Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σερβία: Η κυβέρνηση προτείνει αλλαγή του νόμου για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων

tags :
Σερβία: Η κυβέρνηση προτείνει αλλαγή του νόμου για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων
Σερβία: Η κυβέρνηση προτείνει αλλαγή του νόμου για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων
Η σερβική κυβέρνηση με σχέδιο νόμου που κατέθεσε προς δημόσια διαβούλευση, προτείνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων και στον τρόπο εφαρμογής του αποτελέσματος.
Οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν την συμμετοχή των ψηφοφόρων που απαιτείται για να κριθεί επιτυχημένο το δημοψήφισμα.
Με το νέο σχέδιο νόμου καταργείται το όριο συμμετοχής που απαιτούνταν για την επιτυχία κάποιου δημοψηφίσματος και συνεπώς για την εγκυρότητα του αποτελέσματος.
Ο ισχύων νόμος ορίζει ότι η συμμετοχή θα πρέπει να ξεπερνάει το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.
Νέα στοιχεία στο προτεινόμενο νομοσχέδιο αποτελούν επίσης η προκήρυξη δημοψηφίσματος από την λαϊκή βάση με την συγκέντρωση εκατό χιλιάδων επικυρωμένων ηλεκτρονικών υπογραφών, ο καθορισμός χρονοδιαγράμματος που προβλέπει την εφαρμογή του αποτελέσματος το αργότερο σε 60 ημέρες από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και η χρηματοδότηση της πολιτικής εκστρατείας των κομμάτων.
Πέραν του δεσμευτικού δημοψηφίσματος καθιερώνονται και άλλα δύο, που διαφέρουν ως προς τον χαρακτήρα. Πρόκειται για το συμβουλευτικό δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου δεν δεσμεύει την κυβέρνηση και το συμπληρωματικό ή αναθεωρητικό/διορθωτικό δημοψήφισμα το οποίο προκηρύσσεται από την λαϊκή βάση με την συγκέντρωση υπογραφών και αφού δοθεί η έγκριση από το κοινοβούλιο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης