Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guedes (ΥΠΟΙΚ Βραζιλίας): Ζήτησε την επιβολή δρακόντειων μέτρων αν η Αριστερά καλέσει σε κινητοποιήσεις

Guedes (ΥΠΟΙΚ Βραζιλίας): Ζήτησε την επιβολή δρακόντειων μέτρων αν η Αριστερά καλέσει σε κινητοποιήσεις
Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, περί δρακόντειων μέτρων, εάν η Αριστερά καλέσει σε κινητοποιήσεις όπως αυτές που έχουν ξεσπάσει στη Χιλή
Δύο πρώην πρόεδροι της Βραζιλίας, οι επικεφαλής και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου και ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας αντέδρασαν έντονα στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Paulo Guedes, ο οποίος προειδοποίησε πως μπορεί να ληφθούν δρακόντεια μέτρα, εάν η Αριστερά καλέσει σε κινητοποιήσεις όπως αυτές που έχουν ξεσπάσει στη Χιλή.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα, αναφερθείς στην αναταραχή σε γειτονικά κράτη, ο Guedes προέτρεψε δημοσιογράφους να μην εκπλαγούν εάν επιβληθούν μέτρα παρόμοια με εκείνα που περιείχε το AI-5, διάταγμα της στρατιωτικής δικτατορίας (1964-1985) με το οποίο είχε ανασταλεί η λειτουργία του Κογκρέσου και είχε κατασταλεί οποιαδήποτε εκδήλωση διαφωνίας.
Το σχόλιο αυτό του υπουργού Οικονομικών καταγράφηκε λίγες εβδομάδες μετά την αποφυλάκιση του πρώην προέδρου Luis Inacio Lula da Silva, που προοιωνίζεται την κλιμάκωση της πολιτικής σύγκρουσης του κεντροαριστερού Κόμματος Εργαζομένων (PT) με την κυβέρνηση του προέδρου της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro.
Ο Lula ανήγγειλε ότι θα επιδιώξει να συσπειρώσει την Αριστερά γύρω από το PT, ώστε να ηττηθεί ο Bolsonaro στις εκλογές του 2022.
Και μόνο η αναφορά του διατάγματος AI-5 από τον Guedes, όμως, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πολλούς στη Βραζιλία, που είδαν αυτήν την τοποθέτηση ως επίθεση στο δημοκρατικό σύστημα της χώρας.
«Θεωρώ πολύ λυπηρό το να αναφέρεται οποιοσδήποτε στο [διάταγμα] AI-5 σαν να πρόκειται για κάτι το τετριμμένο. Δεν είναι, είναι πολύ σοβαρό, πλήττει τη δημοκρατία.
Καταφέραμε να αποκατασταθεί η δημοκρατία στη Βραζιλία και πρέπει να δώσουμε μάχη για να την υπερασπιστούμε» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος Fernando Henrique Cardoso στη βραζιλιάνικη υπηρεσία του BBC.
Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Dias Toffoli, δήλωσε ότι το διάταγμα AI-5 ήταν «ασύμβατο με τη δημοκρατία», ενώ ο πρόεδρος της Βουλής, Rodrigo Maia, τόνισε πως ο Guedes δημιουργεί κλίμα αμφιβολίας για την προσήλωση της κυβέρνησης υπό τον Bolsonaro στη δημοκρατία.
Ο σημερινός πρόεδρος της Βραζιλίας, άλλοτε λοχαγός των αλεξιπτωτιστών, είναι υμνητής της στρατιωτικής δικτατορίας.
«Ας είμαστε σαφείς, αν υπάρχει ένα κόμμα που υπερασπίζεται τη δημοκρατία στη Βραζιλία, αυτό είναι το Κόμμα Εργαζομένων» είπε από την πλευρά του ο Lula.
«Δεν εκλέξαμε εμείς έναν πρόεδρο που βρίσκει απεχθή τη δημοκρατία» πρόσθεσε.
Ο Humberto Costa, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του PT στη Γερουσία, κάλεσε τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να διενεργήσουν έρευνα για τη δήλωση του Guedes, κρίνοντας πως πρόκειται για «επίθεση εναντίον του δημοκρατικού πολιτεύματος, που δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη».
Στο AI-5 είχε επίσης αναφερθεί τον Οκτώβριο ένας από τους γιους του σημερινού προέδρου, ο βουλευτής Eduardo Bolsonaro, ο οποίος είχε υπονοήσει πως θα μπορούσε να εκδοθεί ένα τέτοιο διάταγμα, εάν η Αριστερά ριζοσπαστικοποιηθεί και αποπειραθεί να παραλύσει τη χώρα.
Ο Guedes αποπειράθηκε να ανασκευάσει, λέγοντας αρχικά ότι έκανε τις δηλώσεις off the record, και αργότερα διαβεβαίωσε ότι δε θα επιβληθούν ποτέ ξανά τέτοια μέτρα:
«Θα ήταν αδιανόητο.
Η βραζιλιάνικη δημοκρατία δε θα το ανεχόταν, ακόμη κι αν η Αριστερά (…) εισέβαλε στο προεδρικό μέγαρο διά της βίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης