Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για κατάχρηση εξουσίας παραπέμπεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ - Trump: Θα νικήσουμε! - Οι Δημοκρατικοί θα έπρεπε να ντρέπονται

Για κατάχρηση εξουσίας παραπέμπεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ - Trump: Θα νικήσουμε! - Οι Δημοκρατικοί θα έπρεπε να ντρέπονται
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, για κατάχρηση εξουσίας
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις ΗΠΑ, καθώς η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi (από το κόμμα των Δημοκρατικών), ανακοίνωσε την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, για κατάχρηση εξουσίας.
«Οι ενέργειες του προέδρου έχουν παραβιάσει κατάφωρα το Σύνταγμα», είπε η Pelosi στους δημοσιογράφους και συμπλήρωσε ότι ο Trump απειλεί συνεχώς τη δημοκρατία και «δεν μας αφήνει άλλη λύση από το να δράσουμε».
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς, ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να χρησιμοποίησε την ιδιότητα του για να πλήξει τον πολιτικό του αντίπαλο, Joe Biden, ζητώντας από τον πρόεδρο της Ουκρανίας να αρχίσει έρευνα εις βάρος του Biden αλλά και του γιου του.
Λίγο αργότερα, η κα Pelosi απαντώντας σε ερώτημα εάν οι Δημοκρατικοί θέλουν να παραπέμψουν τον Trump, επειδή τον μισούν, αρνήθηκε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό, σημειώνοντας ότι οι βουλευτές κάνουν το συνταγματικό καθήκον τους για να αποτρέψουν την κατάχρηση των προεδρικών εξουσιών.
Η πρώτη αντίδραση του Trump ήρθε μέσω του twitter όπου επιμένει ότι οι Δημοκρατικοί δεν έχουν κάποιο στοιχείο εναντίον του αλλά και ότι οι Ρεπουμπλικανοί είναι περισσότεροι ενωμένοι από ποτέ.
«Οι "δεν κάνω τίποτα", ριζοσπάστες Αριστεροί Δημοκρατικοί μόλις ανακοίνωσαν ότι θα επιδιώξουν την παραπομπή μου για το ΤΙΠΟΤΑ.
Έχουν ήδη εγκαταλείψει τα γελοία "πράγματα" του Mueller, έτσι τώρα έχουν βασιστεί σε δυο απόλυτα κατάλληλες (σωστές) τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο.
Αυτό σημαίνει ότι η υπερβολικά σημαντική σπάνια "παραπομπή" θα χρησιμοποιείται συστηματικά για την επίθεση σε μελλοντικούς προέδρους.
Δεν είχαν αυτό κατά νου εκείνοι που τη θεσμοθέτησαν.
Το καλό είναι ότι οι Ρεμπουμπλικανοί είναι ενωμένοι περισσότερο από ποτέ.
Θα νικήσουμε!».
Image

Η αντίδραση του Λευκού Οίκου

Άμεση ήταν και η αντίδραση του Λευκού Οίκου τονίζοντας ότι «οι Δημοκρατικοί θα έπρεπε να ντρέπονται».
Ειδικότερα, η γραμματέας του Λευκού Οίκου, Stephanie Grisham, επισήμανε ότι «ο Donald Trump δεν έχει κάτι, εκτός από το να οδηγήσει τη χώρα μας, με αποτέλεσμα μια οικονομία που ανθίζει, περισσότερες θέσεις εργασίας και ισχυρότερο στρατό, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα σημαντικότερα επιτεύγματά του.
Προσβλέπουμε σε μια δίκαιη δίκη στη Γερουσία».

Trump: Οι Δημοκρατικοί έχουν τρελαθεί 

Από την πλευρά του, ο Trump -σε δύο αναρτήσεις του στο twitter πριν την ανακοίνωση της Pelosi- ανέφερε ότι οι Δημοκρατικοί έχουν τρελαθεί και πως το γεγονός ότι δεν έχουν στοιχεία εναντίον του μοιάζει να μην έχει καμία σημασία γι' αυτούς.
«Συνεπώς εγώ λέω, εάν πρόκειται να με παραπέμψετε, κάντε το τώρα, γρήγορα ώστε να έχουμε μια δίκαιη δίκη στη Γερουσία, και ώστε η χώρα μας να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς» επισημαίνει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Image
Image

Η διαδικασία

Σύμφωνα με το αμερικανικό σύνταγμα, ο πρόεδρος μπορεί να απομακρυνθεί από τον Λευκό Οίκο για «προδοσία, δωροδοκία ή άλλα σοβαρά εγκλήματα και παραλείψεις».
Αν και η διατάξη είναι αρκετά ασαφής, ιστορικά, στα αδικήματα αυτά εντάσσεται η διαφθορά και άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες ο πρόεδρος προδίδει την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Ο πρόεδρος δεν είναι απαραίτητο να έχει παραβιάσει έναν συγκεκριμένο νόμο προκειμένου να έχει διαπράξει αδίκημα το οποίο να επισείει διαδικασία καθαίρεσης.
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για να κατορθώσει να επιτύχει τον στόχο της που δεν είναι άλλος από την αποπομπή Trump από το προεδρικό αξίωμα θα πρέπει να πείσει τους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας (στην οποία διαθέτουν την πλειοψηφία) να «πουλήσουν» τον δικό τους πρόεδρο, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.
Σημειώνεται ότι το Δημοκρατικό Κόμμα διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή, ενώ το Ρεπουμπλικανικό στη Γερουσία.
Η τελευταία φορά που ένα κόμμα ήταν έτοιμο να «δώσει» έναν δικό του πρόεδρο, ήταν μετά το Watergate.



Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Richard Nixon, γνώριζε ότι αυτό θα συμβεί και ως εκ τούτου προτίμησε να παραιτηθεί, παρά να περάσει και αυτή την καθ’ όλα ταπεινωτική διαδικασία. 
Δεν ισχύει –τουλάχιστον αυτή τη στιγμή – το ίδιο για τον Trump, καθώς όχι μόνο οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μοιάζουν έτοιμοι να τον «προδώσουν» αλλά υπάρχουν και αρκετοί Δημοκρατικοί (βουλευτές και Γερουσιαστές) που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ορθότητα της απόφασης Pelosi.
Παράλληλα η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί –πρώτα ψηφοφορία στη Βουλή και κατόπιν στη Γερουσία- είναι τόσο χρονοβόρα που το αποτέλεσμα μπορεί να μην έχει ανακοινωθεί ακόμη και μετά από ένα 12μηνο, δηλαδή όχι αρκετά έγκαιρα πριν διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2020.

Τα πέντε σενάρια σύμφωνα με την Rabobank

H Rabobank σε εκτενή ανάλυσή της για το εν λόγω ζήτημα, έχει καταλήξει σε πέντε βασικά σενάρια για την όλη διαδικασία.
Σύμφωνα με τον χρηματοπιστωτικό όμιλο: «Στα δύο πιο πιθανά σενάρια, ο Trump παραμένει στην εξουσία, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του 2020.
Στο πρώτο σενάριο, οι Δημοκρατικοί δεν κατορθώνουν να διώξουν τον Trump, παρά την πλειοψηφία τους. 
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν η ηγεσία των Δημοκρατικών δεν καταφέρει να πείσει αρκετούς δημοκρατικούς στο Κογκρέσο ότι η παραπομπή είναι δικαιολογημένη ή αποτελεί μία έξυπνη πολιτική κίνηση.
Στο δεύτερο σενάριο, οι Δημοκρατικοί καταφέρνουν να νικήσουν στον πρόεδρο, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί αποτρέπουν μια καταδίκη στη Γερουσία.
Ένα λιγότερο πιθανό σενάριο είναι ότι οι Ρεπουμπλικανοί εγκαταλείπουν τον Trump και συμβάλλουν στην πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Γερουσία για να τον καταδικάσουν.
Αυτό θα οδηγούσε στην απομάκρυνσή του από το αξίωμα. 
Θα χρειαστεί μια ανησυχητική μείωση της υποστήριξης των ψηφοφόρων για τους Ρεπουμπλικάνους να ακολουθήσουν αυτή την προσέγγιση.
Δύο άλλα απίθανο σενάρια περιλαμβάνουν την επίκληση της 25ης τροποποίησης. 
Σε αυτή την περίπτωση, ο ίδιος αντιπρόεδρος και υπουργικό συμβούλιο του Trump, με την έγκριση του Κογκρέσου, αποφασίζει ότι η απομάκρυνσή του από το αξίωμα είναι δικαιολογημένη είτε λόγω ανεύθυνης συμπεριφοράς είτε επειδή πλήττει τις πιθανότητες επανεκλογής των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο. 
Έτσι, η πρωτοβουλία θα προέλθει από το ίδιο κόμμα του Trump, όχι από τη δημοκρατική αντιπολίτευση.



Η διαδρομή "25η τροποποίηση" προσφέρει 2 σενάρια: επιστροφή στον Λευκό Οίκο ή απομάκρυνση από το αξίωμα. 
Η τελευταία θα απαιτούσε τη μεγαλύτερη μείωση της υποστήριξης των ψηφοφόρων για το Trump.
Ενώ επί του παρόντος πιστεύουμε ότι ο Trump δεν θα απομακρυνθεί από το αξίωμα μέσω της όλης διαδικασίας ή μέσω της 25ης τροποποίησης, οι πιθανότητες που προσφέρουμε στα διάφορα σενάρια θα μπορούσαν να εξελιχθούν με την πάροδο του χρόνου. 
Τα γεγονότα τα τελευταία χρόνια μας έχουν διδάξει ότι αυτό που φαίνεται απίθανο σήμερα θα μπορούσε να είναι πραγματικότητα στο όχι πολύ μακρινό μέλλον. 
Επιπλέον, η ιστορία έχει δείξει ότι στο τέλος ο Nixon εγκαταλείφθηκε από το δικό του κόμμα και ο εσωτερικός κύκλος του Reagan σκεπτόταν να επικαλείται την 25η τροποποίηση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης