Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το Αλφαβητάρι της συνεδρίασης - Όλα όσα έγιναν σήμερα (23/8) στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Το Αλφαβητάρι της συνεδρίασης - Όλα όσα έγιναν σήμερα (23/8) στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Σχόλια και Παρατηρήσεις
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ (+0,33% στις 567,90 μονάδες) κινήθηκε σε ένα εύρος 8,74 μονάδων μεταξύ 564,59 και 573,33 (-0,25% και 1,29%). Η αξία των συναλλαγών του ανήλθε σε 17,7 εκατ. ευρώ με τα πακέτα σε 0,93 εκατ. ευρώ. Η συνολική αξία του τζίρου στο ΧΑ σε 17,9 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι για τα υπόλοιπα πλην ΓΔ χαρτιά (130 περίπου) διετέθησαν 200 χιλ. ευρώ!

FTSE25: ‘Εκλεισε στο +0,41%% στις 1513,58 μονάδες με τζίρους 17,31 εκατ. ευρώ, με τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ  να απορροφούν τα 10,36 εκατ. (ποσοστό: 60%). ΑΝΟΔΙΚΕΣ-ΠΤΩΤΙΚΕΣ:  18 – 5. ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΟΔΟΣ: ΕΥΡΩΒ 3,19%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ 3,17%, ΕΛΠΕ 2,37% και ΒΙΟ 2,34%. ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΤΩΣΗ: ΜΟΗ -1,74% ΜΠΕΛΑ -1,64% και ΤΙΤΚ -1,35%.

FTSEΜ-20: Στο -0,29% με τζίρους…. 266 χιλ. ευρώ και με τις ΚΟΥΑΛ, ΣΑΡ και ΜΙΓ  να απορροφούν τα 218 χιλ.ευρώ. ΑΝΟΔΙΚΕΣ-ΠΤΩΤΙΚΕΣ: 9 - 9. ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΟΔΟΣ: ΜΙΓ 2,52% ΚΡΕΤΑ 2,33% και ΠΛΑΘ 1,32%. ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΤΩΣΗ: ΔΡΟΜΕΑΣ -9,32% (χθες -9,92%) ΟΛΥΜΠ -4,83% και ΕΥΑΠΣ -3,66%…

ΔΤΡ: ‘Εκλεισε στο +1,16% στις 641,06 μονάδες με τζίρους 10,36 εκατ. ευρώ, με την μερίδα του λέοντος ως συνήθως στην ΑΛΦΑ (5,63 εκατ. ευρώ και 31% του συνολικού τζίρου). ΑΝΟΔΙΚΕΣ-ΠΤΩΤΙΚΕΣ: 4 - 0. ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΟΔΟΣ: ΕΥΡΩΒ+3,19%.

ΤΑΜΠΛΟ: Μόλις 139 χιλ. η αξία συναλλαγών της ΕΕΕ, από το +2,83% κλείσιμο στο +0,71% για τον ΟΤΕ, από το +3,73% στο +0,62% η ΑΛΦΑ, από το -1,32% στο +2,37% τα ΕΛΠΕ, κλείσιμο στα χαμηλά της ημέρας για ΜΠΕΛΑ και ΜΟΗ...

ΤΑΜΠΛΟ(Ι): 'Ανοδος 9,73% για την ΚΟΥΕΣ, 9,66% για ΙΝΚΑΤ +9,4% η ΝΑΥΠ, άνοδος 8,9% για την ΑΙΟΛΙΚΗ, +8,7% η ΕΛΓΕΚΑ, +5% η ΝΙΟΥΣ, 4,7% για τα ΕΛΚΑ και +4,17% για την ΝΗΡΕΑΣ...

ΤΑΜΠΛΟ(ΙΙ): Απώλειες 8,39% για την ΧΑΛΚΟΡ, μείον 9,42% η ΦΙΕΡΑ, -7% η ΦΛΕΞΟ, πτώση 8,2% για την ΙΝΤΕΤ, στο -5,12% η ΠΡΟΦ, μείον 5,14% η ΕΛΒΕ...

…….......................................................................................

  • ΣΧΟΛΙΟ: 
Οι 6 αιτίες για την απαξίωση των τραπεζικών μετοχών το τελευταίο διάστημα

Υπάρχουν 6 αιτίες για την απαξίωση των τραπεζικών μετοχών στην Ελλάδα... 
1) Ο κίνδυνος διεθνούς διόρθωσης καθιστά αδιάφορη την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. 
2) Μετά το Brexit και μετά τα stress tests τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη ανακάμπτουν, οι επενδυτές πουλάνε από περιθωριακές αγορές όπου αισθάνονται εγκλωβισμένοι όπως η Ελλάδα.
3) Ορισμένα funds ήδη βλέπουν τι θα συμβεί. Ξέρουν ότι μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου του 2016 θα υπάρξουν ανακοινώσεις για σχέδια αυξήσεων κεφαλαίου σε ευρωπαϊκές τράπεζες και ειδικά στην Ιταλία.
4) Οι Ιταλικές τράπεζες θα γίνουν εφιάλτης για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών αλλά και της αγοράς συνολικά και για ένα άλλο λόγο. Οι Ιταλικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε πωλήσεις προβληματικών δανείων, έχουν περίπου 360 δισ.
Θα πωλήσουν κάποια από αυτά. Οι ιταλικές τράπεζες θα βρουν αγοραστές την αφρόκρεμα και στην Ελλάδα θα καταλήξουν τα δεύτερα ή ξεπεσμένα funds.
5) Είτε μας αρέσει είτε όχι, πολλά funds στο εξωτερικό πιστεύουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα οδηγηθούν σε τέταρτο γύρο ανακεφαλαιοποίησης. Κάτω από οποιαδήποτε σενάριο «σοβαρής» αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος των NPLs των προβληματικών δανείων που φθάνουν τα 91 δισεκ. και των NPEs που ξεπερνούν τα 117 δισ. είναι σχεδόν μονόδρομος ο τέταρτος γύρος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με έως 10 δισ. ευρώ.
6) Καταλυτικό ρόλο στην ομηρία των τραπεζικών μετοχών έχει διαδραματίσει η διοικητική κρίση που έχει ξεσπάσει και συντηρείται εδώ και μήνες τόσο στις τράπεζες όσο και στο ΤΧΣ.

.................................................................................................

  • ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ - ΟΡΟΣΗΜΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΓΙΑ ΤΟ Χ.Α. (του Δημήτρη Τζάνα)

Διανύουμε την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου με τη συναλλακτική υποτονικότητα να παραμένει το βασικό χαρακτηριστικό της χρηματιστηριακής αγοράς. Ο τραπεζικός  κλάδος συνεχίζει να επηρεάζεται από τα ευρωπαϊκά δρώμενα ενώ στο εγχώριο τοπίο παραμένουν σοβαρές εκκρεμότητες που αφορούν σημαντικό αριθμό μελών Δ.Σ. , συμπεριλαμβανομένων και των επικεφαλής στις διοικήσεις ορισμένων εκ των συστημικών τραπεζών.

Επιπλέον, στα προαπαιτούμενα για την υποδόση περιλαμβάνονται και οι αλλαγές του νομικού πλαισίου ώστε να διευκολυνθούν ενέργειες αναδιάρθρωσης  του δανεισμού σε βιώσιμες επιχειρήσεις και τα του εποπτικού συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, ενώ εκκρεμούν οι αδειοδοτήσεις των εταιρειών διαχείρισης NPLs  από την εποπτική αρχή.

Ευλόγως, το χρηματιστήριο συνεχίζει την συσσώρευσή του  σε μια ελεγχόμενη ζώνη (550 μέχρι 575 μονάδων)  και περιμένει τις εξελίξεις που σύντομα θα συντελεστούν καθώς την 29η Αυγούστου συγκαλείται το EWG που θα δώσει το πρώτο στίγμα σε σχέση με την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δις. ευρώ.

Παράλληλα, τόσο ο Σεπτέμβριος όσο και ο Οκτώβριος περιλαμβάνουν ημερομηνίες (Eurogroup, αξιολογηση Fitch, Σ.Κ. Πρωθυπουργών χωρών Ε.Ε. Μεσογείου, ΔΕΘ, Σύνοδος ΔΝΤ)   που έχουν σημαντικό ειδικό βάρος και για το χρηματιστήριο καθώς προσδοκάται να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για το «μεγάλο ζητούμενο» για την ελληνική οικονομία: την αναδιάρθρωση του δυσβάστακτου χρέους ύψους 328,4 δις. ευρώ τον Ιούνιο (182,4% του ΑΕΠ !) ώστε να αποκτήσουν ρεαλισμό τα σενάρια επανεκκίνησης της χειμαζόμενης ελληνικής οικονομίας. Είναι φανερό ότι σε ένα τέτοιο σενάριο η ρότα του ελληνικού χρηματιστηρίου θα αλλάξει, οι συναλλαγές θα αυξηθούν και η ανοδική κίνηση είναι ιδιαίτερα πιθανή.

Στο διεθνές περιβάλλον, η ανοδική κίνηση των τιμών του πετρελαίου ενόψει πιθανών αποφάσεων για πάγωμα της παραγωγής από τον OPEC αλλά και της αμφίσημης στάσης από τη Federal Reserve, έχουν οδηγήσει σε νευρικότητα τις διεθνείς αγορές και διακυμάνσεις στην τιμή του χρυσού.

Η εικόνα πάντως αναμένεται να ξεκαθαριστεί με την ομιλία της Τζάνετ Γέλεν την Παρασκευή, πάντα σε σχέση με το ενδεχόμενο αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων στο εγγύς μέλλον και ενόσω στην Ευρώπη η υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική (τα καταθετικά επιτόκια της  ΕΚΤ είναι στο -0,40% !) εξωθεί αρκετές εμπορικές τράπεζες στον αποθησαυρισμό των κεφαλαίων, καθώς  αποφεύγουν εκτεταμένες  νέες δανειοδοτήσεις.

Δημήτρης Τζάνας 

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

..........................................................................................

  • ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ - τι μας λένε οι χάρακες
Πλησιάζουμε τις 10 εβδομάδες συσσώρευσης, με την αγορά να ψάχνει κατεύθυνση.

Στις 22 Απρίλη είχαμε μία σημαντική διάσπαση με την αγορά να σταματάει στις 656 μονάδες και να δίνει σημαντική πτωτική κίνηση.

Οι 577 σε εβδομάδα είναι πολύ σημαντικές μιας και κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει αγοραστικό σήμα και λύση στον σχηματισμό, με επόμενο στόχο το 650 επίπεδο. Όσο συντηρείται το πολύ σημαντικό επίπεδο στήριξης στην ζώνη του 550, η ανοδική λύση έχει καλές πιθανότητες.

Μία κατοχύρωση του επιπέδου μπορεί να μας φέρει και πάλι αν μη τι άλλο στο 520 επίπεδο.

Ο τζίρος δεν βοηθάει για την λήψη συμπερασμάτων μιας και μπορεί να μην βγαίνουν ισχυροί πωλητές στα επίπεδα παρόλα αυτά χωρίς αύξηση του τζίρου δεν μπορούμε να δούμε σημαντική ανοδική κίνηση. Στην χτεσινή συνεδρίαση είδαμε μία μικρή αύξηση του τζίρου (από 15 στα 21)  με τις επόμενες συνεδριάσεις να είναι και αυτές που θα μας δείξουν  αν αυτό συνεχιστεί…

  •  FTSE25
Ftse25: ‘Οσο το επίπεδο αντίστασης δεν κατοχυρώνεται, δεν έχουμε και τάση...

Η συσσώρευση ανάμεσα στο 1484 και 1545 επίπεδο συνεχίζεται, με την αγορά να κάνει προσπάθεια να δοκιμάσει και πάλι το πάνω επίπεδο που είναι και κύρια αντίσταση μας

Μία κατοχύρωση θα μας δώσει ένα σημαντικό αγοραστικό σήμα και σε ημερήσιο γράφημα με πιθανότητες να έχουμε λύση με στόχο τις 1615 μονάδες. Οσο το επίπεδο αντίστασης δεν κατοχυρώνεται, δεν έχουμε και τάση… 




Hλίας ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ- FAST FINANCE SEC

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης