Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Προτείνει αυστηρούς κανόνες για ένταξη σε ΕΕ - Οι συνέπειες για Δ. Βαλκάνια

tags :
Γαλλία: Προτείνει αυστηρούς κανόνες για ένταξη σε ΕΕ - Οι συνέπειες για Δ. Βαλκάνια
Αυστηροποίηση των κανόνων για την ένταξη μίας χώρας στην ΕΕ προτείνει η γαλλική κυβέρνηση
Πιο αυστηρούς κανόνες προκειμένου μία χώρα να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτείνει η Γαλλία, βάσει του προσχεδίου των προτάσεών της που δόθηκαν στη δημοσιότητα και οι οποίες θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Οι νέες προτάσεις καταφθάνουν μετά το «Όχι» που είπε ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, στην έναρξη διαδικασιών ένταξης στην ΕΕ Αλβανίας και Β. Μακεδονίας, μία άρνηση για την οποία δέχθηκε αρκετά σκληρή κριτική.
Βάσει των γαλλικών προτάσεων θα πρέπει να υπάρξει αυστηροποίηση της διαδικασίας ένταξης, ενώ για τον ίδιο τον Macron η υιοθέτηση αυτών των προτάσεων αποτελεί βασική προϋποθεση προκειμένου να λάβει χώρα μία νέα διεύρυνση της Ένωσης.

Τι προτείνει η Γαλλία

Προτείνεται ειδικότερα μία διαδικασία με επτά στάδια και οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να ολοκληρώσουν το ένα στάδιο για να περάσουν στο επόμενο, ενώ θα γίνεται σταδιακή σύνδεση.
Μόλις ένα κράτος εκπληρώσει όσα προβλέπονται σε μια από τις θεματικές ενότητες, τότε θα αποκτά σταδιακά πρόσβαση σε ευρωπαϊκές διαδικασίες, κονδύλια και θεσμούς όπως η Eurojust για συνεργασία σε ζητήματα δικαιοσύνης ή το πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης Erasmus.
Οι ενότητες αφορούν για παράδειγμα: Θεμελιώδη Δικαιώματα & Κράτος Δικαίου, Παιδεία & Επιστήμη, Απασχόληση & Κοινωνικά ζητήματα.
Η μόνη ελπίδα θετικής αντιμετώπισης που διαφαίνεται στο κείμενο των έξι σελίδων για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα είναι το σημείο όπου επισημαίνεται ότι «Αλβανία, Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Μαυροβούνιο ανήκουν ιστορικά, πολιτιστικά και γεωγραφικά στην Ευρώπη».
Αμέσως μετά, βέβαια, ο τόνος γίνεται πιο αυστηρός: «Οι βαθιές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές τομές που απαιτούνται για μία μελλοντική είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζουν να είναι πολύ αργές και τα πλεονεκτήματα για τους πολίτες των υποψήφιων χωρών παραμένουν ανεπαρκή».

Αντιδράσεις στις Βρυξέλλες

Διπλωματικές πηγές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους στο Politico, λέγοντας ότι οι γαλλικές προτάσεις δεν έχουν καμία σχέση τη μεταρρύθμιση της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά αποσκοπούν στο ολοκληρωτικό τέλος της διεύρυνσης της ΕΕ.
Προσθέτουν ότι το σχέδιο του Παρισιού προσπαθεί απλά να δικαιολογήσει το «όχι» της Γαλλίας και ότι οι σύμβουλοι του Μακρόν δεν καταλαβαίνουν πλήρως την υποστήριξη που ήδη λαμβάνουν οι υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες.
«[Οι γαλλικές προτάσεις] είναι ένα ποτήρι με δηλητήριο για χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία, που έχουν κάνει πολλά για να ικανοποιήσουν τους αυστηρούς όρους της ΕΕ. Αν η Γαλλία συναινούσε και αυτή, θα μπορούσαμε να δούμε μεγαλύτερη πρόοδο, καθώς και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων» ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης