Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ενός κάκιστου (ανασχηματισμού) μύρια έπονται! Η κάτω βόλτα για κυβέρνηση και χρηματιστήριο ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου του 2014

tags :
Ενός κάκιστου (ανασχηματισμού) μύρια έπονται! Η κάτω βόλτα για κυβέρνηση και χρηματιστήριο ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου του 2014
Η αγορά όχι μόνο δεν βλέπει μεταρρυθμίσεις, αλλά ακόμη και το έλασσον της (αυτονόητης) αναδιάρθρωσης του δημοσίου, προσκρούει πάνω στον... ακτιβισμό ορισμένων "φιλολαϊκών"
Ενός κακού μύρια έπονται λέει η παροιμία και αυτό φαίνεται πως επιβεβαιώνεται στην περίπτωση του (πολυδιαφημισμένου μάλιστα) κάκιστου ανασχηματισμού του καλοκαιριού της κυβέρνησης! Ενός… κάκιστης έμπνευσης ανασχηματισμού, κάτι που από την πρώτη στιγμή επισημάναμε, με την αγορά να δείχνει αμέσως τότε την αποδοκιμασία της! Δεν είναι τυχαίο ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει πλήρως εγκλωβισμένο μετά τον ανασχηματισμό, καταγράφοντας συντριπτικές απώλειες 19,30% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη από τις 9 Ιουνίου, με τον FTSE 25 να χάνει 19,05% και τον τραπεζικό δείκτη -25,91%!
Τα τελευταία νοσηρά φαινόμενα των όψιμων ακτιβισμών του κ. Αρ. Ντινόπουλου, οι τηλεοπτικοί θεατρινισμοί του κ. Γιακουμάτου και οι αλχημείες της κας Βούλτεψη (μη μετάδοση ομιλίας Αλ. Τσίπρα από τη ΝΕΡΙΤ) που κυρίως στερούνται σοβαρότητας και σχεδόν υβρίζουν την κοινωνία, απλώς επιβεβαιώνουν την αποτυχία του ανασχηματισμού. Αποχώρησαν τεχνοκράτες (Θεοχάρης κ.α.) και εισήλθαν… δημαγωγοί και… τηλεοπτικοί!
Σε μια ιδιαίτερα νευραλγική συγκυρία για τη χώρα, με εξαντλημένη από κάθε άποψη την κοινωνία, ο κάκιστος ανασχηματισμός που οδήγησε σε μια κυβέρνηση – Βαβέλ και η ιστορία με τον ΕΝΦΙΑ, τείνει να… γκρεμίσει ότι – έστω ελάχιστα – καλό είχε επιτύχει η κυβέρνηση Σαμαρά…
Το δυσκίνητο κυβερνητικό σχήμα, το… μωσαϊκό των τάσεων και των απόψεων και κυρίως η επάνοδος του λαϊκισμού και των «επαναστατικών» δηλώσεων στελεχών όπως του κ. Ντινόπουλου και άλλων που συχνά… βγαίνουν περισσότερο… φιλολαϊκοί από τους υπολοίπους, συνιστούν κάκιστη υπηρεσία στον τόπο και στην κοινωνία. Στην πιο κρίσιμη καμπή για το κυβερνητικό έργο, ο κ. Σαμαράς σύρθηκε σε έναν ανασχηματισμό λογικών παλαιότερων δεκαετιών, είτε των 80s είτε των… 90s. Πιστοποιώντας ότι είναι εγκλωβισμένος στις πολιτικές ισορροπίες τις οποίες υπαγόρευσε η… διπολικής… διαταραχής κυβέρνηση, ο πολυδιαφημισμένος ανασχηματισμός της 9ης Ιουνίου όχι μόνο δεν έδωσε το στοιχείο του ανασκουμπώματος και της φυγής προς τα εμπρός, αλλά πιστοποίησε ότι ήταν «γέννα» παλαιοκομματικού τύπου ισορροπιών.
Η εικόνα που εδόθη από τον ανασχηματισμό – στον οποίο είχε δοθεί χαρακτήρας σηματωρού μιας νέας μεγάλης επανεκκίνησης μετά την ήττα στις εκλογές, ήταν ότι γέρνει περισσότερο στο (χρεοκοπημένο) παρελθόν παρά στο μέλλον.
Κοινή ήταν η άποψη όλων των πολιτικών αναλυτών ότι ήταν ένας πολιτικός – κομματικός ανασχηματισμός με κυρίαρχα στοιχεία σύνθεσης όχι τις επιχειρησιακές ανάγκες της κυβέρνησης και της χώρας, αλλά με πρώτιστο μέλημα τους κομματικούς συσχετισμούς και τις φιλοδοξίες των πολιτευτών.
Η κυρίαρχη αίσθηση - και το επισημάναμε σε κάθε τόνο τότε - ήταν ότι έγινε με… τηλεοπτικούς όρους, καθώς στην κυβέρνηση μπήκαν ορισμένα από τα πλέον… τηλεοπτικά πολιτικά πρόσωπα της μεταπολίτευσης, όπως οι παρωχημένης αντίληψης και νοοτροπίας κ.κ. Γιακουμάτος και Ντινόπουλος.
Η είσοδος στην κυβέρνηση ειδικά του κ. Γιακουμάτου, ενός προσώπου απόλυτα συνδεδεμένου με τον παλαιοκομματισμό, τα ρουσφέτια, το λαϊκισμό και γενικώς το… θεατρινισμό χωρίς ουσία, απλώς σηματοδοτούσε και «μπόλιαζε» όλο το… πνεύμα της (νέας) κυβέρνησης Σαμαρά!
Όταν όμως η χώρα διανύει τόσο κρίσιμη χρονική φάση όπως η Ελλάδα, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να αποτελείται από τους καλύτερους, τους αρτιότερους, τους πιο καταρτισμένους σε όλα τα επίπεδα.

Διαρκής φθορά της κυβέρνησης, προδιαγραφές ήττας

Όλα αυτά λοιπόν φαίνεται πως τα πληρώνει τώρα η κυβέρνηση με τη διαρκή της φθορά, τη γενικευμένη κόπωση και την πλήρη ασυνεννοησία ακόμη και σε σχετικά ανώδυνα ζητήματα.
Το κακό είναι ότι μαζί με την κυβέρνηση τα πληρώνει και η κοινωνία, που βλέπει τρομερές παλινωδίες με τον ΕΝΦΙΑ, να είναι η πιο «μαύρη» έμπνευση και ίσως και μοιραία για την κυβέρνηση Σαμαρά.
Η αγορά διαβλέπει ότι όχι μόνο δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις, αλλά ακόμη και οι υπογεγραμμένες υποχρεώσεις, όπως το έλασσον της αναδιάρθρωσης του δημοσίου, προσκρούει πάνω στις προσωπικές «επιθυμίες» και πρακτικές τύπων όπως ο κ. Ντινόπουλος. Τραγελαφικές και μη σοβαρές καταστάσεις που εμπαίζουν την κοινωνία, η οργή της οποίας «χτυπά» κόκκινο!

Από τον ανασχηματισμό της 9ης Ιουνίου στα χαμηλά έτους του Αυγούστου…

Ο ανασχηματισμός έλαβε χώρα τη Δευτέρα 9 Ιουνίου (Αγίου Πνεύματος), με την επόμενη ημέρα το Χ.Α. να κερδίζει 1,36%, όμως στις επόμενες 12 συνεδριάσεις σημείωσε σημαντικές απώλειες, διαβλέποντας την απόλυτη κυβερνητική δυστοκία.
Την επόμενη του ανασχηματισμού ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.322,90 μονάδες, επίπεδα όμως που ουδέποτε πλησίασε ξανά τους μήνες που ακολούθησαν!
Χωρίς να θέλουμε επ’ ουδενί να υπεραπλουστεύσουμε τα πράγματα, καθ’ ότι οι αγορές δεν έχουν… μία ανάγνωση και κυρίως δεν έχουν… εύκολη ανάγνωση, φαίνεται λοιπόν πως οι ξένοι εκφράζουν ξεκάθαρες επιφυλάξεις τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες έκτοτε. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνουν και οι πολύ μειωμένοι όγκοι και τζίροι όλου του τελευταίου διαστήματος.
Αποκορύφωμα της αλλαγής πλεύσης των ξένων ήταν η πτώση στις 8 Αυγούστου στο χαμηλό για το 2014, όταν ο Γ.Δ. κατήλθε ενδοσυνεδριακά έως τις 1.044,23 μονάδες! Έκτοτε, έβγαλε καλή αντίδραση έως τη ζώνη των 1.200 μονάδων, όμως τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται νέο μεγάλο ξεπούλημα, με την αγορά χθες να πλησιάζει εκ νέου στα χαμηλά του Αυγούστου.
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η ανησυχία των ξένων για τις πολιτικές εξελίξεις έχει διογκωθεί ξανά, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την αγορά των ομολόγων αλλά και των spreads, με το 10ετές προς τις 550 μονάδες ξανά μετά από καιρό!

Πιθανή αντίδραση αλλά η ψυχολογία είναι κάκιστη

Η αγορά μετά τις απώλειες 12% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη από τις 8 Σεπτεμβρίου ασφαλώς και βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα σε δείκτες και μετοχές. Χθες, υπήρξε έστω και οριακή διάσωση της ζώνης ψυχολογίας των 1.050 μονάδων όμως το κλείσιμο ήταν κάτω από τη στήριξη των 1.055 μονάδων.
Δεν αποκλείεται να έχουμε κάποια προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, «απόδρασης» από τα χαμηλά, όμως δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η ψυχολογία της αγοράς είναι βαριά πληγωμένη.
Χθες η πτώση πήρε συστημικά χαρακτηριστικά, καθώς όχι μόνο υπήρξε αδυναμία αντίδρασης παρά την παρατεταμένη πίεση, αλλά ακόμη και θεωρούμενα συντηρητικά blue chips του FTSE 25, κρέμασαν με χαρακτηριστική ευκολία χαμηλότερα! Καμιά μετοχή του FTSE 25 δεν έκλεισε με άνοδο, ενώ στην κορυφή των πιέσεων έκλεισαν τίτλοι όπως ΕΥΔΑΠ -6,91%, Viohalco -6,39%, ΕΧΑΕ -5,90%, ΔΕΗ -5,74%, Μέτκα -4,67%, Motor Oil -4,27%, ΟΠΑΠ ΟΛΠ -4,50% κ.α. Ισχυρές πιέσεις και στο χώρο του Mid Cap με τη Σιδενόρ στο -8,80%, Aegean Airlines -7,79%, ΟΛΘ -7,91%, Intracom -7,16%, ΕΛΚΑ -6,15%, Χαλκόρ -5,74%, Fourlis -5,47% κ.ο.κ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης