Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Κανονικά» η κατασκευή του South Stream, τονίζει η Ρωσία

«Κανονικά» η κατασκευή του South Stream, τονίζει η Ρωσία
«Διεξάγουμε διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σχέδιο δεν έχει σταματήσει»
Η υλοποιήση του αγωγού αερίου South Stream για τη διανομή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη με παράκαμψη της Ουκρανίας θα προχωρήσει ακόμα και στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση αναστείλει το σχέδιο, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ.
«Η υλοποίηση του σχεδίου αυτού εκτυλίσσεται στη βάση διακυβερνητικών συμφωνιών που υπέγραψαν η Ρωσία και οι χώρες που συμμετέχουν στο σχέδιο. Και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η εφαρμογή τέτοιων συμφωνιών δεν μπορεί να ανασταλεί με αυτό τον τρόπο», εξήγησε ο Νόβακ σε συνέντευξη Τύπου.
«Διεξάγουμε διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σχέδιο δεν έχει σταματήσει», πρόσθεσε.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, απέναντι στην επιδείνωση της κρίσης στην Ουκρανία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη (χθες) ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που αναφέρει πως «ο αγωγός αερίου South Stream δεν πρέπει να κατασκευαστεί και πως η Ένωση πρέπει να βρει άλλους τρόπους προμήθειας [φυσικού αερίου]».
Ο South Stream, που θα κατασκευαστεί από την Gazprom και τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο Eni, θα συνδέει τη Ρωσία με τη Βουλγαρία μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρακάμπτοντας την Ουκρανία, κύρια χώρα διέλευσης του ρωσικού αερίου, προτού συνεχίσει προς την Ελλάδα και την Ιταλία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και την Αυστρία.
Η Βουλγαρία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο, διαμαρτυρήθηκε αμέσως έντονα επιχειρηματολογώντας πως ο South Stream είναι «ένα προνομιούχο στρατηγικό σχέδιο» που δεν μπορεί «να θυσιαστεί για πολιτικούς λόγους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης