Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Νομοσχέδιο σκούπα φέρνει τα πάνω κάτω στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - Αναβαθμίζεται ως νέος πόλος δίπλα στην ΤτΕ

tags :
Νομοσχέδιο σκούπα φέρνει τα πάνω κάτω στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - Αναβαθμίζεται ως νέος πόλος δίπλα στην ΤτΕ
Αλλαγές στην οργάνωση και τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής που αναδεικνύεται σε έναν πόλο δίπλα στην ΤτΕ
Μια πλήρως αναβαθμισμένη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ώς έτερο πόλο μιας ανεξάρτητης αρχής δίπλα στην ΤτΕ προβλέπει το νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές του Ιανουαρίου 20120 στη Βουλή.
Το νέο νομοσχέδιο θα σέβεται το συνολικό προβληματισμό της Ευρώπης για την αναβάθμιση της ESMA της Ευρωπαϊκής Αρχής Κεφαλαιαγορών που θα προετοιμάσει αποτελεσματικά την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών ως έναν πόλο ο οποίος θα στέκει δίπλα αλλά και ισοδύναμα με την ΕΚΤ.
Συνάντηση για το νέο νομοθέτημα είχαν μόλις προχθές οι αρμόδιοι φορείς με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Έτσι το νέο νομοσχέδιο θα ενσωματώσει όλο το κοινοτικό δίκαιο που εκκρεμεί και αφορά την  Ελληνική Κεφαλαιαγορά θα αναβαθμίσει την εταιρική διακυβέρνηση θα αποτρέψει κρούσματα όπως αυτά του πρόσφατου παρελθόντος  και τελικώς  θα αποτελέσει μια ασπίδα ασφαλείας για τους ξένους θεσμικούς επενδυτές οι οποίοι προτίθενται να επενδύσουν σε ελληνικούς τίτλους.
Το νομοσχέδιο θα στηρίζεται σε δύο άξονες:

- O πρώτος θα ρυθμίζει τα θέματα οργάνωσης της ίδιας της Κεφαλαιαγοράς.
Πρόκειται για τη θωράκιση της αρχής καθώς θα καθορίζονται οι εξουσίες της σε όλα τα επίπεδα, θα προβλέπεται εναλλαγή προσώπων από τις διάφορες βαθμίδες και θέσεις της αρχής ενώ θα θεσπισθεί σύγχρονος κανονισμός ασφαλείας.

- Ο δεύτερος άξονας θα αφορά τα πεδία ελέγχου της κεφαλαιαγοράς ενώ ο ίδιος άξονας θα ορίζει νέες εναλλακτικές επενδύσεις στοιχεία για την διαπραγμάτευση των τιτλοποιήσεων και θα επιχειρεί μια γενναία αναμόρφωση της Χρηματιστηριακής Αγοράς η οποία απέτυχε να επιτευχθεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.
Συγχρόνως θα ορίζει τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των ορκωτών ελεγκτών αναλυτικά.


Το θέμα αυτό αποτελέσε αντικείμενο συζήτησης προχθές σε συνάντηση παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Ζαββού, του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Ακη Σκέρτσο και του συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη.
Παρούσα και η πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς κ. Βασιλική Λαζαράκου.
Το νομοσχέδιο αυτό που θα υποστηρίξει τον Ηρακλή θα αποτελέσει μια από τις νομολογίες που ετοιμάζονται για την επόμενη χρονιά καθώς πολλά είναι εκείνα που θα αλλάξουν και στις χρηματοδοτήσεις.
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει έτοιμο και το νομοσχέδιο που αφορά τις μικροπιστώσεις καθώς θέλει να δώσει τέλος στις πρακτικές τοκογλυφίας που αναπτύχθηκαν μέσα στην κρίση ιδιαίτερα σε ότι αφορά μικρές χορηγήσεις για περιορισμένο εύρος δραστηριότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης