Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οδικό χάρτη για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης ετοιμάζει το Κίεβο – Ναι Putin στο διάλογο, αλλά να σταματήσουν οι εχθροπραξίες

Οδικό χάρτη για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης ετοιμάζει το Κίεβο – Ναι Putin στο διάλογο, αλλά να σταματήσουν οι εχθροπραξίες
Επιτυχημένες χαρακτήρισε τις συνομιλίες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov αλλά το χάσμα παραμένει



(upd2) Θετικά έκλεισαν οι «πολύ δύσκολες και περίπλοκες», όπως χαρακτηρίστηκαν, συνομιλίες που είχαν οι πρόεδροι της Ουκρανίας, Petro Poroshenko και της Ρωσίας, Vladimir Putin για την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας υποστήριξε ότι το Κίεβο θα ετοιμάσει έναν οδικό χάρτη ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό μια συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών και για εκεχειρία, υπογραμμίζοντας πως η όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι «διμερής».
Από την πλευρά του ο Vladimir Putin είπε «ναι» στο διάλογο και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να υποστηρίξει μια ειρηνευτική προσπάθεια, όταν αυτή αρχίσει, υπογραμμίζοντας πάντως πως η πρωτοβουλία ανήκει στην Ουκρανία.
Μάλιστα ο Putin, αφού τόνισε ότι η Ρωσία θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στη διαδικασία, τόνισε πως απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.
«Δεν μπορούμε να συζητήσουμε όρους της εκεχειρίας ή της συμφωνίας μεταξύ Κιέβου, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ. Αυτό δεν είναι δική μας δουλειά αλλά της Ουκρανίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Putin, τονίζοντας ότι «εμείς μπορούμε μόνο να συνεισφέρουμε ώστε να δημιουργηθεί μία κατάσταση εμπιστοσύνης προς μία δυνατή και, κατά τη γνώμη μου αναγκαία, διαδικασία διαπραγμάτευσης».
Αν και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov έσπευσε να χαρακτηρίσει επιτυχημένες τις συνομιλίες των δύο Προέδρων, οι ελπίδες για μια κατάπαυση του πυρός παραμένουν περιορισμένες.
Άλλωστε πρόσφατα – μετά την εκλογή του Poroshenko – η Ουκρανία είχε προχωρήσει σε μονομερή κατάπαυση του πυρός, η οποία σύντομα ωστόσο ήρθη.
Επιπλέον, είναι άγνωστο πως θα αντιδράσουν οι αντάρτες στα ανατολικά της χώρας δεδομένου ότι έως σήμερα έχουν απορρίψει όλες τις προτάσεις της Ουκρανίας, διαμηνύοντας την πρόθεση τους να ανεξαρτητοποιηθούν ακόμα και να προσχωρήσουν στη Ρωσία.
Παράλληλα η καχυποψία μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας παραμένει, δεδομένου ότι το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι προμηθεύει με εξοπλισμό τους αντάρτες.
Το ζήτημα αυτό δεν συζητήθηκε καθόλου κατά τις συνομιλίες των δύο προέδρων.
Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία.

Τι μετέδιδε νωρίτερα, το bankingnews.gr
Υπό μια εξαιρετικά αρνητική χρονική συγκυρία συναντώνται αυτήν την ώρα (και για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούνιο) στο Μίνσκ, πρωτεύουσα της Λευκορωσίας οι πρόεδροι της Ρωσίας, Vladimir Putin και Ουκρανίας, Petro Poroshenko σε μια προσπάθεια να βρεθούν οι λύσεις εκείνες που θα οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι ο δρόμος για την ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία περνά μέσα από έναν διάλογο του Κιέβου με εκπροσώπους από τις ανατολικές ουκρανικές επαρχίες.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Petro Poroshenko, υπογράμμισε ότι στόχος του είναι να σταματήσει η αιματοχυσία και να βρεθεί πολιτική λύση.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι μόνος τρόπος να υπάρξει αποκλιμάκωση είναι η Ουκρανία να αναλάβει εξ ολοκλήρου τον έλεγχο των συνόρων της και της διέλευσης από αυτά.
Οι δύο πρόεδροι συναντώνται στο πλαίσιο των εργασιών για την Ευρασιατική τελωνειακή ένωση, όπου το παρών θα δώσουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και οι πρόεδροι της Λευκορωσίας και του Καζακστάν.
Σε κάθε περίπτωση η συνάντηση γίνεται μέσα σε ένα πολύ βαρύ, αν όχι εχθρικό κλίμα.
Ύστερα από την έντονη αντιπαράθεση που προκλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με το ρωσικό κονβόι της ανθρωπιστικής βοήθειας, για το οποίο η Ουκρανία έκανε λόγο ακόμα και για ρωσική εισβολή, με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ουκρανών κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία, η οποία έχει διαμηνύσει ότι δεν στηρίζει με κανένα τρόπο τους αυτονομιστές, έχει ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε λύση στην ουκρανική κρίση προϋποθέτει ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες των Ουκρανών κατά των φιλορώσων στα ανατολικά της χώρας.
Ωστόσο, το κλίμα βαραίνει ακόμα περισσότερο, ύστερα από την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ουκρανίας ότι συνέλαβε 10 Ρώσους αλεξιπτωτιστές και ότι τους ανακρίνει στο πλαίσιο ποινικής έρευνας, καθώς κατηγορούνται για παράνομη διέλευση των συνόρων.
Το Κίεβο υποστηρίζει ότι η σύλληψη των Ρώσων αλεξιπτωτιστών έγινε περίπου 50 χλμ νοτιοανατολική του Ντόνετσκ, που είναι και το προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών.
«Οι εν λόγω στρατιώτες μετείχαν σε περιπολίες στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και τα διέσχισαν αναμφίβολα κατά λάθος, ακολουθώντας τμήμα στο οποίο δεν υπήρχε οροθέτηση» ανέφεραν οι Ρωσικές Αρχές όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων Itar-Tass και Ria-Novosti.
Υπό αυτές τις εξελίξεις και ενώ η Μόσχα έχει διαμηνύσει ότι προτίθεται να στείλει και δεύτερο κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία, όπου – όπως υποστηρίζει – το Κίεβο εξακολουθεί να διαπράττει «ωμά εγκλήματα πολέμου», είναι προφανές πως κατά τη σημερινή συνάντηση των δύο προέδρων δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για κάποια θετική ή σημαντική πολιτική εξέλιξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης