Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πανευρωπαϊκό το θέμα των διπλών εγγυήσεων σημειώνει το Υπουργείο Οικονομικών

Πανευρωπαϊκό το θέμα των διπλών εγγυήσεων σημειώνει το Υπουργείο Οικονομικών
Θα επιτευχθεί χωρίς κόστος το μηδενικό ρίσκο για τον Ηρακλή
Αντιστάθμισμα φαίνεται πως ζητούν οι «Γερμανοί»  για την πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων απ΄όλον τον Ευρωπαϊκό Νότο στο σύνολο των κρατικών εγγυήσεων  που προσφέρονται  και έτσι μέσα σε αυτήν την απαίτηση φαίνεται να επιχειρείται να εγερθεί ζήτημα για «διπλές» εγγυήσεις σε ότι αφορά το project  Ηρακλής.
Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αντιπαλεύει σθεναρά και με επιτυχία  το συγκεκριμένο θέμα στα ευρωπαϊκά φόρα, μαζί με τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό νότο (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία) που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα ζητήματα μολονότι οι παραπάνω χώρες διαθέτουν investment grade.
Η απαίτηση αυτή που έχει διαμορφώσει forum συζητήσεων χωρίς ακόμη αποφάσεις μοχλεύει προφανός ανησυχίες  και για τη χώρα μας που δεν διαθέτει investment grade.
Ομως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζεται απολύτως αισιόδοξο πως το θέμα θα επιλυθεί και πως δεν θα απαιτηθούν επιπλέον δεσμεύσεις σε ότι αφορά την επίτευξη ενός μηδενικού risk weight asset για το χαρτοφυλάκιo του APS Hρακλή.
Διευκρινίζει δ, ε πως η κάθε τιτλοποίηση θα αποτελέσει ξεχωριστή υπόθεση για τον Ηρακλή και ως προς το σύνολο των εγγυήσεων που θα αποσπάσει από το APS αλλά και ως προς την αξιολόγηση που αυτή θα τύχει από την αγορά.
Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο BN πως το οικονομικό επιτελείο δεν θα χρησιμοποιήσει μαξιλάρι 9 δις. ευρώ για να υποστηρίξει τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου ώστε να επιτευχθεί το μηδενικό ρίσκο των ενεργητικών. Χαρακτηριστικά οι πηγές αναφέρουν πως η χώρα έχει φύγει από τα μνημόνια και δεν μπορούν να απαιτούνται επιπλέον εγγυήσεις μιας και το Ελληνικό Δημόσιο φέρει αξιοπιστία.
Κύκλοι σημειώνουν πως η παραπάνω θεσμική λογική διέπει τις τιτλοποιήσεις στην Ευρώπη επί σειρά ετών και δεν πρόκειται να αλλάξει πανευρωπαϊκά στο πλαίσιο της εγγύησης των καταθέσεων που προάγει ευρωπαϊκή ένωση τραπεζών. Κάτι τέτοιο απειλεί να μεταβάλει υπάρχουσες αξιολογήσεις και δεδομένα στο ενεργητικό ευρωπαϊκών τραπεζών απειλώντας τη δημιουργία ενός κόστους αναντιμετώπιστου από το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Μάλιστα προς αυτήν την κατεύθυνση σθεναρά έχει αντιταχθεί όλος ο ευρωπαϊκός νότος αλλά και άλλες και ισχυρές χώρες όπως η Γαλλία που επιδεικνύει εσχάτως μεγάλη ευαισθησία σε ότι αφορά το τραπεζικό σύστημα.
Εκτιμάται δε,  πως μέσα σε αυτήν την εβδομάδα το θέμα θα ξεκαθαριστεί ώστε να προχωρήσει η διαδικασία του APS,  καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη φουλάρει τις μηχανές προς αυτήν την κατεύθυνση.
Χθες σημειώθηκε συνάντηση μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών  και της ΤτΕ με μια συνολική ατζέντα για τις τράπεζες στην οποία συμπεριελήφθη και το συγκεκριμένο θέμα.
Επισημαίνεται  πως οι τράπεζες πραγματοποιούν από την άλλη εβδομάδα σειρά από road shows με επίκεντρο τις τιτλοποιήσεις που ετοιμάζουν και για τις οποίες έχει εκδηλωθεί μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Τι έγραφε νωρίτερα το Bankingnews

 Αποκάλυψη: Μαξιλάρι 9 δισ. ευρώ θα απαιτηθεί για τον Ηρακλή και τα NPEs των τραπεζών - Σύσκεψη Ζαββού με Στουρνάρα
Παρασκευή 29/11/2019 - 17:48

Η ανάγκη το risk weight asset να καταλήξει στο μηδέν είναι απόλυτη, άλλως πως το APS δεν χαρακτηρίζεται συμφέρον για τις τράπεζες που είναι έτοιμες να εισέλθουν με το σύνολο των τιτλοποιήσεών τους
Εννέα δισ. ευρώ  από το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24 δισ. του Ελληνικού Δημοσίου, που έλαβε από τον ESM, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν προκειμένου το μέσο-σταθμισμένο ενεργητικό (risk weight asset - RWA) του Ηρακλή να διαμορφωθεί στο μηδέν στο πλαίσιο της υλοποίησης του APS.
O λόγος που αυτή η παράμετρος έχει μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν είναι άλλος από το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να ξεπεράσει το γεγονός πως η χώρα μας δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Το στοιχείο τούτο διαφοροποιεί κάπως τις εξελίξεις από το αρχικό πλάνο.
Η ανάγκη το risk weigth asset να καταλήξει στο μηδέν είναι απόλυτη, άλλως πως το APS δεν χαρακτηρίζεται συμφέρον για τις τράπεζες που είναι έτοιμες να εισέλθουν με το σύνολο των τιτλοποιήσεών τους.
Η ΕΚΤ έχει δει και μελετά το νομοσχέδιο  στην τελική του μορφή το οποίο εκτιμάται πως πολύ σύντομα ίσως και την  άλλη εβδομάδα- αλλιώς στις αρχές της μεθεπόμενης- θα είναι απολύτως έτοιμο προς κατάθεση, αφού ξεπεραστεί η παραπάνω άκανθος.
Τα επιπλέον κεφάλαια θα μπορούσαν σταδιακά να απεγκλωβιστούν εφόσον η χώρα αποχτήσει την επενδυτική βαθμίδα, κάτι όπως που θα πραγματοποιηθεί μετά τον Ηρακλή.
Ας σημειωθεί πως καταβάλλονται όπως όλα δείχνουν- με επαφές και με την τράπεζα της Ελλάδος- προσπάθειες για να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο θέμα αφού  σήμερα υπήρχαν  διεργασίες και αναζήτηση κοινού τόπου με τους θεσμούς για το θέμα αυτό.
Επισημαίνεται  πως πραγματοποιήθηκε και συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Γιώργου Ζαββού υφυπουργού Οικονομικών με τον Διοικητή  της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα στην οποία μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο Υπουργός Οικονομικών πάντως κ. Χρήστος Σταϊκούρας χθες  επεσήμανε ότι σε συνεργασία με τη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει την ψήφιση εντός των ερχόμενων τριών εβδομάδων, του φορολογικού νομοσχεδίου, του κρατικού προϋπολογισμού «που πρέπει να ψηφιστεί το ταχύτερο, ώστε οι υπηρεσίες του ΓΛΚ να προχωρήσουν σε πληρωμές έγκαιρα», καθώς και του σχεδίου «Ηρακλής» για το οποίο αναμένεται η γνωμοδότηση της ΕΚΤ.
Σημειώνεται πάντως πως οι τράπεζες θέλουν να έχουν γνώση των εξελίξεων μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας που παρουσιάζουν τα σχέδιά τους στους ξένους επενδυτές.
Στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται η άφιξη διεθνών οίκων στην Αθήνα ενώ στη συνέχεια ακολουθεί μπαράζ από road shows σε Ευρώπη και Αμερική  θα λάβουν χώρα στα οποία οι ελληνικές τράπεζες θα δώσουν το παρόν.
Ετσι στις 3 Δεκεμβρίου συνέδριο πραγματοποιεί η Wood & Co στην Πράγα, ενώ ακολουθεί στις 5.12 αντίστοιχο road show της Autonomous στο Λονδίνο.
Στις 6 Δεκεμβρίου ακολουθεί το συνέδριο της Goldman Sachs στο Λονδίνο και στις 9 Δεκεμβρίου 2019 το road show της Capital Link που παραδοσιακά πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.
Οι διεθνείς επενδυτές ενδιαφέρονται για δύο ειδών επενδύσεις: Από τη μία οι τιτλοποιήσεις μέσω του Ηρακλή και από την άλλη οι μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων κάτω από ένα πλήθος προϋποθέσεων.
Σε ότι αφορά την πρώτη πάντως αγορά το θεσμικό πλαίσιο ρυθμίζεται  και πολύ σύντομα οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης