Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στις 25/10 ο νέος πρόεδρος του ΧΑ – Για το 2011 το παράγωγο με βάση το 10ετές ομόλογο

tags :
Στις 25/10 ο νέος πρόεδρος του ΧΑ  – Για το 2011 το παράγωγο με βάση το 10ετές ομόλογο
Την ερχόμενη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου λήγει το συμβόλαιο του απερχόμενου προέδρου του ΧΑ Σπύρου Καπράλου ο οποίος θα πρέπει να ενημερώσει τον αντικαταστάτη του μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας. Οι συζητήσεις για την επιλογή νέου προέδρου του ΧΑ κορυφώνονται αυτές τις ημέρες με τον συντονισμό να γίνεται από τον πρόεδρο της ΕΧΑΕ και μέλος του δ.σ της Τραπέζης Πειραιώς Ιάκωβο Γεωργάνα ο οποίος και κάνει τις επαφές με υποψήφια στελέχη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr ο κ. Γεωργάνας φέρεται να έχει καταλήξει σε 3 βασικά ονόματα και θα ενημερώσει και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Εκτός από τα ονόματα του σημερινού αντιπροέδρου του ΧΑ Σωκράτη Λαζαρίδη και του πρώην προέδρου του ΧΑ και καθηγητή στο οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Παναγιώτη Αλεξάκη τις τελευταίες ώρες προστέθηκε άλλο ένα στέλεχος της αγοράς με μεγάλη εμπειρία.
Εν τω μεταξύ όποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος στο ΧΑ που θα υπογράψει 2 συμβόλαια καθώς θα καλύπτει και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην ΕΧΑΕ θα πρέπει από τις αρχές του 2011 να προχωρήσει και στην υλοποίηση μίας ιδέας του απερχόμενου προέδρου Σπύρου Καπράλου. Πρόκειται για τη δημιουργία παραγώγου με βάση το δεκαετές ελληνικό ομόλογο. Η διοίκηση του ΧΑ) έχει εγκρίνει τη δημιουργία Συμβολαίου Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) με βάση την πορεία του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, που αποτελεί το σημείο αναφοράς για την ελληνική οικονομία το τελευταίο δωδεκάμηνο. Το ΣΜΕ (Συμβόλαιο Μελλοντικής Εκπλήρωσης) επί του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου θα έχει ακριβώς τις ίδιες προδιαγραφές με εκείνο που ανακοινώθηκε με βάση τις ελληνικές τράπεζες που μετέχουν στους δείκτες Ftse/xa 20 και Mid 40 και των κυπριακών τραπεζών του χρηματιστηρίου της Λευκωσίας που μετέχουν στον δείκτη Ftse/Cyse 20.
Nα αναφέρουμε ότι στα ΣΜΕ, δύο αντισυμβαλλόμενοι έρχονται σε επαφή μεταξύ τους μέσω της αγοράς παραγώγων. Το ένα μέλος ενδιαφέρεται να αγοράσει το συμβόλαιο στον δείκτη (αγοραστής), σε μία μελλοντική ημερομηνία (ημερομηνία διακανονισμού), σε μία προκαθορισμένη τιμή (προθεσμιακή τιμή), που προβλέπει ότι θα βρίσκεται ο δείκτης τη στιγμή εκείνη. Το άλλο μέλος δέχεται να πουλήσει το συμβόλαιο στη συμφωνηθείσα μελλοντική ημερομηνία (ημερομηνία διακανονισμού) και στην προκαθορισμένη τιμή (προθεσμιακή τιμή). Και οι δύο έχουν την υποχρέωση να εκπληρώσουν τη συναλλαγή στο μέλλον, μια και εξαρχής αποδέχθηκαν τους όρους. Τα συμβόλαια αυτά επικράτησαν στην ελληνική χρηματαγορά με τον όρο Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ). Εισήχθησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 27 Αυγούστου 1999 με υποκείμενο εργαλείο (underlying instrument) τον FTSE 20. Στην πραγματικότητα, αυτοί οι δείκτες είναι τόσο έγκυροι σαν εργαλεία πληροφόρησης και παρακολούθησης της αγοράς, που αναλύουν και καθορίζουν το ρίσκο που υπάρχει στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων, όσο και ο Γενικός Δείκτης.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης