Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

H κλιματική αλλαγή στο προσκήνιο στην ενημερωτική εκδήλωση της ΕΑΕΕ

tags :
H κλιματική αλλαγή στο προσκήνιο στην ενημερωτική εκδήλωση της ΕΑΕΕ
H κλιματική αλλαγή στο προσκήνιο στην ενημερωτική εκδήλωση της ΕΑΕΕ
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η ενημερωτική ημερίδα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) με θέμα την κλιματική αλλαγή και την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
Με την πρωτοβουλία αυτή η ΕΑΕΕ θέλησε να φωτίσει την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές ως μεγάλα και σημαντικά θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως Κράτη και ως κοινωνία. Επιπλέον, στόχος ήταν η ανάδειξη του θετικού ρόλου που διαδραματίζει η ασφαλιστική αγορά από τη διπλή ιδιότητά της, αφενός του μεγάλου θεσμικού επενδυτή και του παρόχου προστασίας σε άτομα και επιχειρήσεις αφετέρου.
Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις συμβάλλουν με :

- Ενημέρωση για τους κινδύνους και προώθηση της ιδέας της πρόληψης
- Χρηματοδότηση των οικονομικών επιπτώσεων των κινδύνων
- Στήριξη επενδύσεων φιλικών προς το περιβάλλον
- Χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας

Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Α. Σαρρηγεωργίου ανοίγοντας την εκδήλωση τόνισε πως η κλιματική αλλαγή δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι εδώ σε όλο τον πλανήτη και στην Ελλάδα. Το ζήτημα είναι πώς θα προστατέψουμε τον πλανήτη για τις επόμενες γενιές, για τα παιδιά μας. Στην Ελλάδα δυστυχώς είμαστε ανασφάλιστοι για τις φυσικές καταστροφές και εμείς το γνωρίζουμε καλά γιατί είμαστε εδώ και πληρώνουμε όταν συμβεί. «Ως αγορά έχουμε προτάσεις που αφορούν τη συνεργασία με την Πολιτεία για την κάλυψη των κατοικιών από φυσικές καταστροφές», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ. Τέλος, κάλεσε την Κυβέρνηση σε συνεργασία με την εποπτική αρχή της αγοράς, την Τράπεζα της Ελλάδος να εξετάσουν τη θέσπιση κινήτρων για να βοηθήσουν τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις να στρέψουν τις επενδύσεις τους σε «πράσινες», περιβαλλοντικά ευαίσθητες κατευθύνσεις.
Στις ενότητες για την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές τοποθετήθηκαν διακεκριμένοι, εξειδικευμένοι ομιλητές από την επιστημονική κοινότητα, αρμόδιους φορείς και την ασφαλιστική αγορά.
Βάσει σειράς προγράμματος μίλησαν οι εξής:

-Χρήστος Ζερεφός, Επόπτης, Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας, Ακαδημία Αθηνών
-Τάκης Γρηγορίου, Υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, Ελληνικό Γραφείο Greenpeace
-Κωνσταντίνος Συνολάκης, Καθηγητής, Τομέας Περιβαλλοντικής Υδραυλικής & Γεωπεριβαλλοντικής Μηχανικής, Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης (βίντεο)
-Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
-Butch Bacani, Programme Leader, UN Environment Programme’s Principles for Sustainable Insurance Initiative (UNEP FI)
-Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια, ΕΑΕΕ
-Γεώργιος Γκαζέτας, Καθηγητής, Τομέας Γεωτεχνικής, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο

Βασικό συμπέρασμα αποτελεί το γεγονός ότι η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή είναι μία μάχη ενάντια στο χρόνο. Η αξία της ενημέρωσης των πολιτών για την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές είναι εξαιρετικά σημαντική για την προστασία των πολιτών. Αποστολή όλων μας είναι να προστατέψουμε τον πλανήτη από το χειρότερο σενάριο και αυτό σημαίνει πως πρέπει να αλλάξει και η οικονομία μας. Επιπλέον, τα Κράτη πρέπει να αναπτύξουν σχήματα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που να βασίζονται στη συνεργασία Δημοσίου – Ιδιωτικού τομέα, καθώς μόνο τέτοια σχήματα μπορούν να ανταποκριθούν σε μεγάλου μεγέθους καταστροφές.
Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και η στρατηγική τοποθέτηση και η σχετική μελέτη που έχει εκπονήσει η ΕΑΕΕ για ένα «Σύστημα Ασφάλισης των Κατοικιών έναντι Φυσικών Καταστροφών», τα βασικά σημεία του οποίου παρουσιάστηκαν από τους:

-Ερρίκο Μοάτσο, Μέλος Δ.Σ. & Πρόεδρος Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών, ΕΑΕΕ
-Γιάννη Μελακοπίδη, Treaty Senior Broker, Matrix Insurance & Reinsurance Brokers S.A.
-Μανώλη Σιατούνη, General Manager, Aon Greece S.A.
-Αλέξανδρο Turner, Διευθύνων Σύμβουλος, Carpenter Turner S.A

«Η ασφαλιστική αγορά διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να αναλάβει σημαντικό ρόλο σε ένα σύστημα ασφάλισης σεισμού σε συνεργασία με το Κράτος καθώς διαθέτει (α) την επιχειρησιακή οργάνωση και τους πόρους, (β) την τεχνογνωσία στην διαχείριση καταστροφικών κινδύνων και την πρόσβαση στις διεθνείς ασφαλιστικές αγορές και τέλος (γ) την φερεγγυότητα η οποία εξασφαλίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από το αυστηρό Ευρωπαϊκό πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας SOLVENCY II και την καταλυτικής σημασίας εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος», ανέφερε σχετικά ο κ. Μοάτσος.
Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Μ. Αντωνάκη, Γεν. Διευθύντρια της ΕΑΕΕ.
Την πρωτοβουλία αυτή της ΕΑΕΕ στήριξαν με τις Χορηγίες τους οι εξής εταιρίες – μέλη : AIG EUROPE SA, ALLIANZ ΕΛΛΑΣ, AXA ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, ERGO, EUROLIFE ERB, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ, GENERALI HELLAS, GROUPAMA ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, HDI GLOBAL SE HELLAS, ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ, INTERASCO, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης