Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σε πολιτική ομηρία το χρηματιστήριο - Φόβος εκτροπής και πισωγυρίσματος – Θετικό το road show αλλά οι ξένοι σε στάση αναμονής

tags :
Σε πολιτική ομηρία το χρηματιστήριο - Φόβος εκτροπής και πισωγυρίσματος – Θετικό το road show αλλά οι ξένοι σε στάση αναμονής
Το road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο ολοκληρώνεται με επιτυχία σήμερα, όμως οι ξένοι διαχειριστές φοβούνται κυβερνητική αστάθεια και επάνοδο πολιτικού ρίσκου
Σε δεύτερη και τρίτη μοίρα έχουν περάσει όλες οι ειδήσεις που άπτονται των οικονομικών – επιχειρηματικών εξελίξεων σε ότι αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς κυρίαρχος και σχεδόν απόλυτος καταλύτης σ’ αυτή τη φάση είναι οι πολιτικές εξελίξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η αγορά πέρασε εντελώς στο… ντούκου τόσο την πρόσφατη αναβάθμιση όσο και όλες τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, παρουσιάζοντας την ίδια flat εικόνα του τελευταίου διαστήματος, έχοντας μετατραπεί σε μια αγορά χωρίς αντανακλαστικά.
Ακόμα και χθες, σε μια ημέρα ανόδου για τις διεθνείς αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο κρέμασε εκ νέου χαμηλότερα, σε μια συνεδρίαση μηδενικής ορατότητας για όλους…
Η αγορά δείχνει να φοβάται άμεσες πολιτικές εξελίξεις και αυτός είναι ο λόγος που οι ξένοι διαχειριστές δεν αναλαμβάνουν καμιά νέα πρωτοβουλία πλέον.
Το road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο πάει εξαιρετικά, με ρεκόρ συναντήσεων και αυξημένη προβολή για τις ελληνικές επιχειρήσεις, όμως όλοι οι ξένοι διαχειριστές έκαναν γνωστό στα εγχώρια στελέχη ότι ανησυχούν για τη γενικότερη πολιτική αστάθεια, με αφορμή και την επικείμενη διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.
Όλη η ελληνική αποστολή στο Λονδίνο, διοίκηση του Χ.Α., πολιτικοί εκπρόσωποι αλλά και επιχειρηματίες κάνουν το καλύτερο που μπορούν για την προβολή της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων.
Τα σχόλια των ξένων είναι θετικά για πολλά σημεία και κυρίως για το ότι φαίνεται πως τα χειρότερα έχουν περάσει για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν εξυγιανθεί σε σημαντικό βαθμό, όντας σαφώς πιο συμπαγείς και πιο στέρεες σε σχέση με τα προ ενός ή δύο ετών επίπεδα.
Όμως, για να αποφασίσουν οι ξένοι να «ρίξουν» νέα επενδυτικά κεφάλαια, «απαιτούν» ξεκάθαρα σταθερό πολιτικό – κυβερνητικό περιβάλλον, που είναι και το πρώτο ζητούμενο διαχρονικά.
Οι τελευταίες εξαγγελίες του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ αλλά και οι δηλώσεις Σαμαρά περί bank rum σε περίπτωση εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ, απλώς ενέτεινε ένα κλίμα έντονης ανασφάλειας και αβεβαιότητας.
Κανένας ξένος επενδυτής δεν αποφασίζει να «θυσιάσει» νέα επενδυτικά κεφάλαια σε μια αγορά που βρίσκεται υπό ξεκάθαρη πολιτική ομηρία και μάλιστα σε μια αγορά με τόσο ετερόκλητες πολιτικές «φωνές», όπου ελλοχεύουν κρίσιμες αποφάσεις και ψηφοφορίες.
Η κυβέρνηση Σαμαρά εδώ και καιρό παρουσιάζει σημάδια κόπωσης και αυτό έχει περάσει σ’ όλη την κοινοβουλευτική ομάδα οδηγώντας σε αρρυθμίες, αναποφασιστικότητα και συγκρούσεις, την ίδια στιγμή που ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κάνει διεθνές επικοινωνιακό ντεμαράζ.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η διαφορά όχι μόνο έχει παγιωθεί αλλά αυξηθεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που φέρνει νευρικό κλονισμό σ’ όλη την κυβερνητική ομάδα, η οποία έχει μπροστά της το σκόπελο της εκλογής προέδρου.
Μέσα σ’ αυτές τις ρευστές συνθήκες η αγορά έχει πάψει να εστιάζει στις… καθαρά οικονομικές ειδήσεις, επιβεβαιώνοντας ότι κυρίαρχος καταλύτης είναι οι πολιτικές εξελίξεις.
Αυτές άλλωστε ήταν και η αιτία για το μνημειώδες γκρέμισμα, τόσο τον περασμένο Μάιο με τις ευρωεκλογές και το φόβο πτώσης της κυβέρνησης, όσο και το 2012, όταν είδαμε τα χαμηλά 22,5 ετών!

Σε υπερπουλημένα επίπεδα η αγορά, μπορεί αντίδραση

Χωρίς να αναιρούνται όλα τα παραπάνω, η αγορά βρίσκεται έτσι κι αλλιώς σε υπερπουλημένα επίπεδα, έχοντας συμπληρώσει εφτά πτωτικές συνεδριάσεις στις εννέα τελευταίες, με το Γ.Δ. να χάνει 7,45%, τον FTSE 25 -7,55% και τον τραπεζικό δείκτη -11,05%.
Δεν αναφερόμαστε σε αλλαγή της βραχυχρόνιας τάσης, αλλά σε – κατ’ αρχήν κάποια αντίδραση αποφόρτισης και «απόδρασης» από την κρίσιμη ζώνη των 1.100 μονάδων για το Γενικό Δείκτη.
Ανάλογα με τις εξελίξεις στη Σκωτία, ίσως δούμε μια περαιτέρω αποφόρτιση διεθνώς με την ελπίδα να επηρεαστεί θετικά και το Χ.Α.
Χθες ο Γ.Δ.. έκλεισε στις 1.007,98 μονάδες με πτώση 2,11% με την επόμενη στήριξη στις 1.100 μονάδες!
Ο δείκτης FTSE 25 έκλεισε στις 359,22 μονάδες με πτώση 2,24% πολύ κοντά στη στήριξη των 358 μονάδων, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 148,26 μονάδες με πτώση 3,76%, πλησίον της στήριξης των 148,5 μονάδων!
Ο τζίρος σε αυξημένα επίπεδα έναντι προηγούμενων ημερών διαμορφώθηκε στα 129 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος έφτασε στα 98,2 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 84,75 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες.

Λήξη παραγώγων και FTSE 25 

Σήμερα λήγει η νέα προθεσμία για την υποβολή προσφορών για τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕ∆ για την πώληση του Ιπποδρόμου, ενώ έχουμε και την τριπλή λήξη της σειράς παραγώγων και μετοχών για το μήνα Σεπτέμβριο σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ίσως υπάρξει και ετυμηγορία του FTSE για την κατάταξη της ελληνικής αγοράς στις αναδυόμενες ή στις αναπτυσσόμενες αγορές, ενώ θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του FTSE (προσθήκη ΟΠΑΠ - αφαίρεση ΕΛΠΕ) και Eurostoxx (προσθήκη Eurobank).
Θυμίζουμε ότι προ ημερών ο S&P Dow Jones Indices κατέταξε το Χ.Α. στους δείκτες των αναδυόμενων Αγορών, μαζί με το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η στάθμιση της Ελλάδας στον δείκτη S&P Emerging Broad Market Index θα είναι 0,8%, του Κατάρ 0,9% και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο 1%. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την προσεχή Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου, άρα σήμερα είναι – τυπικά – η τελευταία ημέρα των όποιων αναδιαρθρώσεων και αλλαγών στα χαρτοφυλάκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης