Διεθνή

Έκτακτο σχέδιο της Ε.Ε. για το φυσικό αέριο - Σειρά μέτρων για τη διασφάλιση της επάρκειας των αποθεμάτων

Έκτακτο σχέδιο της Ε.Ε. για το φυσικό αέριο - Σειρά μέτρων για τη διασφάλιση της επάρκειας των αποθεμάτων
«Βραχυπρόθεσμα, ανησυχούμε για τα αποθέματα στη νοτιοανατολική Ευρώπη»
Έκτακτο σχέδιο για την ενεργειακή της επάρκεια καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία "τρέμει" το ενδεχόμενο διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Με την ένταση μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας να κλιμακώνεται διαρκώς, η Ε.Ε. καταρτίζει έκτακτο σχέδιο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάθε πρόβλημα, σε περίπτωση διακοπής της προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου.
Άλλωστε, πλήθος αναλυτών προειδοποιεί πως η όξυνση της ουκρανικής κρίσης ενδέχεται να πλήξει και την ενεργειακή επάρκεια της Ε.Ε.
Ας μην λησμονηθεί, πως η Ρωσία αποτελεί το «Νούμερο 1» προμηθευτή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ε.Ε.
Το σχέδιο της Ε.Ε. περιλαμβάνει απαγόρευση των εξαγωγών και σημαντική συρρίκνωση της βιομηχανικής χρήσης.
«Τα συγκεκριμένα μέτρα αποσκοπούν στη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας των ευρωπαϊκών νοικοκυριών, κατά τη διάρκεια του χειμώνα» αναφέρει το προσχέδιο.
«Βραχυπρόθεσμα, ανησυχούμε για τα αποθέματα στη νοτιοανατολική Ευρώπη» αναφέρει αξιωματούχος της Ε.Ε., μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Φυσικά, η μείωση της βιομηχανικής χρήσης του πετρελαίου αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στην ευρωπαϊκή οικονομία, προειδοποιούν παράλληλα, οι Βρυξέλλες.
Σημειώνεται πως το σύνολο του ρωσικού αερίου εισέρχεται στην Ε.Ε. δια μέσου της Ουκρανίας.
Άλλωστε, η εν εξελίξη ρωσο-ουκρανική κρίση έχει επιφέρει την αύξηση κατά 35% της τιμής του φυσικού αερίου από τον Ιούλιο του 2014 έως σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης