Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σταθεροποίηση στη Wall Street παρά την απόφαση παραπομπής Trump - Στο +0,12% ο Dow Jones

tags :
Σταθεροποίηση στη Wall Street παρά την απόφαση παραπομπής Trump - Στο +0,12% ο Dow Jones
Η επίσημη ανακοίνωση για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου δεν κατόρθωσε να οδηγήσει στο «κόκκινο» τη Wall Street
Σταθεροποιητικά κινήθηκε η αμερικανική αγορά, παρά την επίσημη ανακοίνωση για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, γεγονός το οποίος, πάντως, επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για πλήγμα και στην αμερικανική οικονομία πέραν της πολιτικής.
Image
Άνοδος +0,12% για τον Dow Jones στις 27.682 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται +0,17% στις 3.118 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται +0,05% υψηλότερα στο επίπεδο των 8.570 μονάδων.
«Οι ενέργειες του προέδρου έχουν παραβιάσει κατάφωρα το Σύνταγμα», είπε η Pelosi στους δημοσιογράφους και συμπλήρωσε ότι ο Trump απειλεί συνεχώς τη δημοκρατία και «δεν μας αφήνει άλλη λύση από το να δράσουμε».
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς, ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να χρησιμοποίησε την ιδιότητα του για να πλήξει τον πολιτικό του αντίπαλο, Joe Biden, ζητώντας από τον πρόεδρο της Ουκρανίας να αρχίσει έρευνα εις βάρος του Biden αλλά και του γιου του.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Λευκού Οίκου τονίζοντας ότι «οι Δημοκρατικοί θα έπρεπε να ντρέπονται».
Ειδικότερα, η γραμματέας του Λευκού Οίκου, Stephanie Grisham, επισήμανε ότι «ο Donald Trump δεν έχει κάτι, εκτός από το να οδηγήσει τη χώρα μας, με αποτέλεσμα μια οικονομία που ανθίζει, περισσότερες θέσεις εργασίας και ισχυρότερο στρατό, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα σημαντικότερα επιτεύγματά του.
Προσβλέπουμε σε μια δίκαιη δίκη στη Γερουσία».
Από την πλευρά του, ο Trump -σε δύο αναρτήσεις του στο twitter πριν την ανακοίνωση της Pelosi- ανέφερε ότι οι Δημοκρατικοί έχουν τρελαθεί και πως το γεγονός ότι δεν έχουν στοιχεία εναντίον του μοιάζει να μην έχει καμία σημασία γι' αυτούς.
«Συνεπώς εγώ λέω, εάν πρόκειται να με παραπέμψετε, κάντε το τώρα, γρήγορα ώστε να έχουμε μια δίκαιη δίκη στη Γερουσία, και ώστε η χώρα μας να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς» επισημαίνει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Αναφορικά με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας, τη θέση ότι η σταδιακή κατάργηση των δασμών είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, διατύπωσε σήμερα (5/12) το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, μέσω δηλώσεων που πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Gao Feng.
Ειδικότερα, ο κ. Gao δήλωσε ότι «η Κίνα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφορικά με την επίτευξη μίας εμπορικής συμφωνίας, προσθέτοντας ότι «οι δύο πλευρές διατηρούν στενή επικοινωνία».
Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «οποιαδήποτε πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας με την Ουάσιγκτον θα πρέπει να περιλαμβάνει σταδιακή μείωση των δασμών» που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν περαιτέρω λεπτομέρεις για το θέμα των εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα».
Χθες (4/12) ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες «πηγαίνουν καλά», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν θα τον πείραζε εάν περίμενε μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2020 προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg News, η διαπραγματευτική ομάδα των ΗΠΑ αναμένει ότι η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας θα ολοκληρωθεί πριν από τις 15 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η επιβολή νέων δασμών στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ υποχώρησε πάνω από 7% τον Οκτώβριο, σε χαμηλό 16 μηνών, κυρίως λόγω των χαμηλότερων εισαγωγών από την Κίνα.
Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, το έλλειμμα συρρικνώθηκε στα 47,2 δισ. δολάρια από 51,1 δισ. δολάρια τον προηγούμενο μήνα.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν έλλειμμα 48,5 δισ. δολάρια.
Αναλυτικά, οι εισαγωγές διολίσθησαν 1,7% στα 254,3 δισ. δολάρια.
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν λιγότερα φάρμακα, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικά είδη, ρούχα και παιχνίδια.
Οι εξαγωγές βούτηξαν κατά 0,2% στα 207,1 δισ. δολάρια.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image
Πτώση για τις ευρωπαϊκές αγορές

Πιέσεις δέχθηκαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν αναμονή εξελίξεων στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε -0,65% στις 13.054 μονάδες.
Image
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο είχε απώλειες -0,7% στις 7.137 μονάδες.
Image
Στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε οριακά +0,03% στις 5.801 μονάδες.
Image
Στις 22.969 μονάδες με πτώση -0,28% έκλεισε ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο.
Image
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 είχε απώλειες -0,3% στις 9.243 μονάδες.
Image
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, σταθερή ανάπτυξη κατέγραψε η οικονομία της Ευρωζώνης για το τρίτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (5/12) στοιχεία της Eurostat, τα οποία επιβεβαίωσαν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευθεί στα τέλη Οκτωβρίου.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της ενιαίας νομισματικής ένωσης αυξήθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση, έναντι αύξησης επίσης στο 0,2% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,2%.
Παράλληλα, η τριμηνιαία άνοδος για το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώθηκε στο 0,3% έναντι 0,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2019, ενώ η ετήσια άνοδος διαμορφώθηκε στο 1,4%.
Σημειώνεται ότι η ετήσια άνοδος για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο τρίμηνο του 2019 είχε διαμορφωθεί στο 1,2% και 1,4% αντίστοιχα.
Πτώση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη για τον Οκτώβριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (5/12) στοιχεία της Eurostat, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο όγκος λιανικών πωλήσεων υποχώρησε κατά -0,6% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019, διευρύνοντας την πτώση του -0,2% που είχε σημειωθεί τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο -0,5%.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά +1,4%, έναντι ετήσιας ανόδου +2,7% τον Σεπτέμβριο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο +2,2%.
Όσον αφορά το σύνολο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μηνιαία πτώση των λιανικών πωλήσεων διαμορφώθηκε στο -0,2% ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους καταγράφηκε άνοδος της τάξεως του +1,9%

Κέρδη στην Ασία

Με κέρδη έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από την άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street, εν μέσω προσδοκιών στις τάξεις των επενδυτών ότι η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,71% στις 23.300,09 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Nippon Steel και SoftBank ενισχύθηκαν κατά +6,67% και +1,19% αντίστοιχα, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο +1,16% και τις 6.683 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε κατά +0,55% στις 26.205 μονάδες, με τις μετοχές των Sunny Optical και AAC να καταγράφουν άνοδο της τάξεως του +5,30% και +6,76% αντίστοιχα, την ίδια στιγμή που η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν διαμορφώθηκε στο +0,73% και τις 11.594,65 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,74% στις 2.899,47 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +1,15% και τις 9.799,07 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,39% στις 2.060,74 μονάδες, καθώς η μετοχή της Hyundai Motor υποχώρησε κατά -3,28%, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι σκοπεύει να επενδύσει πάνω από 50 δισ. δολάρια σε ηλεκτρικά και αυτόνομα οχήματα μέσα στην επόμενη πενταετία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης