Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες -3% και FTSE 25 επέδρασαν στο ΧΑ -1,14% στις 878 μον. – To ρίσκο αυξάνεται, το κέρδος μειώνεται, το πάρτι τελείωσε

Ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες -3% και FTSE 25 επέδρασαν στο ΧΑ -1,14% στις 878 μον. – To ρίσκο αυξάνεται, το κέρδος μειώνεται, το πάρτι τελείωσε
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 878 μονάδες, οριακά χαμηλότερα από την στήριξη των 880 μονάδων με ιδιαίτερα χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
(upd16)Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 878 μονάδες λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς, με επίκεντρο τις απώλειες -3% στις τράπεζες ενώ πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με ιδιαιτέρα χαμηλές συναλλαγές.
Διάχυτη είναι η επιφυλακτικότητα των επενδυτών λόγω των εντάσεων με την Τουρκία ενώ
στη χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο επικράτησαν ήπιοι τόνοι αλλά με εμφανέστατο το γεγονός ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ των δύο χωρών.
Στο +2,3% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2019, από 1,9% στο β' 3μηνο του έτους με πτώση σε κατανάλωση, επενδύσεις και αύξηση σε εξαγωγές
Ειδικότερα, όλες οι τραπεζες έκλεισαν κοντά στα χαμηλά της ημερας, με την Πειραιώς στο -3,38%, Alpha Bank -3,27%, Εθνική -2,95% και Eurobank -2,84%.
Στις 9 Δεκεμβρίου 2019 την ερχόμενη Δευτέρα η ΕΚΤ θα δημοσιοποιήσει την γνώμη της για το σχέδιο Ηρακλής ή APS που αποτελεί σημαντική θετική παρέμβαση της κυβέρνησης στην κατεύθυνση εξυγίανσης των τραπεζών και ενίσχυσης της οικονομίας και ακολούθως στις 13/12 θα υποβληθεί στην Βουλή για να ψηφιστεί ο νόμος.
Από την άλλη, στο χθεσινό Eurogroup αναγνωρίστηκε, από όλους τους συμμετέχοντες, η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας ενώ εγκρίθηκε η παροχή του ποσού των 767 εκατ. ευρώ  από ANFAs και  SMPs.
Με βάση ορισμένες πηγές κοντά στα κέντρα αποφάσεων της ΕΕ, o στόχος για πλεόνασμα 3,5% της Ελλάδος δεν θα μειωθεί ούτε  το 2020, το 2021 και το 2022 αλλά να αλλάξει η λογιστική χρήση των κερδών από τα ANFAs
Ειδικότερα, τα κέρδη από τα ANFAs να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων καθώς θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να μην καταλήγουν στην εξυπηρέτηση του χρέους αλλά να καλύπτουν και άλλες ανάγκες του προϋπολογισμού οπότε μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί έμμεση μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων – όχι άμεση – και μόνο για μια χρονιά.
Στην αγορά ομολόγων, καταγράφεται σταθεροποίηση με το 10ετές ομόλογο στο 1,53% ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 1,40%.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 152 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6796 μονάδες βάσης από 7087 μονάδες βάσης
Στα μη τραπεζικά blue chips, σημειώθηκαν απώλειες στην πλειονότητα των τίτλων, με την μεγαλύτερη πτώση Ελλάκτωρ, Μotor Oil, Viohalco, ΕΧΑΕ ενώ ανοδικά έκλεισαν μόνο Φουρλής, Lamda και ΟΠΑΠ.
Με ισχυρή άνοδο +31,96% έκλεισε το δικαίωμα της Lamda στα 0,64 ευρώ και υψηλότερα από την τιμή εισαγωγής (0,608 ευρώ).

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,17% και τον Γενικό Δείκτη -0,16%.
Στις δημοπρασίες κορυφώθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,07% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,21%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,14% στις 878 μονάδες έχοντας υψηλό στις 889,05 μονάδες και χαμηλό στις 877,96 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένοες στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 47,2 εκατ. ευρώ, ο όγκος 16,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 7,2 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,1 εκατ. ευρώ και όγκου 128,5 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΠΑΠ διακίνησε 40 χιλ. τεμάχια αξάις 440 χιλ. ευρώ, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ 50 χιλ.τεμάχια αξίας 340 χιλ. ευρώ και ο Sarantis 38,5 χιλ. τεμάχια αξίας 327 χιλ. ευρώ.

Tα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 878 μονάδες έχοντας διασπάσει οριακά την πρώτη στήριξη των 880 μονάδων και ακολουθούν οι 870 και οι 850 μονάδες..
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 890 μονάδες και ακολουθούν οι 900-910 μονάδες και οι 940 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 853 μονάδες, έχοντας διασπάσει την πρώτη στήριξη των 880- 870 μονάδων και ακολουθούν οι 850 και οι 815 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 910 μονάδες και ακολουθούν οι 925 και οι 950 μονάδες

Εταιρικά νέα

Πάνω από 1,5 φορά κάλυψη παρουσιάζει αυτή τη στιγμή το ευρωομόλογο της Ελλάκτωρ, καθώς οι προσφορές έχουν υπερβεί το 1 δισ. ευρώ έναντι των 600 εκατ. ευρώ που ζητούνται από τον Όμιλο.
Τα 2/3 της προσφοράς προέρχονται από ξένα χαρτοφυλάκια καθιστώντας την εν λόγω έκδοση πραγματική έξοδο στις διεθνείς αγορές.
Όπως αναμενόταν το επιτόκιο κινείται πέριξ του 6,5%, εκκρεμεί ωστόσο η οριστικοποίησή του εντός της ημέρας με βάση το πού θα φτάσει τελικά η προσφορά από τους επενδυτές.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του bankingnews.gr τα ποσά τα οποία προτείνουν τα τέσσερα σχήματα για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής κυμαίνονται από 500 ως 560 εκ. ευρώ, όταν ο πήχης από τον πρώτο – άγονο - διαγωνισμό ήταν κατά 100 εκατ. ευρώ μεγαλύτερος.
Ανοιχτό θεωρείται και το σενάριο η διοίκηση της Εθνικής να μην ανταποκριθεί σε καμία δεσμευτική προσφορά

Τραπεζικά νέα

Ο νέος νόμος Ηρακλής για τα προβληματικά ανοίγματα των τραπεζών αποτελεί μια πρώτη σημαντική θετική παρέμβαση της κυβέρνησης στην κατεύθυνση εξυγίανσης των τραπεζών και ενίσχυσης της οικονομίας με τον αρμόδιο υφυπουργό Γ. Ζαββό να έχει διαδραματίσει ξεκάθαρα θετικό ρόλο στην γρήγορη ενεργοποίηση του νόμου ώστε από το 2020 όλες οι τράπεζες να χρησιμοποιήσουν το σχέδιο Ηρακλής.
Την ερχόμενη Δευτέρα  9/12 η ΕΚΤ θα δημοσιοποιήσει την γνώμη της για το σχέδιο Ηρακλής ή APS και ακολούθως στις 13/12 θα υποβληθεί στην Βουλή για να ψηφιστεί ο νόμος
Ο νέος νόμος περιλαμβάνει
1)Παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο, θα εκδοθούν 12 δισεκ. κρατικά ομόλογα που θα εγγυώνται τα κύρια ομόλογα – senior bond – που θα εκδώσουν οι ελληνικές τράπεζες για τις τιτλοποιήσεις προβληματικών ανοιγμάτων NPEs.
2)Συνολικά οι τιτλοποιήσειςπροβληματικών ανοιγμάτων θα μπορούσαν να φθάσουν τα 33,5 δισεκ. ευρώ
3)Παρ΄ ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται τελικώς η ελληνική κυβέρνηση θα πετύχει να μην υπάρχουν εγγυήσεις μετρητά.
Η κυβέρνηση έχει ισχυρό αντίλογο εάν χρησιμοποιηθούν μετρητά ως πρόσθετη εγγύηση στα ομόλογα που θα εκδώσει για να εγγυηθούν τα τραπεζικά senior ομόλογα τότε θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις συνολικά στην φερεγγυότητα της Ελλάδος.
4)Για τις εταιρίες διαχείρισης θα ισχύει  το όριο απόκλισης 30% και συνδυαστικά 20% από τους ετήσιους στόχους.

Η επικαιρότητα

Ήπιοι τόνοι αλλά με εμφανέστατο το γεγονός ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ των δύο χωρών, επικράτησαν στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.
Το τελικό συμπέρασμα, ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι διαφωνούν πλήρως.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη συζήτηση μεταξύ Μητσοτάκη και Erdogan αλλά και για την ανάγκη να υπάρξει μία εθνική στρατηγική απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις της τουρκικής πλευράς.
Κρίσιμη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ της Ch. Lagarde της επικεφαλής της ΕΚΤ και του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 17 Δεκεμβρίου 2019 με αφορμή την αποχώρηση του B. Coeure από το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τα δύο βασικά θέματα που θα τεθούν στην συνάντηση με βάση πληροφορίες είναι το ζήτημα των εγγυήσεων για τον Ηρακλή και η  λογιστική χρήση των κερδών από τα ομόλογα ANFAs

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (5/12) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από την άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street, εν μέσω προσδοκιών στις τάξεις των επενδυτών ότι η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,71%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,74% στις 2899,47 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,59% στις 26217,04 μονάδες

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε αρνητικά πρόσημα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή εξελίξεων στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας.
Πτωτική στροφή και για την αμερικανική αγορά, μετά την επίσημη ανακοίνωση για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, γεγονός που επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για πλήγμα και στην αμερικανική οικονομία πέραν της πολιτικής.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -0,40%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,10%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,20%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,10% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -0,60%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται στο -0,15% ο S&P στο -0,10%, ο Nasdaq στο -0,15% ενώ απώλειες -1,12% καταγράφει και το ETF GREC (9,71 δολ.)

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές   

Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Πειραιώς και ακολούθησαν οι υπόλοιπες.  
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,8920 ευρώ με πτώση -2,95% με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,65 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,8350 ευρώ με πτώση -3,27% με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,83 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,9760 ευρώ με πτώση -3,38% με όγκο 726 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,30 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,89 ευρώ, με πτώση -2,84% με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,30 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3220 ευρώ, με άνοδο +1,23% και κεφαλαιοποίηση 590 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4125 ευρώ, με πτώση -1,32% και όγκο 131 τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 190 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,36 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 285 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Ελλάκτωρ, Motor Oil, Viohalco, EXAE, ΓΕΚΤΕΡΝΑl
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν μόνο Φουρλής, Lamda και ΟΠΑΠ
H Coca Cola έκλεισε στα 29,35 με πτώση -0,14% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,84 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε  στα 13,47 ευρώ, με πτώση -0,59% και αποτίμηση 6,46 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε  στα 3,2960 ευρώ με πτώση -1,02% και αποτίμηση 765 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε  στα 2,16 ευρώ, με πτώση -0,46% και κεφαλαιοποίηση 501 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε  στα 11,02 ευρώ με άνοδο +0,18% και αποτίμηση 3,54 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε  στα 18,30 ευρώ, με πτώση -0,11% και κεφαλαιοποίηση 1,51 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε  στα 8,36 ευρώ με πτώση -1,18% και κεφαλαιοποίηση 2,56 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε  στα 20,42 ευρώ με πτώση -2,30% και κεφαλαιοποίηση 2,26 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε  στα 9,73 ευρώ με πτώση -1,17% και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε  στα 18,40 ευρώ με πτώση -0,43% και κεφαλαιοποίηση 2,50 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,2780 ευρώ, με πτώση -0,78% και κεφαλαιοποίηση 243 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,53 ευρώ, με άνοδο +2,03% και με κεφαλαιοποίηση στα 286 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,08980 ευρώ, με πτώση -0,22% και κεφαλαιοποίηση 84 εκατ. ευρώ.

Στάση αναμονής στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,53%, με την Ιταλία 1,40% - Σε εξέλιξη ακόμη το profit taking

Στάση αναμονής σημειώνεται στα ελληνικά ομόλογα τα οποία μετά το ξέφρενο και σε μεγάλο βαθμό αδικαιολόγητο ράλι δέχονται ορισμένες ελεγχόμενες πιέσεις και λόγω της έντασης με την Τουρκία ενώ σημειώνονται και profit taking δηλαδή πωλήσεις για αποκομιδή κερδών.
Καθ΄ όλο το ράλι στα ομόλογα των τελευταίων μηνών δεν είχε σημειωθεί κατοχύρωση κερδών οπότε λόγω του τέλους του 2019 οι επενδυτές πουλάνε για να αποκομίσουν τα κέρδη τους.
Το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 150 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο… ωστόσο εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,53% από 1,155% πρόσφατα ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο έχει επιδεινωθεί στο 1,40%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,53% με το αμερικανικό 10ετές 1,82% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα δεν ακολουθούσαν βίους παράλληλους…. η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 13 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 112 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,66 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,32% με απόδοση αγοράς 0,34% και απόδοση πώλησης 0,30%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,40%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,97 μονάδες βάσης και απόδοση 0,63% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο 0,38%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113 μονάδες βάσης και απόδοση 0,81% με το ιστορικό χαμηλό 0,52% στις 7 Νοεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105 μονάδες βάσης και απόδοση 1,09%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 118,08  μονάδες βάσης και απόδοση 1,39% με απόδοση αγοράς 1,41% και απόδοση πώλησης 1,37%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 120,20 μονάδες βάσης και απόδοση 1,52% με απόδοση αγοράς 1,53% και απόδοση πώλησης 1,51%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,155%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 122,11 μονάδες βάσης και απόδοση 1,97%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 124,05  μονάδες βάσης και απόδοση 2,29%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 129,25 μονάδες βάσης και απόδοση 2,47%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 181 μονάδες βάσης από 186 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 152 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.796 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,52% ή 152 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Πωλήσεις στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης και στην Ιταλία  

Πωλήσεις σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στις 5 Δεκεμβρίου 2019 στο 1,40%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 5/12/2019 στο -0,28% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,05% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,48% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,40% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,50%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης