Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Γιατί δεν «τσιμπάνε» τα κρατικόχαρτα; - Τι φοβούνται οι επενδυτές και απαξιώνονται φθηνές εταιρείες του ΧΑ

Γιατί δεν «τσιμπάνε» τα κρατικόχαρτα; - Τι φοβούνται οι επενδυτές και απαξιώνονται φθηνές εταιρείες του ΧΑ
Παρά το σημαντικό αριθμό αποκρατικοποιήσεων που προχώρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η αγορά δεν έχει πεισθεί
Στην αφάνεια παραμένουν οι κρατικές εισηγμένες, παρά το γεγονός πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων που ίσως ελάχιστοι περίμεναν ότι θα κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Και αυτό γιατί αρχικά η αγορά είχε θορυβηθεί από την συνθηματολογία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δεν ήθελαν ξεπούλημα κρατικής περιουσίας, μεταξύ άλλων.
Όμως στο διάστημα των τελευταίων μηνών έχουμε δει να προχωράνε σημαντικές αποκρατικοποιήσεις, όπως για παράδειγμα η πώληση της Finansbank και του Αστέρα που κατείχε η Εθνική Τράπεζα, αλλά είχε υπογράψει συμφωνία αξιοποίησης με το ΤΑΙΠΕΔ.
Πουλήθηκε ο ΟΛΠ και τα περιφερειακά αεροδρόμια δόθηκαν στη Fraport.
Επίσης το Ελληνικό δόθηκε στη Lamda Dev.
Όμως οι επενδυτές δεν έχουν πεισθεί και αυτό φαίνεται από τη συμπεριφορά των μετοχών στο ταμπλό.
Εισηγμένες εταιρείες βρίσκονται στο πλάνο αποκρατικοποιήσεων όπως τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, ένα μικρό ποσοστό που κατέχει στον ΟΤΕ, η ΔΕΗ και ο ΟΛΘ.
Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν πως υπάρξει η αίσθηση ότι καμία από αυτές τις συμμετοχές δεν θα πουληθεί ακριβά, έστω και αν η κυβέρνηση μιλάει για αξιοποίηση και όχι για ξεπούλημα.
Αναλυτές σημειώνουν πως η αγορά έχει βάλει στο περιθώριο πολλές από τις παραπάνω κρατικές μετοχές, γιατί θεωρεί ότι αν και είναι πολύ φθηνές, δεν πρόκειται ο αγοραστής να δώσει υψηλό τίμημα.
Από την άλλη στην περίπτωση του ΟΛΠ που πουλήθηκε σημαντικά υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή, στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως η μετοχή δεν ακολουθεί το τίμημα εξαγοράς καθώς θεωρούν οι επενδυτές την αποτίμηση γεμάτη με βάση τα αποτελέσματα του Οργανισμού.
Η ΕΥΔΑΠ με αποτίμηση περί τα 606 εκατ. ευρώ, χθες έδωσε μέρισμα που αντιστοιχούσε σε 5,5% μερισματική απόδοση, ενώ το 2015 είχε καθαρή θέση 967 εκατ. ευρώ, μηδενικές τραπεζικές υποχρεώσεις, πολύ καλές ταμειακές ροές, ταμειακά διαθέσιμα 260 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 43 εκατ. ευρώ.
Η ΕΥΑΘ έχει χειρότερη εικόνα στο ταμπλό καθώς δεν ανήκει στον FTSE 25.
Ωστόσο δεν υστερεί σε θεμελιώδη, αλλά στο ταμπλό κάνει μικρούς όγκους συναλλαγών.
Η αποτίμηση είναι στα 118 εκατ. ευρώ, ενώ στη χρήση 2015 υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα 51 εκατ. ευρώ και κέρδη 13,4 εκατ. ευρώ.
Η καθαρή θέση ήταν στα 150 εκατ. ευρώ, ενώ δεν υπήρχαν τραπεζικές υποχρεώσεις.
Ο ΟΛΘ επίσης πραγματοποιεί πολύ χαμηλούς όγκους καθημερινά και αποτιμάται στα 193 εκατ. ευρώ περίπου.
Τα κέρδη το 2015 ήταν ύψους 18 εκατ. ευρώ, η καθαρή θέση ήταν στα 127 εκατ. ευρώ, ενώ ούτε αυτή η κρατική εισηγμένη έχει τραπεζικές υποχρεώσεις, ενώ έχει ταμειακά διαθέσιμα 66 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ έχει βελτιώσει αισθητά την εικόνα του ισολογισμού και αυτό αποτέλεσμα αφορμή για μεγάλες αναβαθμίσεις, αλλά η μετοχή δεν ακολουθεί τις τιμές στόχους και από την άλλη η ΔΕΗ κατέγραψε πρόσφατα νέο χαμηλό 52 εβδομάδων λόγω των γνωστών θεμάτων που έχουν να κάνουν με το πώς θα γίνει η πώληση του ΑΔΜΗΕ.
Τέλος τα ΕΛΠΕ όπου το κράτος ελέγχει το 35%, η εταιρεία αποτιμάται λίγο πάνω από το 1 δισ. ευρώ με την καθαρή θέση να είναι στα 1,68 δις. ευρώ και τον καθαρό δανεισμό στα 1,2 δις. ευρώ σύμφωνα με τον ισολογισμό χρήσης 2015.
Η κερδοφορία είχε διαμορφωθεί στα 46 εκατ. ευρώ.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης