Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαμάχη στην Ιταλία για τη μεταρρύθμιση του ESM - Στο κενό οι σημερινές διαπραγματεύσεις

tags :
Διαμάχη στην Ιταλία για τη μεταρρύθμιση του ESM - Στο κενό οι σημερινές διαπραγματεύσεις
Τα κόμματα στην Ιταλία διαφωνούν για το εάν η Ρώμη θα πρέπει να μπλοκάρει τη μεταρρύθμιση σε επίπεδο ΕΕ.
Συνεχίζεται η διαμάχη εντός της ιταλικής κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του ESM, καθώς τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία, καθώς η Ρώμη ανησυχεί για την επίδραση των αλλαγών στο χρέος της χώρας.
Το προσχέδιο τον μετασχηματισμό του ESM συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης τον Ιούνιο και αναμένεται να οριστικοποιηθεί από τους ηγέτες τον επόμενο μήνα.
Αλλά η Ιταλία με το χρέος στο 135% του ΑΕΠ, ανησυχεί για τις προτάσεις που θα κάνουν πιο εύκολη την αναδιάρθρωση ομολόγων σε περίπτωση χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Τα κόμματα στην Ιταλία -και άλλα θεσμικά όργανα- διαφωνούν για το εάν η Ρώμη θα πρέπει να μπλοκάρει τη μεταρρύθμιση σε επίπεδο ΕΕ.
O Conte είπε την Τρίτη (19/11/2019) ότι η Ιταλία θα εγκρίνει τη μεταρρύθμιση μόνο στην περίπτωση που είναι μέρος ενός ευρύτερου πακέτου αλλαγών, ενώ σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ η κυβέρνηση ενδεχομένως να επιδιώκει να καθυστερήσει και τελικά να θέτει βέτο στη μεταρρύθμιση.
«Δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία ακόμα.
Θα γίνουν κι άλλες συναντήσεις» δήλωσε ο Luigi Marattin από το Italia Viva δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte και συμπλήρωσε «δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει καθυστέρηση, τελικά θα βρούμε κοινό έδαφος».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η βασική ανησυχία της Ιταλίας ήταν να διασφαλίσει ότι τα κρατικά ομόλογα θα χάσουν το status τους ως risk free assets.
Όπως σχολιάζει το Reuters, το χρέος της Ιταλίας είναι αναλογικά το υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά από εκείνο της Ελλάδας και η βιωσιμότητά του συχνά αμφισβητείται σε περιόδους που αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων.
Έτσι, σε περίπτωση που τα κρατικά της ομόλογα δεν θεωρούνται risk free, οι αποδόσεις θα εκτοξευθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης