Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Μας κοροϊδεύουν και οι άγνωστοι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων;

Μας κοροϊδεύουν και οι άγνωστοι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων;
Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κατανόησε το πρόβλημα με καθυστέρηση 24 ωρών σε ό,τι αφορά τη χρήση πιστωτικών καρτών στα πρατήρια καυσίμων
Μας δουλεύει μέχρι και ο άγνωστος κ. Αντώνης Παπαδεράκης ως Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (ΓΓΕΠΕΚ).
Οι ανακοινώσεις της Δευτέρας 29 Δεκεμβρίου και της Τρίτης 30 Ιουνίου 2015 μόνο σύγχυση έφεραν όχι βέβαια στη αγορά αλλά στη ίδια την υπηρεσία του και πως αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που δημιούργησε η ίδια η κυβέρνησή του.
Η ΓΓΕΠΕΚ αρχικά αναφέρει ότι όλα σχεδόν είναι υπό έλεγχο με την εφαρμογή των capital Controls.
Ο περιορισμός των κεφαλαίων όμως κλείνει κάθε επικοινωνία των επιχειρήσεων με το εξωτερικό. Δεν μπορείς να στείλεις χρήματα άρα δεν έχεις εμπόρευμα.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταγραφούν ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής όπως σε κρέας και σε γαλακτοκομικά προϊόντα όμως για τη ΓΓΕΠΕΚ δεν υπάρχει θέμα όλα κινούνται ομαλά.
Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κατανόησε το πρόβλημα με καθυστέρηση 24 ωρών σε ό,τι αφορά τη χρήση πιστωτικών καρτών στα πρατήρια καυσίμων.
Η πιστωτική κάρτα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον κάτοχο του ΙΧ που σταματάει για ανεφοδιασμό στο πρώτο πρατήριο καυσίμων.
Στα πρατήρια καυσίμων των εταιρειών δεν υπάρχει πρόβλημα με την πιστωτική ή την χρεωστική κάρτα διότι το απόκομμα της κάρτας είναι ρευστό καθώς το πρατήριο έχει άμεση πρόσβαση σε καύσιμο αφού ανήκει στη εταιρεία που τα ανεφοδιάζει.
Ο αριθμός των πρατηρίων που ανήκουν σε εταιρείες ανέρχεται σε 1200. Το σύνολο των πρατηρίων που λειτουργεί στην Ελλάδα φθάνει σε 5000.
Δηλαδή 3.800 πρατήρια δέχονται μόνο ρευστό καθώς δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσουν το πλαστικό χρήμα.
Το επόμενο πρόβλημα των πρατηριούχων είναι όταν θα δώσουν παραγγελία για τον ανεφοδιασμό των πρατηρίων που πρέπει να πληρώσουν με «ζεστό» χρήμα
Τα διυλιστήρια ζητούν την άμεση καταβολή της αξίας των ποσοτήτων που δίνεται με την παραγγελία ή το 60 % με 70% των ποσοτήτων να αποπληρωθεί άμεσα.
Έτσι τα αποκόμματα και τα χαρτάκια από τις πιστωτικές κάρτες δεν είναι χρήμα την ίδια στιγμή διότι δεν λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα.
Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή για να προστατεύσει τους καταναλωτές θα πρέπει να ζητήσει από τις διοικήσεις των διυλιστηρίων της χώρας να αναθεωρήσουν τον τρόπο πληρωμής των παραγγελιών όσο το τραπεζικό σύστημα παραμένει κλειστό.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καύσιμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ) σε ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η αγορά καυσίμων από τις Εταιρίες Εμπορίας Πετρελαιοειδών προϋποθέτει την καταβολή χιλιάδων ευρώ σε μετρητά τα οποία όμως είναι μπλοκαρισμένα στις κλειστές τράπεζες.
Αυτό είναι το πρόβλημα που πρέπει να λύσει ο κ. Α. Παπαδεράκης ως Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι οι πολίτες και επιχειρήσεις που επιθυμούν να καταθέσουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους μετρητά προκειμένου να προβούν σε ηλεκτρονικές πληρωμές μπορούν να απευθυνθούν τηλεφωνικά στο τραπεζικό κατάστημα με το οποίο συνεργάζονται ή εναλλακτικά στους κεντρικούς τηλεφωνικούς αριθμούς των εμπορικών τραπεζών.
Και καταλήγει η ανακοίνωση «Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή εργάζεται εντατικά ώστε να ομαλοποιηθεί πλήρως η λειτουργία της αγοράς και να εξυπηρετούνται οι πολίτες στις καθημερινές συναλλαγές τους».

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης