Διεθνή

H ΕΕ καλεί το Ιράν να δείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση απέναντι στους διαδηλωτές

tags :
H ΕΕ καλεί το Ιράν να δείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση απέναντι στους διαδηλωτές
Οι Βρυξέλλες καλούν την Τεχεράνη να δείξει "τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση" απέναντι στους διαδηλωτές
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα (21/11) τις ιρανικές αρχές να δείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στην αντιμετώπιση των διαδηλώσεων που συγκλόνισαν το Ιράν τις τελευταίες ημέρες, κατά τις οποίες φέρεται ότι σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι.
Οι διαδηλώσεις άρχισαν την Παρασκευή στο Ιράν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της επιβολής μεγάλης αύξησης στην τιμή της βενζίνης και ταραχές σημειώθηκαν σύμφωνα με αναφορές σε περίπου εκατό πόλεις.
«Αναμένουμε από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας να δείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση στην αντιμετώπιση των διαδηλώσεων.
Οποιαδήποτε χρήση βίας είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», δηλώνει η Μ. Kociyanic, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας F. Mogherini, σε ανακοίνωσή της.
«Πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης και της συνάθροισης», σημειώνει η Μ. Kociyanic.
Η ΕΕ αναμένει από τις ιρανικές αρχές να αποκαταστήσουν τις επικοινωνίες και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, η οποία είχε διακοπεί.
Η ιρανική κυβέρνηση γνωστοποίησε την Τρίτη ότι θα αποκαταστήσει την πρόσβαση στο Ίντερνετ μόνον όταν θα είναι βέβαιο ότι δεν γίνεται «κακή χρήση του Διαδικτύου» με στόχο νέες ταραχές.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία περισσότεροι από 100 διαδηλωτές πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν, ενώ ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων μπορεί να ανέρχεται σε 200.
Η ιρανική οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα από τον Μάιο, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump απέσυρε μονομερώς τις ΗΠΑ από διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που είχε συναφθεί το 2015 και στη συνέχεια επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν.
Οι προσπάθειες των Ευρωπαίων για να μπορέσει να συνεχίσει το Ιράν τις εμπορικές του συναλλαγές παρά τις αμερικανικές κυρώσεις δεν είχαν μεγάλο αποτέλεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης