Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H Alpha μπορεί να αντέγραψε την Eurobank στο στρατηγικό σχέδιο 2020 - 2022 αλλά οι στόχοι που έχει θέσει είναι ρεαλιστικοί, credit positive για την διοίκηση

tags :
H Alpha μπορεί να αντέγραψε την Eurobank στο στρατηγικό σχέδιο 2020 - 2022 αλλά οι στόχοι που έχει θέσει είναι ρεαλιστικοί, credit positive για την διοίκηση
Γενικά το γ΄ τρίμηνο του 2019 της Alpha bank δεν ενθουσίασε αλλά σίγουρα εμπνέει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία το επιχειρηματικό πλάνο εξυγίανσης 2020 με 2022.
Οι 40 σελίδες της παρουσίασης της Alpha bank όπου παρουσίασε το σχέδιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης ή στρατηγικό σχέδιο 2020 με 2022, στις 19 Νοεμβρίου 2019 μας πήγαν σχεδόν ένα χρόνο πίσω όταν η Eurobank παρουσίαζε στο τέλος του 2018 το δικό της σχέδιο αναδιάρθρωσης… ενώ περιλαμβάνονται και κάποια ψήγματα του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Πειραιώς.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Alpha bank ακολούθησε σε μεγάλο βαθμό το σχέδιο της Eurobank με την ειδοποιό διαφορά ότι η Eurobank χρειάστηκε να κάνει έμμεση αύξηση κεφαλαίου με την απορρόφηση της Grivalia ενώ η Alpha bank έχει το ισχυρό πλεονέκτημα να διαθέτει κεφαλαιακό μαξιλάρι σχεδόν 2,1 δισεκ. ευρώ.
Το στρατηγικό σχέδιο της Alpha bank ωστόσο είναι πολύ τεκμηριωμένο και όπως υποστηρίζουν πολλοί ξένοι επενδυτικοί οίκοι με τους οποίους συνομίλησε το bankingnews (Goldman, J P Morgan, BofA, Nomura) θέτει ρεαλιστικούς στόχους.
Οι 40 σελίδες της παρουσίασης της Alpha bank δείχνουν πολύ καλή προεργασία, προσεκτική ανάλυση και κυρίως ρεαλιστικούς και όχι υπερφίαλους στόχους.
Υπάρχουν πολλά ερωτήματα όχι αμφισβήτησης αλλά σύγκρισης.
Η απόφαση της Eurobank να απορροφήσει την Grivalia και να σχεδιάσει το πλάνο εξυγίανσης με τιτλοποιήσεις 9,7 δισεκ. πώληση της FPS κ.α. συνολικού ύψους 26 δισεκ. βοήθησε την τράπεζα να φθάσει στα 3,65 δισεκ προσεγγίζοντας το 1 ευρώ.
Το σχέδιο 2020 με 2022 που περιλαμβάνει την τιτλοποίηση Galaxy 12 δισεκ. NPEs πόσο θα βοηθήσει χρηματιστηριακά την Alpha bank;
Η πιθανότητα να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ Eurobank και Alpha bank είναι μικρή αν και θα μπορούσε να αυξηθεί σε κάποιο βαθμό η χρηματιστηριακή αποτίμηση της Alpha bank.

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες τους σχεδίου εξυγίανσης της Alpha bank;

Με 22,4 δισεκ. NPEs σε επίπεδο ομίλου και tangible book 8 δισεκ. ευρώ και 8,6 δισεκ. CET1 που μεταφράζεται σε κεφαλαιακό μαξιλάρι ασφαλείας 2,1 δισεκ. η Alpha bank ήταν μονόδρομος να ακολουθήσει το μοντέλο τιτλοποίησης.

1)Η Alpha bank θα τιτλοποιήσει 12 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα ένα πρόγραμμα που το ονομάζει Galaxy.

2)Για την τιτλοποίηση θα δαπανήσει περίπου 1,7 με 2 δισεκ. κεφάλαια τα οποία ήδη διαθέτει λόγω του κεφαλαιακού μαξιλαριού.

3)Στόχος της κίνησης αυτής είναι τα NPEs να μειωθούν 45,5% ή 22,4 δισεκ. στο 20% στο τέλος του 2020 και κάτω από 10% στο τέλος του 2022.
Image


4)Η Alpha bank θα εντάξει το πρόγραμμα Galaxy στο σχέδιο Ηρακλής που σημαίνει ότι θα λάβει εγγυήσεις 3,7 δισεκ. που θα είναι και το ύψος του κύριου ομολόγου – senior bond – που θα εκδώσει –

5)Η Alpha bank εκμεταλλευόμενη με τον καλύτερο τρόπο τις συνθήκες στην αγορά θα εκδώσει ομόλογα tier 2 για να ενισχύσει τα κεφάλαια της, θα μπορούσε να εκδώσει 500 με 800 εκατ με επιτόκιο κάτω από 5% ίσως 4,5%.

6)Οι στόχοι που θέτει η Alpha bank ως προς την απόδοση του RΟΕ των κεφαλαίων από 1% σήμερα σε 9% το 2022 κρίνεται ρεαλιστικός στόχος.
Το 9% θα προέλθει από 5% με 5,5% από το σχέδιο Galaxy, 1,5% από αναδιάρθρωση και 2% με 2,5% από ανάπτυξη.
Επίσης τεκμηριώνει η Alpha bank πως θα μειώσει τα NPEs από 45,5% στο 10% το 2022, πως θα μειώσει το cost of risk από 200 μονάδες σε κάτω από 70 μονάδες βάσης.
Image

7)Η συνολική πλατφόρμα που θα αναλάβει και όλη την διαχείριση των NPEs ύψους 27 δισεκ. ευρώ από την Cepal ουσιαστικά θα πωληθεί σε στρατηγικό επενδυτή.
Όπως η Eurobank κλείνει deal με την Fortress έτσι και η Alpha bank θα αναζητήσει ανάλογο στρατηγικό επενδυτή για τα NPEs με την Pimco να εμφανίζει μεγάλες πιθανότητες να πλειοδοτήσει.
Η πλατφόρμα των 27 δισεκ. αποτελείται από τα 12 δισεκ. του Galaxy, 8 δισεκ. διαχείριση NPEs, 7 δισεκ. οι στόχοι που έχουν τεθεί στον SSM για να μειωθούν τα NPEs κ.α.

8)Η Alpha bank παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση παίρνοντας ως παραδοχή ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί στο διάστημα 2020 με 2022 κατά 2% σε ετήσια βάση σε μέσους όρους και τα ακίνητα θα αυξηθούν στο διάστημα αυτό κατά 10%.

9)Η νέα διοικητική δομή που ανακοίνωσε η Alpha bank περιλαμβάνει αξιόλογα στελέχη που μπορούν να αναλάβουν και τον μετασχηματισμό αλλά και να φέρουν σε πέρας την ανάκαμψη της τράπεζας.
Είναι θετικό ότι αναβαθμίστηκαν και αναδείχθηκαν νέα στελέχη με εμπειρία και ικανότητες, ενώ δεν μας άρεσε που ένα στέλεχος όπως ο Γιώργος Αρώνης μεγάλη ιστορία δεν θα συμμετέχει ενεργά στο οργανόγραμμα.  
Ο στόχος που έχει τεθεί για 14 δισεκ. νέα δάνεια έως το 2022 ενώ φαντάζει ενδιαφέρον στην πράξη δεν είναι ικανός να ανακόψει την μείωση των συνολικών δανείων του ομίλου.
Image

10) Το σχέδιο 2020 με 2022 με παράλληλη τιτλοποίηση 12 δισεκ. ευρώ προβληματικών δανείων είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση εξυγίανσης της Alpha bank υπό τον Βασίλη Ψάλτη.
Η Alpha bank δίνει μια πειστική απάντηση στην αγορά, στους μετόχους και στους διεθνείς επενδυτές ότι όχι μόνο ότι έχει σχέδιο εξυγίανσης αλλά είναι υλοποιήσιμο.
Οι στόχοι δεν είναι υπερφίαλοι, μπορούν να επιτευχθούν.
Πρακτικά το νέο σχέδιο της Alpha bank – που δεν αποτέλεσε έκπληξη για το bankingnews το οποίο το είχε αποκαλύψει εδώ και πολλές εβδομάδες – θα επιτρέψει στην Alpha bank να κινηθεί χρηματιστηριακά πάνω από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015 τα 2 ευρώ.
Όμως τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου 2019 της Alpha bank δεν μπορεί να ειπωθεί ότι ενθουσίασαν.
Προφανώς δεν εστιάζουμε στα 4,8 εκατ κέρδη στο γ΄ τρίμηνο 2019 ή 92 εκατ στο 9μηνο 2019 αλλά στην μείωση του NII, στην μείωση του coverage ratio του δείκτη κάλυψης προβληματικών δανείων με προβλέψεις στο 44% αλλά και στην αύξηση του cost of risk.
Μόνο στις προμήθειες τα πήγε καλά η Alpha bank με 95,6 εκατ εκ των οποίων τα 77 εκατ προήλθαν από την εταιρική τραπεζική.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το retail συνεχίζει να παράγει κέρδη σε αντίθεση με το investment banking και την εταιρική τραπεζική που είναι κερδοφόρα.
Γενικά το γ΄ τρίμηνο του 2019 της Alpha bank δεν ενθουσίασε αλλά σίγουρα εμπνέει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία το επιχειρηματικό πλάνο εξυγίανσης 2020 με 2022, αποτελεί credit positive για την τράπεζα και την διοίκηση της. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης