Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Επιφυλακτική η BofA/ML, αλλά θετικές JP Morgan, Goldman Sachs για το νέο στρατηγικό πλαίσιο της Alpha Bank - Προσοχή στα προ προβλέψεων κέρδη και στον CoR

tags :
Επιφυλακτική η BofA/ML, αλλά θετικές JP Morgan, Goldman Sachs για το νέο στρατηγικό πλαίσιο της Alpha Bank - Προσοχή στα προ προβλέψεων κέρδη και στον CoR
Πως είδαν το νέο στρατηγικό πλαίσιο της Alpha Bank οι αναλυτές
Μπορεί να είναι φιλόδοξοι, αλλά είναι ταυτόχρονα και ρεαλιστικοί οι στόχοι για τα προ προβλέψεων κέρδη που έχει θέσει η Alpha Bank, σύμφωνα με την JP Morgan Cazenove, η οποία σχολιάζει τις τελευταίες ανακοινώσεις της τράπεζας για το νέο στρατηγικό της σχέδιο, ενώ από τη μεριά της η Bank of America Merrill Lynch παραμένει επιφυλακτική για την Alpha Bank.

Παραμένει ουδέτερη η BofA/ML για την Alpha Bank, μετά το νέο στρατηγικό πλάνο - Στα 2,04 ευρώ η τιμή στόχος

Επιφυλακτική παραμένει η Bank of America Merrill Lynch για την Alpha Bank, μετά την ανακοίνωση του νέο στρατηγικό πλάνο που ανακοίνωσε στις 19 Νοεμβρίου 2019, συστήνοντας "ουδετερότητα" (neutral) με την τιμή στόχο στα 2,04 ευρώ.
Όπως αναφέρει η BofA/ML, το νέο στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank στοχεύει ο RoE να διαμορφωθεί στο 9% 2022.
Το σχέδιο αποτελείται από τρεις πυλώνες:
i) Δέσμευση ύψους 12 δισ. ευρώ για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) το 2020 (Project Galaxy), το οποίο θα μείωνε κατά το ήμισυ τον δείκτη NPE του ομίλου σε 23%,
ii) Κέρδη απόδοσης (120 εκατ. του κόστους μείωσης έως το 2022)
iii) Υψηλότερες εκταμιεύσεις δανείων (μείωση του καθαρού επιτοκιακού εισοδήματος και αύξηση των τελών κατά 110 εκατ. ευρώ έως το 2022).
Ωστόσο, το σχέδιο μείωσης των NPEs θα έχει ως αποτέλεσμα κεφαλαιακό κόστος 350 εκατ. ευρώ (θα αντισταθμιστεί κυρίως από έκδοση Tier 2) και περίπου 2 δισ. ευρώ στην BV (TBV: 8 δισ. Ευρώ), σύμφωνα με τη διοίκηση.
Image

Πυλώνας 1: Επιταχυνόμενη μείωση NPE

Το σχέδιο NPE έχει τρία στάδια:
1) Η τράπεζα θα τιτλοποιήσει περίπου 12 δισ. NPEs και θα υποβάλει αίτηση για την ένταξή της στο πρόγραμμα προστασίας περιουσιακών στοιχείων - Ηρακλής για τα senior notes
2) Η συναλλαγή θα συνοδεύεται από την μεταβίβαση της πλατφόρμας NPE της τράπεζας στην Cepal Hellas και την πώληση της συγχωνευθείσας εταιρείας σε επενδυτές που συμμετέχουν στο Project Galaxy.
3) Η τράπεζα θα μεταβιβάσει τις βασικές τραπεζικές υπηρεσίες επιχειρήσεων σε μια νέα οντότητα για την αποφυγή της νομοθεσίας περί DTC.
Image
Το Project Galaxy θα μειώσει τα NPE σε <23% (από 46%) και να φέρει κόστος κινδύνου (CoR) στις 100 μονάδες βάσης (από 200 μ.β.).
Η διοίκηση στοχεύει να μειωθεί περαιτέρω ο δείκτης NPE στο 13% το 2022 με <70 μ.β. CoR.
Η απώλεια του κεφαλαίου ως επί το πλείστον αντισταθμίζεται από την έκδοση τίτλου Tier 2.
Η διοίκηση εκτιμά κεφαλαική απώλειες 350 μ.β. στο συνολικό κεφάλαιο (έναντι του τρίτου τριμήνου του 2019 σε pro-forma στο 18,3%).
Η τράπεζα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πλήρως την έκδοση Tier 2 για να μετριάσει τις επιπτώσεις.
Το 2022 οι στόχοι της τράπεζας για CAD και CET1 ανέρχονται σε 17% και 15% αντίστοιχα.
Image
Image

Πυλώνας 2: Μετασχηματισμός λειτουργικού μοντέλου

Η τράπεζα προτίθεται να μειώσει το κόστος κατά 120 εκατ. ευρώ μέχρι το 2022, υποδεικνύοντας πτώση κατά 10% έναντι της βάσης του 2019, δια μέσου:
1) 35 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα εθελοντικής αποχώρησης
2) 35 εκατ. ευρώ από τη διοίκηση του outsourcing για τα NPEs
3) 50 εκατ. ευρώ από την αύξηση της παραγωγικότητας (μείωση 18% στο αποτύπωμα υποκαταστημάτων).

Πυλώνας 3: Ανάπτυξη που βασίζεται στον πελάτη

Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο ενσωματώνει εκταμιεύσεις ύψους 14 δισ. που αναμένεται να υποστηρίξουν τον NII και να αυξήσει τα έσοδα κατά 110 εκατ. ευρώ έως το 2022.

Image
 
JP Morgan Cazenove: Φιλόδοξοι, αλλά ρεαλιστικοί οι στόχοι για τα προ προβλέψεων κέρδη της Alpha Bank - Ισχυρή η κεφαλαιακή της θέση

Μπορεί να είναι φιλόδοξοι, αλλά είναι ταυτόχρονα και ρεαλιστικοί οι στόχοι για τα προ προβλέψεων κέρδη που έχει θέσει η Alpha Bank, σύμφωνα με την JP Morgan Cazenove, η οποία σχολιάζει τις τελευταίες ανακοινώσεις της τράπεζας για το νέο στρατηγικό της σχέδιο.
Όπως αναφέρει η JP Morgan Cazenove, η ισχυρή κεφαλαιακή της θέση θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση NPEs στην Ευρώπη.
Ωστόσο, η JP Morgan Cazenove διατηρεί τη σύσταση neutral (ουδετερότητα) για την τράπεζα.
Ειδικότερα, η Alpha Bank στοχεύει να αυξήσει το ROE σε ~9% μέχρι το 2022 από <1% σήμερα, ενώ με τη νέα στρατηγική δίνει προτεραιότητα στη μείωση των NPE και την ενίσχυση των εσόδων.
Η άνετη κεφαλαιακή της θέση θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση NPE στην ελληνική αγορά, έως 12 δισ. ευρώ, που είναι υψηλότερη από τις αρχικές προσδοκίες των 8-10 δισ. ευρώ.
Αυτό θα φέρει το κόστος κινδύνου σε <70bps έως το 2022 και σε συνδυασμό με τα έσοδα που εστιάζονται στην ανάπτυξη των τελών και τον περαιτέρω εξορθολογισμό του κόστους, ανοίγει το δρόμο για ~ 9% ROE.
Σύμφωνα με την JP Morgan Cazenove οι στόχοι της διοίκησης είναι φιλόδοξοι αλλά και αξιόπιστοι, ενώ οι φιλοδοξίες για τα προ προβλέψεων κέρδη μέχρι το 2022 δεν είναι πολύ μακριά από τρέχουσες προβλέψεις.
Με στόχο 15% στον CET1 και 17% στον CAR μέχρι το 2022, η διοίκηση της Alpha Bank εμφανίστηκε βέβαιη, θέτοντας έναν φιλοδοξικό στόχο πληρωμής 10% από το 2021.
Image

Η ανώτερη κεφαλαιακή θέση θα επιτρέψει μία από τις μεγαλύτερες τιτλοποιήσεις NPE της Ευρώπης

Στον πυρήνα του σχεδίου μείωσης NPE της Alpha είναι το Project Galaxy, το οποίο περιλαμβάνει τιτλοποίηση μικτών NPE αξίας 12 δισ. που θα φέρει το λόγο των NPEs στο 20% το 2020 από 44% το τρίτο τρίμηνο του 2019 και θα μειώσει το κόστος κινδύνου σε <100 μ.β. από ~200 μ.β. σήμερα.
Η συναλλαγή θα καλυφθεί από το σχέδιο HAPS και θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2020 με την αναμενόμενη οριστικοποίηση το πρώτο εξάμηνο.
Η συνολική αρνητική επίδραση στα κεφάλαια εκτιμάται στο 3,5% συμπεριλαμβανομένων των ζημιών από την πώληση των mezzanine και junior τίτλων και τα κέρδη από τη διάθεση της πλατφόρμας εξυπηρέτησης καθώς επίσης και την ανακούφιση από την ανάληψη κινδύνου.
Μια αναμενόμενη έκδοση Tier 2 (η οποία μπορεί να ακολουθήσει οποτεδήποτε από τώρα) και η παραγωγή οργανικών κεφαλαίων θα παράσχει κάποια αντιστάθμιση.
Η διοίκηση στοχεύει περαιτέρω στη μείωση του ποσοστού εγχώριων NPE στο 10% έως το 2022, με αποτέλεσμα το κόστος του κινδύνου να διαμορφωθεί στις ~70 μ.β. (vs ~ 130 μ.β. που είναι τώρα η εκτίμηση).
Η διοίκηση υπογράμμισε επίσης και την πρόσφατη συμφωνία με το doValue και πιθανές ανόργανες ενέργειες στο μέλλον.

Μια πρώτη ματιά στο Project Galaxy

Ενώ λεπτομέρειες για τη δομή του Galaxy παραμένουν άγνωστες, το προβλεπόμενο ποσό των κρατικών εγγυήσεων ύψους 3,7 δισ. ευρώ, η οποία, σύμφωνα με την ευρεία δομή του HAPS, υποδηλώνει 30% με εγγυήσεις ύψους 9 δισ. ευρώ για συνολικά NPEs ύψους 30 δισ. ευρώ.
Οι υπολογισμοί που βασίζονται σε αρχικά δεδομένα υποδεικνύουν περαιτέρω 50% κάλυψη έναντι του τρέχοντος ποσοστού κάλυψης NPE.
Ενώ το σχέδιο της διοίκησης είναι να προσφέρει το χαρτοφυλάκιο σε ιδιώτες επενδυτές μαζί με την Cepal, άφησε την πόρτα ανοιχτή για πιθανή κατανομή της στα mezzanine και junior notes προς τους μετόχους.
Η JP Morgan χαιρετίζει το μέγεθος της τιτλοποίησης ύψους 12 δισ. ευρώ, η οποία είναι υψηλότερη από τις αρχικές προσδοκίες.

Ο στόχος των προ προβλέψεων κερδών είναι φιλόδοξος αλλά ρεαλιστικός

Τα PPOP είναι ένας ακόμη πυλώνας της νέας στρατηγικής και η διοίκηση αναμένει υψηλότερα έσοδα και περαιτέρω αποδοτικότητες από πλευράς κόστους που θα προσθέσουν συλλογικά 3,5% -4% στον ROE έως το 2022.
Αυτό θα προέρχονται κυρίως από νέες εκταμιεύσεις ύψους 11 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, 110 εκατ. ευρώ από την αύξηση των τελών και μείωση κατά 10% της βάσης κόστους του ομίλου.
Η JP Morgan θεωρεί ότι οι στόχοι όγκου και κόστους είναι ρεαλιστικοί, με τους αριθμούς που έχουν ανακοινωθεί περισσότερο ή λιγότερο σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις της, ενώ η φιλοδοξία για αύξηση των τελών είναι υψηλότερη από τη δική της (110 εκατ. έναντι 76 εκατ. ευρώ σωρευτικά στην επόμενη τριετία).
Σημειώνει επίσης ότι οι υποκείμενες μακροοικονομικές παραδοχές ευθυγραμμίζονται με τις ευρείες προσδοκίες της αγοράς (2% αύξηση του ΑΕΠ και 3,5% -4% αύξηση των τιμών κατοικιών, το 2020-2022).

Goldman Sachs: Τα 5 βασικά συμπεράσματα από το νέο στρατηγικό πλαίσιο της Alpha Bank – Σύσταση buy

Τα 5 βασικά συμπεράσματα από το νέο στρατηγικό πλαίσιο που ανακοίνωσε η Alpha Bank στοιχειοθέτησε η Goldman Sachs, η οποία συντηρεί τη σύσταση buy για τη μετοχή μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ' 3μηνου του 2019.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Goldman Sachs, συνολικά η Alpha Bank ανακοίνωσε ένα καλό σύνολο αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, με τα προ προβλέψεων κέρδη να αυξάνονται περισσότερο από το αναμενόμενο, γεγονός που οφείλεται κυρίως σε υψηλότερα από τα αναμενόμενα τέλη (+9%), τα οποία όμως υπεραντιστάθμισαν από τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα από τόκους (-7%) και το υψηλότερο κόστος (+7%).
Ο δείκτης NPE υποχώρησε στο 45,5% το τρίτο τρίμηνο (-2,6 ποσοστιαίες μονάδες) με την κάλυψη των ταμειακών διαθεσίμων να μειώνεται στο 44% το τρίμηνο (-3 π.μ. αυτό οφειλόταν κυρίως στην αναταξινόμηση στο χαρτοφυλάκιο HFS 1,8 δισ. NPEs - Project Neptune).
Τέλος, η τράπεζα ανέφερε δείκτη CET1 15,1%, ο οποίος ήταν σημαντικά χαμηλότερος από τον αναμενόμενο παρά την ισχυρή διαδοχική ανάπτυξη.
Ακόμη πιο σημαντικό, όμως, η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ένα νέο τριετές στρατηγικό σχέδιο (2020-22), που επικεντρώνεται στις προσπάθειες μείωσης των NPE (με μεγάλη τιτλοποίηση NPE έως 12 δισ. ευρώ) και επιταχύνει τη μείωση των 7 δισ. NPE έως το 2020.
Η διοίκηση της τράπεζας στοχεύει σε δείκτη ΝΡΕ στο 13%, με την ταμειακή κάλυψη να μην διαφέρει σημαντικά από τώρα (44% από το 3ο τρίμηνο του 2019), τον CET1 στο 15%, τον RoE στο 10% (έναντι <1% το 2019Ε).
Και αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν έως το 2022.
Τα πέντε βασικά στοιχεία από το Σχέδιο (συμπεριλαμβανομένων των βασικών μηνυμάτων από τη διοίκηση) είναι τα εξής:
- Η τράπεζα εκτιμά ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μεταξύ 2% και 4%, η οποία αναμένεται να οδηγήσει το ποσοστό ανεργίας σε 14,5% έως το 2022, από 16,7% τον Αύγουστο του 2019.
- Επιτάχυνση της μείωσης των NPE
Οι νέοι στόχοι μείωσης του NPE υπονοούν ότι η τράπεζα θα φτάσει στους προηγούμενους στόχους μέχρι το 2020, που είναι ένα έτος νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.
- Η τράπεζα υποστηρίζει ότι θα εξασφαλίσει υψηλότερα κέρδη απόδοσης
Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης σχέδια για εξοικονόμηση κόστους ύψους 120 εκατ.ευρώ έως το 2022 (έναντι της βάσης κόστους 2019)
- Αναμένονται υψηλότερα έσοδα από δανεισμό και τέλη
Αναμένεται να ξεκινήσουν χορηγήσεις ύψους 14 δισ. ευρώ το 2019-22 σε επίπεδο Ομίλου.
- Συνολικές επιδράσεις
Συνολικά το PPI το 2021 αναμένεται να είναι κατά 10% χαμηλότερο από το επίπεδο του 2019.
Το συνολικό ενεργητικό αναμένεται να αυξηθεί κατά 6 δισ. ευρώ σε 67 δισ. ευρώ το 2022
Το καθαρό αποτέλεσμα από τις διάφορες θετικές και αρνητικές επιπτώσεις που συνδέεται με τα επιταχυνόμενα σχέδια μείωσης των NPE αναμένεται να ανέλθει στο 3,5% των RWA.
Ως εκ τούτου, με αναλογία CET1 στο 15,4% το 3ο τρίμηνο, αυτό θα μειωνόταν στο 11,9% μετά το Galaxy Project.
Image
Image

Pantelakis: Η Alpha Bank ακολουθεί τις επιδόσεις της Eurobank και της Εθνικής για τη μείωση των NPEs

Την εμπροσθοβαρή προσπάθεια της Alpha Bank να μειώσει τον κίνδυνο, σχολιάζει σε νέα ανάλυσή της η Pantelakis, με αφορμή την ανακοίνωση του σχεδίου στρατηγικής, επιβεβαιώνοντας τις παλαιότερες εκτιμήσεις ότι η τράπεζα θα επιταχύνει την εκκαθάριση του ισολογισμού της μέσω τιτλοποίησης 12 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την Pantelakis, η οποία δίνει στην μετοχή σύσταση overweight, ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς, αλλά δεν δίνει τιμή στόχο (U/R), η Alpha Bank βρίσκεται τώρα πιο κοντά στην Εθνική, όσο και στη Eurobank, οι οποίες στοχεύουν σε μονοψήφια ποσοστά προβληματικών δανείων και ειδικότερα στο 9% μέχρι το τέλος του 2021.
Όπως αναφέρει το κόστος στα κεφάλαια της Alpha bank, από το νέο σχέδιο, αναμένεται στις 350 μονάδες, με απώλειες από την πώληση 95% mezzazine/junior τίτλους, η οποία θα αντισταθμιστεί εν μέρει από το κέρδος από τη διάθεση της μονάδας διαχείρισης στην Cepal και του διορθωτικού συντελεστή στάθμισης 0% επί των διατηρούμενων ανώτερων τίτλων (με χρήση κρατικών εγγυήσεων ύψους 3,7 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος Hercules-APS.
Ακόμα, η τράπεζα θα διατηρήσει επαρκές κεφάλαιο, με τον CET1 του 2022 στο 15% (έναντι 18% τώρα) και το συνολικό CAD στο 17% (περιλαμβανομένης της έκδοσης Tier II.
Image
Αν και είναι λίγο δύσκολο να προσδιοριστεί επακριβώς, αυτή η καθοδήγηση συνεπάγεται απώλεια κεφαλαίου ύψους 20% της τιτλοποίησης των 12 δισ. (υποθέτοντας κάλυψη σε μετρητά παρόμοια με το σύνολο του ομίλου) και στο 36% την τιμή πώληση.
Ο RoTE αναμένεται να αυξηθεί στο 9% το 2022 από <1% τώρα, με την άνοδο να εξηγείται από α) τον χαμηλότερο CoR, β) την εξοικονόμηση κόστους (κατά 10% ή EUR120 εκατ. ετησίως) και γ) τις πρωτοβουλίες για τα έσοδα (ισχυρή αύξηση των τελών και όχι λιγότερο από 14 δισ. ευρώ νέες εκταμιεύσεις σε σχέση με την αντιστάθμιση πολύ χαμηλότερων δεδουλευμένων τόκων NPE).
Συνολικά, σύμφωνα με την Pantelakis, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να επιτύχουν τους ολοένα και πιο απαιτητικούς στόχους μείωσης NPE με φιλικούς προς τους μετόχους τρόπους.
Ευτυχώς, ένα βελτιωτικό εγχώριο μακροοικονομικό περιβάλλον και η αύξηση των τιμών των ακινήτων θα πρέπει να δρουν υποστηρικτικά στη διαδικασία.
Ο σύντομα νομοθετημένος Ηρακλής (ειδικά η κρίσιμη παραδοχή για 0% RW) και η τελική τιμολόγηση της συναλλαγής της Eurobank για το Cairo (ορίζοντας ένα σημαντικό προηγούμενο για τα ελληνικά προβληματικά περιουσιακά στοιχεία) θα είναι οι βασικοί σηματοδότες που θα παρακολουθήσει η αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης