Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αναβαθμισμένη και υπέρ των long η τεχνική εικόνα στο Χ.Α. – Φινάλε Νοεμβρίου με αποτελέσματα και αναμονή ειδήσεων

Αναβαθμισμένη και υπέρ των long η τεχνική εικόνα στο Χ.Α. – Φινάλε Νοεμβρίου με αποτελέσματα και αναμονή ειδήσεων
"Φάτσα" με τις 1.000 μονάδες το Χ.Α. που έχει 4ήμερο σερί ανόδου, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 12,85%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 13,41% και ο τραπεζικός δείκτης κατά 16,67%!
Εντυπωσιακή αντίδραση από τα χαμηλά της έβγαλε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά την περασμένη εβδομάδα, με τους long να αναλαμβάνουν τον έλεγχο με παράλληλη απόσυρση των πωλητών, κάτι που οδήγησε σε εξαιρετικά… εύκολη και μικρού κόστους τεχνική «τακτοποίηση».
Συνδυασμός παραγόντων φαίνεται πως έφερε τη «στροφή» και την αλλαγή, με την αγορά πλέον να βρίσκεται «φάτσα» με τη ζώνη ψυχολογίας των 1.000 μονάδων, η υπέρβαση της οποίας – αν γίνει – θα αναβαθμίσει περαιτέρω την τεχνική εικόνα και την ισχύ των long.
Το λιώσιμο της περιόδου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου είχε φέρει πολλά blue chips σε χαμηλά ενός ή και ενάμιση έτους, σε τιμές που «φώναζαν» για αγορές, όπως π.χ. τα ΕΛΠΕ στα 4 ευρώ!
Αυτές οι πτωτικές στρεβλώσεις τείνουν να αποκατασταθούν, με αρκετές μη τραπεζικές μετοχές να έχουν σημαντική άνοδο το μήνα Νοέμβριο από τα χαμηλά τους.
Οι χαμηλές τιμές λοιπόν, ήταν το πρώτο δεδομένο για να βγει η αντίδραση. Από εκεί και πέρα, φαίνεται πως η αγορά προεξοφλεί είδηση ή ειδήσεις.
Τελευταία, καταγράφονται κινήσεις παρασκηνίου με δηλώσεις βουλευτών κ.λπ. που συνηγορούν στην ελπίδα ότι είμαστε πιο κοντά στο να βρεθούν τελικώς οι 180 βουλευτές για πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Οι εξαγγελίες Draghi της ΕΚΤ ότι θα ληφθούν και πρόσθετα μέτρα στήριξης αυξάνοντας τις προσδοκίες για αγορές κρατικών ομολόγων, έδωσε τεράστια ώθηση σε όλο το διεθνές «πλέγμα» των αγορών, οδηγώντας σε μεγάλο ράλι την Ευρώπη, με τον Xetra Dax να κερδίζει την Παρασκευή 2,62%!
Επίσης, προεξοφλείται από την αγορά ότι θα υπάρξει αναβάθμιση του country ceiling της Ελλάδος τουλάχιστον από την Moody's σε investment grade.
Μένει λοιπόν να δούμε και να επιβεβαιωθεί ποια… εξέλιξη είναι αυτή που περισσότερο ώθησε στην αντίδραση της αγοράς.

Σημαντική κίνηση την περασμένη εβδομάδα

Η τεχνική εικόνα είναι βελτιωμένη έτσι κι αλλιώς μετά την εξαιρετική αντίδραση της περασμένης εβδομάδας, με τη βραχυπρόθεσμη τάση να έχει γυρίσει εκ νέου σε θετική.
Ο Γενικός Δείκτης κάλυψε με χαρακτηριστική ευκολία μια απόσταση σχεδόν 140 μονάδων από τα χαμηλά έτους των 852 μονάδων, ενώ οι συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας «έχτισαν» περαιτέρω την ψυχολογία της αγοράς.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 995,07 μονάδες με άνοδο 3,67%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 953,52 μονάδες (-0,66%) και υψηλό στις 997,19 μονάδες (+3,89%).
Ήδη έχουν συμπληρωθεί τέσσερις σερί ανοδικές συνεδριάσεις με κέρδη 12,85% για το Γενικό Δείκτη, ενώ ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 13,41% και ο τραπεζικός δείκτης κατά 16,67%!
Ο τζίρος την Παρασκευή έφτασε σε ικανοποιητικά επίπεδα και τουλάχιστον υψηλότερα απ' όλες τις πρόσφατες συνεδριάσεις διαμορφούμενος στα 114,73 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να δείχνουν αυξημένη κινητικότητα ξανά.
Παράλληλα, μετά από ένα 7μηνο πτωτικό σερί, ο μήνας Νοέμβριος γύρισε ανοδικά για το ελληνικό χρηματιστήριο, παρ’ ότι υπάρχουν ακόμη οι πέντε συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας για την ολοκλήρωσή του. Πλέον, τον τρέχοντα μήνα ο Γ.Δ. του Χ.Α. ενισχύεται σε ποσοστό 8,65%, o FTSE 25 +7,87% και ο τραπεζικός δείκτης +4,54%.

Αναβαθμισμένη και υπέρ των long η τεχνική εικόνα

Η τεχνική εικόνα είναι υπέρ των long πλέον, με επόμενο κεντρικό στοίχημα της αγοράς τη διάσπαση της ζώνης των 1.000 μονάδων, για πρώτη φορά από τις 13 Οκτωβρίου, πριν δηλαδή ακολουθήσει ο καταιγισμός των πιέσεων που «σκότωσε» δείκτες και μετοχές.
Έχει ενδιαφέρον η άποψη του υπευθύνου ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνου Χατζηδάκη που τονίζει ότι «τεχνικά, οι κυριότεροι δείκτες τάσης άρχισαν να επανέρχονται σε αισιόδοξη διάθεση με τον MACD να ξαναδείχνει ανοδικά και τον κινητό μέσο των 30 ημερών να αλλάζει φορά μετά την υπέρβαση των 940 μονάδων.
Επόμενη χρονοσειρά αναφοράς είναι οι 50 ημέρες που κινείται ακριβώς πάνω στις 1000 μονάδες.
Η διάσπαση των δύο κινητών μέσων θα βάλει και τεχνικά την αγορά σε μεσοπρόθεσμη ανοδική τροχιά και μάλιστα η έως τώρα άνοδος δεν έχει εμφανίσει κάποιο συναλλακτικό όγκο που να παραπέμπει σε διανομή.
Ανάμεσα στις 1000 και τις 1040 μονάδες βρίσκεται η επόμενη ζώνη αντίστασης ωστόσο η διαπραγμάτευση των ταλαντωτών αφήνει ακόμα περιθώριο μέχρι την προσέγγιση των υπερτιμημένων ζωνών.
Συμπερασματικά, η αγορά γύρισε κόντρα στην ροή των γεγονότων γεγονός που άφησε αρκετούς από τους καθημερινούς εμπλεκόμενους εκτός του πρόσφατου ανοδικού πάρτι.
Η ταχύτητα και η δομή της ανόδου είναι τέτοια που δείχνει ότι το Χ.Α. βρίσκεται κοντά σε μια κομβικής σημασίας είδηση.
Ως εκ τούτου θεωρούμε πλέον άκυρη την εκτίμηση για προσέγγιση των προηγούμενων φετινών χαμηλών και αναθεωρούμε την άποψη μας για συνέχιση της ανοδικής τάσης (και) στην τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου».

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης