση των σχέσεων Κύπρου - ΗΠΑ
Τη κοινή δέσμευση Λευκωσίας - Ουάσιγκτον για την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων επιβεβαίωσαν οι ΥΠΕξ των  δύο χωρών


Τη κοινή δέσμευση Λευκωσίας-Ουάσιγκτον για την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων επιβεβαίωσαν ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Αμερικανός ομόλογος του M. Pompeoο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν τα «επόμενα βήματα» που θα γίνουν για την ενδυνάμωση της εταιρικής σχέσης στο πλαίσιο της Δήλωσης Προθέσεων που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες.
 Όπως εξήγησε ο κ. Χριστοδουλίδης, η Κύπρος έχει καταφέρει να κεντρίσει το διπλωματικό ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον, λόγω της συμμετοχής της σε όλα τα βασικά σχήματα περιφερειακής συνεργασίας, αλλά και της κομβικής θέσης που κατέχει σε μια περιοχή που διατηρεί το αμείωτο ενδιαφέρον της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
«Είναι επίσης σημαντική η δέσμευση των ΗΠΑ στη συμμετοχή τους στον τριμερή σχηματισμό που υπάρχει, Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ, τόσο για θέματα ενέργειας, όσο και για θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, αλλά και σε νέους τομείς, όπως είναι η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των τεσσάρων χωρών.
Λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα συγκυρία, αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, είναι ξεκάθαρη η δέσμευση από μέρους των ΗΠΑ και το ενδιαφέρον τους για την ανατολική Μεσόγειο, την εκεί παρουσία τους, αλλά και την συνεργασία με όλα τα κράτη στην περιοχή, στη βάση μιας θετικής ατζέντας», σημείωσε ο Κύπριος ΥΠΕΞ.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι δύο πλευρές συζήτησαν μια σειρά από πρωτοβουλίες, οι οποίες θα ενισχύσουν τη συνεργασία σε ορισμένους τομείς, όπως η ασφάλεια, η οικονομία, και η καθημερινότητα των πολιτών (κατάργηση βίζα εισόδου για τους Κύπριους υπηκόους που επισκέπτονται τις ΗΠΑ/ αναθεώρηση της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας).
Επιπλέον, οι δύο υπουργοί έθεσαν επί τάπητος όλες τις τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις, όπως αυτές που αφορούν τη Συρία, το Ιράν, τη Λιβύη και την κατάσταση με την Τουρκία.
Το «παρών» στη συνάντηση έδωσε και αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ, με τις δύο πλευρές να καλωσορίζουν τη πρώτη επέτειο της διμερούς Δήλωσης Προθέσεων, η οποία αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της προσπάθειας για την αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης