Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συστημικό sell off στο ΧΑ -3,05% στις 1053 μον. απαξίωση στην Attica Βank -11% – Το fair value της αγοράς 900-800 μον.

Συστημικό sell off  στο ΧΑ -3,05% στις 1053 μον. απαξίωση στην Attica Βank -11% – Το fair value της αγοράς 900-800 μον.
Εικόνα καταστροφής - Ισχυρή πτώση στην Attica Βank -10,71% και Alpha bank -5,78% - Δραματική απαξίωση σε warrants -11,47% και FTSE 25 με απώλειες έως -6,91%

(upd23) Συστημικά χαρακτηριστικά αποκτά η επικίνδυνη πτώση φθοράς στην οποία έχει εγκλωβιστεί το ελληνικό χρηματιστήριο λόγω του διάχυτου πολιτικού ρίσκου.
Η απογοητευτική εικόνα της αγοράς δείχνει ότι τα χειρότερα έπονται... κάθε ανοδική αντίδραση αποτελεί ευκαιρία για πωλήσεις. 
Επίσης η εικόνα των ομολόγων επιδεινώνεται η 10ετία στο 6,27% με spread 534 μονάδες βάσης.
Στις τράπεζες και σήμερα η εικόνα ήταν πτωτική, με επίκεντρο την Attica Βank όπου συνεχίζεται επιθετικά η απαξίωση και στην Alpha Bank όπου αποχωρεί fund... Στον FTSE 25 η εικόνα ήταν τραγική με απώλειες έως -6,91% επιβεβαιώνοντας τον συστημικό χαρακτήρα της πτώσης. 
Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες διάλυσης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.053,32 μονάδες με πτώση -3,05%, παρ' ότι στο υψηλό ημέρας έφτασε έως τις 1.091,19 μονάδες (+0,43%), ενώ στο χαμηλό ημέρας βρέθηκε στις 1.046,47 μονάδες (-3,68%). 
Ο τζίρος σε μέτρια επίπεδα διαμορφώθηκε στα 108,6 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος έφθασε στα 88,05 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 68,58 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες και 3,5 εκατ. στα warrants.
Κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς είναι η κάκιστη ψυχολογία και η γενικευμένη θολούρα σε σχέση με τις πολιτικές εξελιξεις.
Η αγορά "διαβάζει" αρνητικά τις πολιτικές - άρα και τις οικονομικές - εξελίξεις, με την κυβέρνηση να παλινωδεί ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που έχει υπογράψει - όπως οι "ταγμένες" απολύσεις στο δημόσιο και στους... νεο-λαϊκιστές τύπου Ντινόπουλου και Γιακουμάτου, που συνεχίζουν να έχουν δική τους... ατζέντα, την οποία διατυμπανίζουν στα τηλεοπτικά παράθυρα!
Η κυβέρνηση έχει γίνει μια... Βαβέλ, μέσα σε συνθήκες μηδενικής συνοχής, με την κατάσταση να χειροτερεύει όσο βγαίνουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ΣΥΡΙΖΑ αδιαφιλονίκητο νικητή των εκλογών, όποτε γίνουν...
Είναι λοιπόν προφανές ότι η αγορά ούσα εγκλωβισμένη στις πολιτικές και δευτερευόντως στις τραπεζικές εξελίξεις, θα συνεχίσει την πτώση προς τις 1050 μονάδες αρχικά και ακολούθως 900-800 μονάδες.
Πλέον σχεδόν οι πάντες αναγνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αργά ή γρήγορα θα έρθει στην εξουσία και οι επενδυτές προσπαθούν να αποτιμήσουν το πρόγραμμα του, το οποίο δεν έχει αποκρυσταλλωθεί, καταγράφονται σποραδικά ορισμένες θέσεις αλλά δεν είναι σαφές αν αυτές απηχούν την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.
Μέχρι την λήξη της θητείας του προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015, η αγορά θα βρίσκεται σε ομηρία.
Τα stress tests των τραπεζών βαραίνουν επίσης το κλίμα αλλά είναι δευτερευούσης σημασίας εμπρός στις διαφαινόμενες πολιτικές εξελίξεις.
Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε καθεστώς πολιτικής και τραπεζικής ομηρίας, ο κίνδυνος είναι η οικονομία και το χρηματιστήριο να σέρνονται όμηροι της διάχυτης πολιτικής αβεβαιότητας για μήνες....  
Το www.bankingnews.gr είναι το μόνο μέσο ενημέρωσης που έχει υποστηρίξει με συνέπεια ότι η πτώση είναι μονόδρομος με στόχο τις 1.050 μονάδες αρχικά, εν συνεχεία 950-900 μονάδες ενώ το fair value της αγοράς διαμορφώνεται στις 900-800 μονάδες.
Προσέξτε αυτό δεν το υποστηρίζουμε τώρα, είναι άποψη μας από τον Ιούνιο του 2014 και δεν έχει αλλάξει, χαμηλότερες κορυφές, χαμηλότεροι πυθμένες μας δίνουν νέα χαμηλά, στο χρηματιστήριο τόσο απλά.
Οι πιθανότητες επιβεβαίωσης του πτωτικού σεναρίου είναι πολύ μεγάλες… και οι όποιες αντιδράσεις στις ζώνες των 1.050 μονάδων δεν αναιρούν τον βασικό στόχο για τους short.

Ισχυρές πιέσεις σε Attica Βank και Alpha, επικίνδυνη πτώση στον FTSE 25

Η αγορά είναι παγιδευμένη σε καθοδικό κανάλι, αυτό πλέον είναι γεγονός. Η εικόνα του χρηματιστηρίου απογοητεύει, οι μετοχές ακολουθούν φθίνουσα πορεία, οι πωλητές κυριαρχούν και όποια ανοδική αντίδραση αποτελεί ευκαιρία για πώληση. Σήμερα στις τράπεζες επικρατούν πτωτικές τάσεις, αν και ξεκίνησαν με διάθεση για αντίδραση.
Όπως έχει τονιστεί κάθε άνοδος ή αντίδραση είναι ευκαιρία για πωλήσεις, όπως υποστηρίζουν χρηματιστές και ξένοι οίκοι.
Η Attica Βank κατέγραψε πολύ μεγάλες απώλειες -10,71% (ενώ έφτασε έως το -19,05%) με τιμή στα 0,0750 ευρώ και συνολική αποτίμηση της τράπεζας στα 78 εκατ. ευρώ! 
Λόγω των σημαντικών δυσχερειών στην υλοποίηση αύξησης κεφαλαίου των 434 εκατ. ευρώ. η μετοχή της τράπεζας απαξιώνεται.
Ούτως ή άλλως οι ενδιαφερόμενοι για την Attica Βank θέλουν να αγοράσουν στην κυριολεξία τσάμπα την τράπεζα.
Ισχυρές πιέσεις σε ποσοστό 5,78% δέχτηκε και η Alpha Βank στα -0,6030 ευρώ λόγω ρευστοποιήσεων από επενδυτικό χαρτοφυλάκιο μέσω της Bank of America αλλά και ανησυχιών για τα stress tests.
Σημαντικές ήταν οι πιέσεις και στις υπόλοιπες τράπεζες.
Στα warrants η απαξίωση συνεχίστηκε με το warrant της Εθνικής να υποχωρεί σε ποσοστό 10,61%, της Πειραιώς έχασε 8,48% και της Alpha Bank -5,80%. Γενικώς η εικόνα του παραγώγου από τις Βερμούδες, δηλαδή το warrants  είναι αποκαρδιωτική.
Στον FTSE 25 οι πωλητές είχαν ξεκάθαρα το πάνω χέρι, καθώς αρκετά χαρτοφυλάκια ρευστοποιούν τις... μάλλον κερδισμένες έτσι κι αλλιώς θέσεις τους, με στόχο ίσως να αγοράσουν εύκολα χαμηλότερα.
Καμιά μετοχή του FTSE 25 δεν έκλεισε με άνοδο, ενώ στην κορυφή των πιέσεων έκλεισαν τίτλοι όπως ΕΥΔΑΠ -6,91%, Viohalco -6,39%, ΕΧΑΕ -5,90%, ΔΕΗ -5,74%, Μέτκα -4,67%, Motor Oil -4,27%, ΟΠΑΠ -3,35%, ΟΛΠ -4,50%, Eurobank Properties -3,74% κ.λπ. Ισχυρές πιέσεις και στο χώρο του Mid Cap! Πτώση -8,80% είχε η Σιδενόρ, -7,79% η Aegean Airlines, -7,91% ο ΟΛΘ, -7,16% η Intracom, -6,15% τα ΕΛΚΑ, -5,74% η Χαλκορ, -5,47% η Fourlis κ.λπ.
Στο σύνολο της αγοράς μόνο 24 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 109 που έκλεισαν με απώλειες.

Πωλητές οι ξένοι σήμερα στις τράπεζες με 16 εκατ μετοχές

Πωλητές είναι σήμερα οι ξένοι στις ελληνικές τράπεζες, απόρροια των ανησυχιών για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Στην Eurobank 4 εκατ. μετοχές πούλησε η Bank of America και η 1,8 τεμάχια η JP Morgan.
Στην Πειραιώς η JP Morgan διακίνησε 2,8 εκατ. τεμάχια, η Bank of America 1,5 εκατ. τεμάχια και η UBS 800 χιλ μετοχές. Στην Alpha Βank η Bank of Amerca 2,5 εκατ. μετοχές και η Citigroup 1,8 εκατ. τεμάχια.

Χαμηλότερες κορυφές, χαμηλότεροι πυθμένες… το μοντέλο που θα οδηγήσει την αγορά κάτω από τις 1000 μονάδες

Η αγορά μέχρι τώρα μας έχει δείξει από τον Μάρτιο του 2014 ότι ακολουθεί την εξής τάση, χαμηλότερες κορυφές, χαμηλότεροι πυθμένες στα τεχνικά γραφήματα. Αυτή η γενική εικόνα της αγοράς δεν έχει αλλάξει.
Από τις 1.379 μονάδες που ήταν το υψηλό έτους στις 19 Μαρτίου του 2014 το χρηματιστήριο υποχώρησε στις 1062 μονάδες ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 19 Μαΐου ακολούθησε νέα άνοδος στις 1.328 μονάδες ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 10 Ιουνίου και εν συνεχεία πάλι πτώση με χαμηλό τις 1.044 μονάδες στις 8 Αυγούστου.
Η αγορά πραγματοποιεί χαμηλότερα υψηλά και χαμηλότερα χαμηλά ακολουθεί μια πλαγιοκαθοδική κίνηση από τον Μάρτιο του 2014 έως και αρχές Σεπτεμβρίου του 2014. Χαμηλότερες κορυφές, χαμηλότεροι πυθμένες.
Μετά τις 8 Αυγούστου και με εξαίρεση ορισμένες συνεδριάσεις η αγορά ακολούθησε  μια έντονη ανοδική πορεία, ολοκληρώνοντας την άνοδο περί τις 1.203 μονάδες στις 8 Σεπτεμβρίου.  
Δηλαδή το σενάριο χαμηλότερες κορυφές, χαμηλότεροι πυθμένες συνεχίζει να επιβεβαιώνεται και θα επιβεβαιωθεί ακόμη περισσότερο προσεχώς.
Οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν, έρχονται οι 1050 μονάδες αρχικά και ακολούθως οι 950-900 μονάδες ενώ το fair value βρίσκεται στις 900-800 μονάδες.

Το fair value της αγοράς οι 900-800 μονάδες – Γιατί;

Ποια είναι η δίκαιη αποτίμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου; Με πρακτικούς όρους, οι επενδυτές έχουν να αποτιμήσουν 2 κινδύνους τα stress tests των τραπεζών και το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων κεφαλαίου και βεβαίως η εκλογή προέδρου της δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015.
Στα stress tests των τραπεζών η πλειοψηφία των επενδυτών, ξένων οίκων και γενικώς η πλειοψηφία της αγοράς εκτιμάει ότι θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες 3-4 δισ. ευρώ.
Σε αυτό το σενάριο που οι τράπεζες υποχρεωτικά θα χρειαστούν αύξηση κεφαλαίου το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να δει μια πτώση 15% με 22% από τα τρέχοντα επίπεδα δηλαδή 900-850 μονάδες.
Οι αγορές έχουν αποτιμήσει τους κινδύνους των stress tests.
Το βασικό ζήτημα που επηρεάζει σε ποσοστό 70% με 80% την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι το πολιτικό ρίσκο.
Στο βασικό σενάριο η κυβέρνηση παρά τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει για το χρέος και παρά τις πρωτοβουλίες για πρόωρη ολοκλήρωση των μνημονίων δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές και η Ελλάδα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές για να μπορέσει να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι 100% βέβαιο ότι θα είναι πρώτο κόμμα και ο ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων και σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με άλλα κόμματα.
Παρά τις καταστροφολογικές εκτιμήσεις ορισμένων, ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε bank run θα προκαλέσει στις τράπεζες, ούτε στην δραχμή θα επιστρέψει η Ελλάδα, ούτε θα κλονιστούν οι σχέσεις Ελλάδος με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 Ωστόσο μέχρι να ξεκαθαρίσει και αποσαφηνιστεί η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ σε κομβικά ζητήματα, είναι 100% βέβαιο ότι οι αγορές θα επιχειρήσουν να επανατιμολογήσουν την Ελλάδα με χρηματιστηριακούς όρους.
Στην περίπτωση που υπάρξουν πολιτικές ακρότητες, το χειρότερο σενάριο είναι οι 650 μονάδες για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Θα σκεφθούν πολλοί αν στην περίπτωση που η κυβέρνηση καταφέρει και ξεπεράσει τον σκόπελο της εκλογής προέδρου της δημοκρατίας και βρει τους 180 βουλευτές τι θα συμβεί;
Σίγουρα οι 650 μονάδες αναιρούνται ως σενάριο καταστροφής.
Ωστόσο οι 800-900 μονάδες θα έχουν επιτευχθεί και η αγορά θα προσπαθήσει να αποτιμήσει τα νέα δεδομένα.

Ισχυρή πτώση στις μετοχές των τραπεζών – Σε καθοδικό κανάλι ο κλάδος – Ξεφόρτωμα στην Attica Βank

Ισχυρές πτωτικές τάσεις σημειώνονται στις μετοχές των τραπεζών, ο κλάδος όσο βρίσκεται σε ομηρία τραπεζικών και πολιτικών stress tests δεν μπορεί να ανακάμψει. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Attica Bank διακίνησε το μεγαλύτερο όγκο των τελευταίων πολλών μηνών, ενώ το ακόμα πιο αξιοσημείωτο και παράδοξο ήταν ότι η Εθνική διακίνησε το μικρότερο όγκο σε όλο τον κλάδο, μικρότερο και από την Attica Bank, κάτι που δε θυμόμαστε ότι έχει ξαναγίνει στα χρονικά.
Η Εθνική έκλεισεστα 2,28 ευρώ με πτώση -2,15% και όγκο 6 εκατ. τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση στα 8,05 δισ. ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα  2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013.  
Τα stop losses στην Εθνική βρίσκονται στα 2 -2,13 ευρώ και η ισχυρή αντίσταση στα 2,8 ευρώ.
Η Εθνική θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια στα νέα stress tests, ωστόσο τα νέα κεφάλαια θα μπορούσε να τα αντλήσει από πώληση μέρους της Finansbank αν το μέγεθος της κεφαλαιακής απαίτησης είναι μικρό.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ έκλεισε στα 0,4130 ευρώ με πτώση -10,61% και όγκο 1,09 εκατ. τεμάχια.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6030 ευρώ με πτώση -5,78% και όγκο 21,76 εκατ. τεμάχια, με την αποτίμηση στα 7,67 δισ. ευρώ. Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ. Τα ισχυρά stop losses στην μετοχή βρίσκονται  στα 0,55 ευρώ ενώ η αντίσταση στα 0,70 ευρώ.
Η Alpha Βank θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια στα stress tests ενώ υλοποιεί εθελουσία 1800-1920 ατόμων που θα κοστίσει 115 εκατ ευρώ περίπου.  
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ έκλεισε στα 1,30 ευρώ με πτώση -5,80% και όγκο 900 χιλ. τεμάχια.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,27 ευρώ με πτώση -2,31% και όγκο 10,96 εκατ. τεμάχια, με κεφαλαιοποίηση στα 7,75 δισ. ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ.
Η Πειραιώς θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια στα stress tests αλλά το ποσό δεν θα υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ έκλεισε στα 0,41 ευρώ με πτώση -8,48% και όγκο 1,65 εκατ. τεμάχια.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,31 ευρώ με πτώση -4,32% και όγκο 22,53 εκατ. τεμάχια, ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 4,55 δισ. ευρώ. Το stop losses στα 0,28 ευρώ ενώ η ισχυρή αντίσταση βρίσκεται στα 0,35 ευρώ.
Η Attica Βank που προέρχονταν από δραματική πτώση -20% την περασμένη εβδομάδα δέχτηκε νέο καταιγισμό πιέσεων χάνοντας 10,71% (έφτασε να υποχωρεί -19,05%) πέφτοντας σε νέα ιστορικά χαμηλά και στα 0,0740 ευρώ με όγκο που ήδη φτάνει στα 7 εκατ. τεμάχια! Μόλις στα 78 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίησή της.
Η τιμή της ΑΜΚ των 434 εκατ της Attica Βank προ reverse split θα καθοριστεί στα 0,05-0,04 ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,14 ευρώ με πτώση -3,96% και αποτίμηση στα 241 εκατ. ευρώ.

Ισχυρότατες πιέσεις στον FTSE 25 με πτώση έως -6,91% χωρίς αγοραστές...

Ισχυρότατες πιέσεις καταγράφονται στο χώρο των μετοχών της πραγματικής οικονομίας, πιστοποιώντας ότι τα χαρτοφυλάκια ανησυχούν για τις πολιτικές εξελίξεις...
Ο ΟΤΕ που την περασμένη εβδομάδα έχασε -8,36% έκλεισε στα 10,35 ευρώ με νέα πτώση -2,63% και αποτίμηση 5 δισ. ευρώ, με επόμενη στήριξη στα 10,08 ευρώ, ενώ η αντίσταση βρίσκεται στα 10,88 ευρώ.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,52 ευρώ με πτώση -5,74% και κεφαλαιοποίηση 2,2 δισ. ευρώ.
Η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,67 ευρώ με πτώση -3,35% και κεφαλαιοποίηση στα 3,4 δισ. ευρώ, με επόμενη στήριξη στα 10,59 ευρώ, ενώ η αντίσταση βρίσκεται στα 11,43 ευρώ.
Η Coca Cola HBC έκλεισε στα 17,07 ευρώ με πτώση -0,87% και κεφαλαιοποίηση 6,27 δισ. ευρώ.
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,70 ευρώ με πτώση -1,10% και κεφαλαιοποίηση 1,51 δισ. ευρώ.
Η Folli Follie, έκλεισε στα 29,20 ευρώ με πτώση -2,67% με αποτίμηση στα 1,95 δισ. ευρώ. 
Η Jumbo που στις 12 τελευταίες συνεδριάσεις υποχωρεί -12,4% έκλεισε στα 10,06 ευρώ με πτώση -1,85% και αποτίμηση 1,36 δισ. ευρώ, έχοντας επίσης κακή συμπεριφορά εσχάτως.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,09 ευρώ με πτώση -4,32% και κεφαλαιοποίηση στα 1,55 δισ. ευρώ, με την επόμενη στήριξη στα 5 ευρώ, ενώ οι αντιστάσεις εντοπίζονται στα 5,47 και 5,57 ευρώ διαδοχικά...
Η Motor Oil που χάνει -15% το τελευταίο 11ήμερο, έκλεισε στα 7,18 ευρώ με πτώση -4,27% και αποτίμηση 795 εκατ. ευρώ, με επόμενη στήριξη στα 7,20 ευρώ, ενώ η αντίσταση βρίσκεται στα 7,80 ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ που παρά το συντηρητικό της προφίλ έχασε -10,90% την περασμένη εβδομάδα και -22,6% στις 15 τελευταίες συνεδριάσεις, έκλεισε στα 7 ευρώ με νέα πτώση -6,91% και αποτίμηση 745 εκατ. ευρώ.
Η MIG που στις 15 τελευταίες συνεδριάσεις κλείνει πτωτικά στις 14 με συνολικές απώλειες -24%, έκλεισε στα 0,3150 ευρώ με νέα πτώση -0,94% και όγκο 2,38 εκατ. τεμάχια, με την αποτίμηση στα 295 εκατ. ευρώ.
Έχει επόμενη στήριξη στα 0,3080 ευρώ και κατόπιν στα 0,2800 ευρώ, ενώ η αντίσταση βρίσκεται στα 0,3370 ευρώ. Η τιμή μετατροπής του ομολογιακού σε μετοχές θυμίζουμε βρίσκεται στα 0,54 ευρώ.
Η Μυτιληναίος που είχε πτώση 9,08% την περασμένη εβδομάδα έκλεισε στα 5,99 ευρώ με νέα πτώση -1,96% και κεφαλαιοποίηση 700 εκατ. ευρώ, με επόμενη στήριξη στα 5,79 ευρώ, ενώ η αντίσταση συναντάνται στα 6,36 ευρώ.
Η Μέκτα έκλεισε στα 10,20 ευρώ με πτώση 4,67% και κεφαλαιοποίηση 529 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank Properties έκλεισε στα 9 ευρώ με πτώση -3,74% και αποτίμηση 911 εκατ. ευρώ.
Η ΕΧΑΕ που έχει πολύ μεγάλες απώλειες εσχάτως χάνοντας 9,39% μόνο το περασμένο 5ήμερο έκλεισε στα 5,90 ευρώ με νέα μεγάλη πτώση -5,90% και αποτίμηση 385 εκατ. ευρώ, έχοντας επόμενη στήριξη στα 5,80 ευρώ και αντίσταση στα 6,55 ευρώ.
Η Ελλάκτωρ που έχει πτώση 15,5% σε 13 συνεδριάσεις από 10/9 έκλεισε στα 3 ευρώ με νέα ισχυρή πτώση 2,60% και κεφαλαιοποίηση 531 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 3,14 ευρώ με πτώση -3,09% και αποτίμηση 343 εκατ. ευρώ, ενώ η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 3,20 ευρώ χωρίς μεταβολή με κεφαλαιοποίηση 302 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΛΠ έκλεισε στα 14,84 ευρώ με πτώση 4,50% και κεφαλαιοποίηση 371 εκατ. ευρώ, ενώ η Intralot έκλεισε στα 1,64 ευρώ με πτώση 2,38% και αποτίμηση 260 εκατ. ευρώ.

Ισχυρή πτώση στα ελληνικά ομόλογα, στο 6,27% η 10ετία και spread 534 μ.β.  – Επιδείνωση στα ομόλογα του Ευρωπαϊκού νότου

Ισχυρή πτώση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα καθώς συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις από ξένους λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα.
Στην ελληνική 10ετία λήξης 2024 το εύρος τιμών αγοράς και πώλησης, διαμορφώνεται στις 79,50 με 80,20 μονάδες βάσης ή απόδοση 6,27% από 6,10%.
Το χαμηλό ετών είναι στο 5,47% τον Ιούνιο του 2014.  
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων σήμερα στις 534 από 519 μονάδες βάσης.
Η νέα ελληνική 5ετία διαπραγματεύεται ακόμη σε τιμές λίγο υψηλότερες σε σχέση με την τιμή έκδοσης.
Το 5ετές ομόλογο λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης και σήμερα βρίσκεται στις 99,90 μονάδες βάσης ή απόδοση 4,77% από 4,95% την ημέρα έκδοσης του.
Το νέο 3ετές ομόλογο εκδόθηκε στις 99,65 μονάδες βάσης και βρίσκεται στις 98,50 μ.β.  με απόδοση 3,88% από 3,5% όταν εκδόθηκε.
Όσον αφορά τα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου, σήμερα επικρατούν έντονα πτωτικές τάσεις στις τιμές λόγω πωλήσεων.
Η Ιρλανδική 10ετία εμφανίζει απόδοση 1,69%, το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο  3,15%, η Ισπανία 2,26% και η Ιταλία 2,44%.
Η Γερμανία  εμφανίζει απόδοση στο 10ετές ομόλογο  στο 0,93% (με βάση το ομόλογο λήξης Μαΐου 2024) και η Ιρλανδία 1,69% δηλαδή spread περίπου 76 μονάδες βάσης όταν έχουν διαφορά πιστοληπτικής διαβάθμισης 8 βαθμίδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης