Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σιγή ιχθύος από το ΔΝΤ για τη δικαστική έρευνα σε βάρος της C. Lagarde - Νέα στοιχεία για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο Tapie

tags :
Σιγή ιχθύος από το ΔΝΤ για τη δικαστική έρευνα σε βάρος της C. Lagarde - Νέα στοιχεία για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο Tapie
Το δικαστήριο διερευνά εάν οι χειρισμοί της Lagarde συνιστούν παράβαση της γαλλικής νομοθεσίας
(upd) Επισήμως ξεκινούν οι έρευνες για την εμπλοκή της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πρώην Υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Christine Lagarde, σε υπόθεση πολιτικής απάτης, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν στα ξένα μέσα ενημέρωσης.
Η υπόθεση αφορά το γνωστό σκάνδαλο Tapie, όταν και το γαλλικό Δημόσιο κατέβαλλε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ στον επιχειρηματία Bernard Tapie για την διευθέτηση διένεξής του με την κρατική τράπεζα Credit Lyonnais, αφότου η Lagarde, τότε υπουργός Οικονομικών, επέτρεψε την ιδιωτική διαιτησία της υπόθεσης και την επίτευξη μίας εξωδικαστικής συμφωνίας.
Η Lagarde παρενέβη το 2007 σε μία μακροχρόνια δικαστική διαμάχη μεταξύ του μεγιστάνα επιχειρηματία Bernard Tapie και της μεγάλης τράπεζας Credit Lyonnais, διατάσσοντας δικαστική επιτροπή να διαιτητεύσει στην υπόθεση.
Το τελευταίο είχε ως αποτέλεσμα απόφαση το 2008, η οποία επιδίκασε στον Tapie αποζημίωση
Το δικαστήριο διερευνά εάν οι χειρισμοί της Lagarde συνιστούν παράβαση της γαλλικής νομοθεσίας, και εάν η νυν επικεφαλής του ΔΝΤ συμμετείχε στην υπεξαίρεση δημόσιου πλούτου ή διέπραξε κατάχρηση εξουσίας.
Aπό την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Gerry Rice ανέφερε σήμερα ότι δεν θα κάνει κανένα «περαιτέρω σχόλιο» σχετικά με το ζήτημα αυτό.
«Η γενική διευθύντρια έχει ήδη κάνει δηλώσεις για αυτήν την υπόθεση. Αυτή τη στιγμή ταξιδεύει προς την Ουάσιγκτον και θα ενημερώσει, προφανώς, το διοικητικό συμβούλιο (του ΔΝΤ), όσο το δυνατόν συντομότερα» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Gerry Rice, σε ένα δελτίο Τύπου που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Μέχρι τότε, δεν έχουμε κανένα επιπλέον σχόλιο» προσέθεσε ο ίδιος.
Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο αν σκοπεύει να παραιτηθεί από το ΔΝΤ, η πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας απάντησε μονολεκτικά: «όχι».
Ο δικηγόρος Ιβ Ρεπικέ δήλωσε προς το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η Lagarde, η οποία αυτή την εβδομάδα απάντησε σε ερωτήσεις δικαστικών στο Παρίσι για τέταρτη φορά υπό το καθεστώς της μάρτυρος στην υπόθεση αυτή, υποστήριξε πως η κίνηση των δικαστών είναι αβάσιμη.
Μέχρι σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, που αντιπροσωπεύει τα 188 κράτη μέλη του, εκφράζει παγίως την «εμπιστοσύνη» του στο πρόσωπο και στην ικανότητα της Λαγκάρντ να ασκεί «αποτελεσματικά τα καθήκοντά της» παρά την έρευνα για την υπόθεση στην οποία εμπλέκεται.

(Πρώτη Ενημέρωση: 12:38 27 Αυγούστου 2014)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης