Τελευταία Νέα
Διεθνή

Poroshenko (πρόεδρος Ουκρανίας): Ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία - Διεθνής ανησυχία από τις καταγγελίες του Κιέβου

Poroshenko (πρόεδρος Ουκρανίας): Ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία - Διεθνής ανησυχία από τις καταγγελίες του Κιέβου
Νέα στρατιωτικά μέτωπα στα νότια της Ουκρανίας





(upd2) Για ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία κάνει λόγο ο πρόεδρος της χώρας, Petro Poroshenko εν μέσω διεθνούς αναταραχής για το τι πραγματικά συμβαίνει στη νότια και ανατολική Ουκρανία.
Το Κίεβο καταγγέλλει ότι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν περάσει τα σύνορα και στηρίζουν τους φιλορώσους αντάρτες στις μάχες που δίνουν κατά του ουκρανικού στρατού τόσο στα νότια όσο και στα ανατολικά της χώρας.
Συγκεκριμένα η Ουκρανία υπογραμμίζει ότι κατά τις τελευταίες ώρες των συγκρούσεων τόσο στο Donetsk όσο και στο Luhansk (τις οποίες είχε ανακαταλάβει η Ουκρανία) όσο και στα νέα «μέτωπα» στα νότια της χώρας, όπου οι αντάρτες φέρονται να κατέλαβαν την πόλη Novoazovsk, στην Αζοφική θάλασσα και κινούνται πλέον προς το λιμάνι της Μαριούπολης, τους φιλορώσους αυτονομιστές στηρίζουν ρωσικά στρατεύματα.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Arseniy Yatseniuk ζήτησε να συγκληθεί άμεσα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να υπάρξει απάντηση στην «αυξανόμενη στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία» ενώ ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ανακοίνωσε ότι θα συνέλθει εκτάκτως με θέμα τις «ρωσικές παραβάσεις στην Ουκρανία».
Στις καταγγελίες αυτές δεν έχει απαντήσει με επίσημο τρόπο η Ρωσία, η οποία ωστόσο πάγια υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση και ότι δεν στηρίζει με κανέναν τρόπο τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Διεθνείς αντιδράσεις
Για τις καταγγελίες αυτές το State Department εξέδωσε ανακοίνωση διαμηνύοντας πως οι ρωσικές εισβολές στην Ουκρανία καταδεικνύουν μία διευρυμένη αντεπίθεση των ρωσόφωνων στις πόλεις Donetsk και Lyhansk, την ώρα που ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία κατηγόρησε ανοιχτά τη Μόσχα για «άμεση εμπλοκή της» στις συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτών και του ουκρανικού στρατού.
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel ζήτησε εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande έκανε λόγο ότι εάν ευσταθούν οι καταγγελίες τότε πρόκειται για μια απαράδεκτη πράξη που δεν θα γίνει ανεκτή.
Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ υπό καθεστώς ανωνυμίας, αφού υποστήριξε ότι έχουν εντοπιστεί ρωσικές συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων στους αντάρτες, τόνισε ότι σύμφωνα με πληροφορίες «μικροί, ρωσικοί, στρατιωτικοί σχηματισμοί εισέρχονται στο ουκρανικό έδαφος.
«Δεν πρόκειται απλώς για άρματα μάχης ή τεθωρακισμένα. Υπάρχουν εισβολές στην Ουκρανία από ρωσικά στρατεύματα» ανέφερε ο αξιωματούχος, κάνοντας λόγο ια «ρίψεις όλμων και ρουκετών εναντίον των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από τη Ρωσία, από το ρωσικό έδαφος και από το εσωτερικό της Ουκρανίας».

Τι υποστηρίζουν οι φιλορώσοι αντάρτες
Σε δηλώσεις του στο BBC ο Dennis Pushilin, ηγέτης των ανταρτών στο Donetsk, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία ανάμειξη της Ρωσίας.
«Εάν η Ρωσία είχε μπει πραγματικά σε πόλεμο, η αντεπίθεση θα είχε φτάσει ήδη στο Κίεβο. Προς το παρόν, ότι κάνουμε το κάνουμε χωρίς βοήθεια» τόνισε ο Pushilin, ο οποίος πάντως σημείωσε ότι οι δυνάμεις των ανταρτών ενισχύονται και με εθελοντές που καταφθάνουν από διάφορα σημεία, όπως για παράδειγμα από τη Σερβία.
Διαμετρικά αντίθετη όμως είναι η άποψη που εξέφρασε ο Alexander Zakharchenko, πρωθυπουργός στη αυτοανακηρυχθείσα αυτόνομη Δημοκρατία του Donetsk, ο οποίος υποστήριξε σε ρωσικά ΜΜΕ πως πολλοί Ρώσοι, οι οποίοι είναι ή ήταν στρατιωτικοί πολεμούν στο πλευρό τους.
«Περίπου 3.000 με 4.000 Ρώσοι πολεμούν στο πλευρό μας» τόνισε ο Zakharchenko, αναφέροντας πως θα ήταν δύσκολη η έκβαση των μαχών χωρίς τη συνδρομή τους.
Ωστόσο ο Zakharchenko έσπευσε να υπογραμμίσει πως οι εν λόγω Ρώσοι πολεμούν εθελοντικά στο πλευρό τους.
Σημειώνεται πως οι εξελίξεις αυτές έρχονται μόλις λίγες ώρες κατόπιν των επαφών που είχαν στο Μινσκ οι πρόεδροι της Ουκρανίας, Petro Poroshenko και της Ρωσίας, οι οποίοι συμφώνησαν στην ανάγκη να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να επέλθει μόνιμη εκεχειρία.οι πρόεδροι της Ουκρανίας, Petro Poroshenko και της Ρωσίας, οι οποίοι συμφώνησαν στην ανάγκη να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να επέλθει μόνιμη εκεχειρία.





Tι μετέδιδε νωρίτερα, το bankingnews.gr
Για δεύτερη ημέρα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία, με το κλίμα αισιοδοξίας ωστόσο, σταδιακά να «ξεθωριάζει».
Ειδικότερα, οι ηγέτες της Ε.Ε., της Ρωσίας και της Ουκρανίας συναντώνται στη Σύνοδο του Μινσκ της Λευκορωσίας, σε συνέχεια των χθεσινών διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, παρά το θετικό κλίμα που επικρατούσε χθες, σήμερα οι εκπρόσωποι των τριών πλευρών εμφανίζονται αρκετά απαισιόδοξοι σχετικά με την έκβαση των συζητήσεων.
Μάλιστα, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, η οποία έλαβε πλήρη ενημέρωση της πορείας των διαπραγματεύσεων, υπογράμμισε πως η συντελεσθείσα πρόοδος είναι μη επαρκής.
Την ίδια ώρα, η Ουκρανία κατηγόρησε εκ νέου τη Ρωσία για ολιγωρία στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Ουκρανία.
Άλλωστε, η έναρξη νέων στρατιωτικών γυμνασίων στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα εκ μέρους της Ρωσίας πυροδότησε νέες εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.
«Μία ομάδα Ρώσων στρατιωτών εισέβαλε στα σύνορα και κατευθύνθηκε στην πόλη Amvrosiyivka» κατήγγειλε ο ουκρανικός στρατός.
Μάλιστα, το τελευταίο 24ωρο, όπου οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, έχουν σκοτωθεί περίπου 200 ρωσόφωνοι αντάρτες και 13 μέλη του ουκρανικού στρατού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης