Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συνάντηση DG Comp και ελληνικών τραπεζών - Ποια ήταν η ατζέντα των συζητήσεων

tags :
Συνάντηση DG Comp και ελληνικών τραπεζών - Ποια ήταν η ατζέντα των συζητήσεων
H συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 19/11, παρουσία και του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Ζαββού
Συνάντηση με την DG Comp είχαν χθες οι CFOs των τραπεζών αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Ζαββού με αντικείμενο τον Ηρακλή.
Η ατζέντα περιελάμβανε τις τελευταίες λεπτομέρειες  σε ότι αφορά τη διατύπωση του τελικού κειμένου καθώς έτυχαν επεξεργασίας με τη διεθνή επιτροπή θέματα όπως:

- State Aid ( τι δηλαδή αποτελεί κρατική βοήθεια)
- O τρόπος με τον οποίον θα δημιουργηθεί η πλατφόρμα διαχείρισης του εγχειρήματος και τι αυτή θα εξετάζει (δηλαδή το βάθος της αγοράς, οι ανακτήσεις, το επενδυτικό ενδιαφέρον κλπ)
- Θέματα χρηματοδοτικού κινδύνου ο οποίος ορίζεται ως μηδενικός για τα senior bonds
- Θέματα που αφορούν όλα τα τραπεζικά  χαρτοφυλάκια των NPEs

Η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή αναμένεται στις αρχές του Δεκεμβρίου και πλέον ο χρόνος φαίνεται να μετρά αντίστροφα για την απορροφητικότητα των εγγυήσεων που θα ανέλθουν στα 12 δισ. ευρώ θέμα για το οποίο έχει ενημερωθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τιτλοποιήσεις 12 δισ. ευρώ για την Alpha Bank,  7 plus για τη Eurobank σε ότι αφορά την Εθνική υπολογίζονται μεταξύ 5-7 δισ. ευρώ ενώ και για την Πειραιώς το ποσό εκτιμάται πως θα ξεπερνάει τα 5 δισ. ευρώ.
Ολες οι παραπάνω τιτλοποιήσεις είναι προγραμματισμένες πια για το πρώτο εξάμηνο του 2020 καθώς οι τράπεζες δεν θέλουν αφενός να χάσουν το καλό momentum της αγοράς αφετέρου θέλουν να έρθουν όσο πιο κοντά γίνεται στους στόχους τους σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν εξέτασε ενδελεχώς με τις τράπεζες τις όποιες δυνητικές ανησυχίες τους με τη λειτουργία του σχήματος που πάντως φαίνεται πως θα κάνει δυναμικό ποδαρικό τον καινούριο χρόνο.
Ολα τα θέματα γύρω από το νομοσχέδιο έχουν πλέον καταλήξει και έτσι πολύ γρήγορα το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Τεχνικά ζητήματα αλλά και θέματα κεφαλαιαγοράς επιλύονται προκειμένου το νομοσχέδιο να αποχτήσει το βάθος διαχείρισης που απαιτείται για το ύψος των κεφαλαίων του συγκεκριμένου εγχειρήματος.
Ο Ηρακλής αποτελεί την πρώτη σημαντική και συντεταγμένη προσπάθεια προκειμένου οι ισολογισμοί των ελληνικών να καθαρίσουν από τα κόκκινα δάνεια  και τα πιστωτικά ιδρύματα να μπορέσουν να επαναχρηματοδοτήσουν την οικονομία της χώρφας.
Οι εγγυήσεις θα λειτουργήσουν σε μια λογική first come fist served- όποιος έρθει πρώτος θα λάβει και πρώτος την προμήθεια ενώ σε ότι αφορά τους servicers αυτοί θα έχουν περιορισμούς στις ανακτήσεις τους οποίους αν δεν παρακολουθήσουν θα τεθούν εκτός σχήματος.
Ο περιορισμός θα ενεργοποιείται στην περίπτωση που η σωρευτική απόκλιση της απόδοσης του servicer από τη χρονική στιγμή της ανάθεσης του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου θα ξεπερνά το 20% του business plan  που έχει ληφθεί υπόψη από το rating agency για το rating του χαρτοφυλακίου.
Ας σημειωθεί πως καμία συζήτηση δεν έγινε με την DG Cοmp και τις τράπεζες για το θέμα των προμηθειών των πιστωτικών ιδρυμάτων που ήταν πρόσφατα αντικείμενο ελέγχου της εγχώριας Επιτροπής Ανταγωνισμού καθώς τέτοια θέματα δεν εξετάζονται από την DG Comp παρά μόνον αν πρόκειται για ζητήματα που ξεπερνούν τα εγχώρια σύνορα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης