Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan για συμφωνία με Λιβύη: Δεν υποχωρούμε - Όλα είναι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο

Erdogan για συμφωνία με Λιβύη: Δεν υποχωρούμε - Όλα είναι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο
Στη Λιβύη υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για τη συμφωνία με την Τουρκία
Απτόητος συνεχίζει ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, και μία ημέρα μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, διαμηνύει ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να υποχωρήσει.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνo, o Erdogan υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν είναι κράτος νομαδικής φυλής, έχουμε μια παράδοση που φτάνει από τους Οθωμανούς.
«Τι είναι το θαλάσσιο δίκαιο, από που βγαίνει το διεθνές δίκαιο.
Όλα αυτά τα ξέρει αυτό το έθνος, δηλαδή το Υπουργείο Εξωτερικών έχει πολύ καλή μνήμη σε αυτό.
Επομένως εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε.
Αυτά που έγιναν οπωσδήποτε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «η συμφωνία θα εφαρμοστεί εφόσον η κυβέρνηση της Λιβύης -που είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ- είναι ισχυρή και σταθερή».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η συμφωνία αυτή ενοχλεί την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ, ενώ τόνισε ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στην περιοχή.
Κάνουμε χρήση του δικαιώματός μας να είμαστε μια από τις εγγυήτριες χώρες είπε για την Κύπρο και πρόσθεσε: 
«Έχουμε τους συντρόφους μας εκεί, και είμαστε στο πλευρό της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. 
Έτσι θα εργαστούμε στο τέλος για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά τους. Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από αυτό».
Ο Erdogan αναφέρθηκε και στα θέματα που απασχόλησαν τις επαφές τους με τους ξένους ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Μάλιστα, τόνισε ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που μάχεται κατά της τρομοκρατίας όπως το ΥPG/PKK στη βόρεια Συρία, το ISIS και η FETO, ο Erdogan είπε: «Λυπούμαστε που βλέπουμε ότι κάποιοι σύμμαχοι είναι χέρι-χέρι με αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις ενώ τονίζουν τη μάχη κατά της τρομοκρατίας».
«Όλοι οι σύμαχοι πρέπει να πάρουν στα σοβαρά τις ανησυχίες μας για την ασφάλεια, όπως εμείς λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες της συμμαχίας για την ασφάλεια» υποστήριξε ο Erdogan.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ είναι μόνο λόγια όσον αφορά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, καθώς δεν λαμβάνουν δράση.

Οι αντιδράσεις στη Λιβύη

Πάντως και στη Λιβύη υπάρχουν αντιδράσεις για τη συμφωνία με την Τουρκία.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Τρίπολη ζήτησε μ’ επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres, και τον γγ της Αραβικής Ένωσης να αποσύρουν την αναγνώριση τους προς την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας, αναγνωρίζοντας το κοινοβούλιο ως «νόμιμο εκπρόσωπο της Λιβύης».
Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι η νομοθετική αρχή «δεν αναγνωρίζει το μνημόνιο συνεννόησης που έχει υπογραφεί μεταξύ της κυβέρνησης συμφιλίωσης και του τουρκικού κράτους και τις συνακόλουθες υποχρεώσεις», διευκρινίζοντας πως «η πρωτοβουλία της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας για τη σύναψη συμφωνιών και μνημονίων κατανόησης με ορισμένες χώρες στο όνομα της Λιβύης, έγινε προκειμένου να αποφύγει την επικύρωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων».
Στην ίδια επιστολή, επισημαίνει η υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία, χωρίς την επικύρωση από το Συμβούλιο, στοχεύει στην «παραχώρηση της κυριαρχίας του κράτους της Λιβύης και των νόμιμων δικαιωμάτων του επί των χωρικών υδάτων του, επιτρέποντας «την εισβολή του τουρκικού στρατού στο έδαφος του λιβυκού κράτους και του εναέριου χώρου του».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης