Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν ανεξαρτητοποιείται η Σκοτία, παραμένει στο Ηνωμένο Βασίλειο - Επικράτησε το «Όχι» με 55% έναντι 45% του «Ναι»

tags :
Δεν ανεξαρτητοποιείται η Σκοτία, παραμένει στο Ηνωμένο Βασίλειο - Επικράτησε το «Όχι» με 55% έναντι 45% του «Ναι»
Σε 5.579 εκλογικά τμήματα και 32 περιφέρειες ψήφισαν οι Σκοτσέζοι
(upd10) Στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει η Σκοτία καθώς τα τελικά επίσημα αποτελέσματα δίνουν πως το "Όχι" στην ανεξαρτησία διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι του "Ναι".
Με καταμετρημένες τις ψήφους και στις 32 εκλογικές περιφέρειες, το "Όχι" λαμβάνει το 55% των ψήφων έναντι 45% του "Ναι".
Σημειώνεται ότι ο νικητής χρειαζόταν 1.852.828 ψήφους.
Βάσει των τελικών επίσημων αποτελεσμάτων, η εκστρατεία κατά της ανεξαρτησίας έλαβε 2.001.926 ψήφους έναντι 1.619.989 ψήφων που έχουν λάβει οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας.
Βάσει των αποτελεσμάτων η Γλασκόβη, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Βρετανίας ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας, σε αντίθεση όμως με την πρωτεύουσα Εδιμβούργο και την πόλη Αμπερντίν που τάχθηκαν υπέρ της παραμονής στη Μ.Βρετανία.
Ο σκιώδης πρωθυπουργός της Σκοτίας Alex Salmond - υποστηρικτής της εκστρατείας για την ανεξαρτησία της Σκοτίας - υποστήριξε ότι σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και κάλεσε τους πολίτες όλης της χώρας να κάνουν το ίδιο, ενώ υπογράμμισε ότι πλέον αναμένει να γίνουν πράξεις οι δεσμεύσεις του Λονδίνου προς τη Σκοτία για περισσότερες εξουσίες και αρμοδιότητες.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της εκστρατείας του "Όχι", Alistair Darling υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι οι πολίτες της χώρας επέλεξαν ενότητα και όχι τη διαίρεση.
Ο Darling έλαβε νωρίτερα και τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, David Cameron, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα.
Την «ανακούφισή του» εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Σκoτία.
«Το ομολογώ: το αποτέλεσμα με ανακουφίζει», δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, ερωτηθείς για τη νίκη του «όχι» στο ιστορικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκoτίας.
Πολύ ευτυχής για το αποτέλεσμα δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Marianno Rajoy, ο οποίος είχε απειλήσει να μπλοκάρει την είσοδο μιας ανεξάρτητης Σκοτίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς δεν επιθυμούσε να δημιουργηθεί προηγούμενο.
Η Καταλονία ετοιμάζει το δικό της δημοψήφισμα ανεξαρτησίας από την Ισπανία στις 9 Νοεμβρίου, το οποίο ωστόσο είναι παράνομο. 
Σημειώνεται πως η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ανήλθε στο 86%.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είχε θετικό αντίκτυπο στις ασιατικές αγορές.
Η λίρα στις συναλλαγές της Ασίας βρέθηκε έως και τα 1,6519 δολάρια, ωστόσο στις 7.50 το πρωί διαπραγματευόταν στα 1,6461 δολάρια.
Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν πως η ανατίμηση του βρετανικού νομίσματος δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια, καθώς η αγορά συναλλάγματος είχε εν πολλοίς προεξοφλήσει την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα.

Παραιτείται ο Πρωθυπουργός και υπέρμαχος της ανεξαρτησίας, Alex Salmond
Πολιτικές εξελίξεις δρομολογεί το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Σκοτία, καθώς ο Πρωθυπουργός και υπέρμαχος της ανεξαρτησίας, Alex Salmond υπέβαλε την παραίτησή του.
Ο Αlex Salmond, ο οποίος είχε επενδύσει το πολιτικό του μέλλον στην ανεξαρτητοποίηση της Σκοτίας, ανακοίνωσε πως σκοπεύει να παραιτηθεί από τον πρωθυπουργικό θώκο.
Το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος επέδρασε καταλυτικά στην απόφαση του Σκοτσέζου πρωθυπουργού, ο οποίος με διάγγελμά του, ανακοίνωσε την παραίτησή του.
Εκτός του πρωθυπουργικού θώκου, ο Alex Salmond παραιτήθηκε και από την ηγεσία του SNP(Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας).
«Ο χρόνος μου ως αρχηγός της Σκοτίας τελείωσε καθώς το όνειρο της ανεξαρτησίας πέθανε» επισήμανε κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του.
Σημειώνεται πως ο Alex Selmond διατελούσε ως πρωθυπουργός της Σκοτίας από το 2007.
«Είμαι περήφανος για την εκστρατεία υπέρ του ΝΑΙ και ευχαριστώ του 1,6 εκ. ψηφοφόρους που μας εμπιστεύτηκαν» διέτεινε παράλληλα.
Κατά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων, ο Alex Salmond υποστήριξε ότι σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και κάλεσε τους πολίτες όλης της χώρας να κάνουν το ίδιο, ενώ υπογράμμισε ότι πλέον αναμένει να γίνουν πράξεις οι δεσμεύσεις του Λονδίνου προς τη Σκοτία για περισσότερες εξουσίες και αρμοδιότητες.

D. Cameron: Ο λαός μίλησε και κράτησε ενωμένη τη Μ. Βρετανία
Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, David Cameron.
«Κράτησαν την χώρα μας των τεσσάρων εθνών ενωμένη. Είμαι πολύ ικανοποιημένος», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
«Ο λαός της Σκοτίας μίλησε. Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα».
Παράλληλα υπεραμύνθηκε της απόφασής για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, καθώς δόθηκε η δυνατότητα στον λαό της Σκοτίας να μιλήσει.
«Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουμε προς το καλύτερο τον τρόπο διακυβέρνησης των Βρετανών», διεμήνυσε ο Cameron και πρόσθεσε ότι ήρθε η ώρα για τη Μ.Βρετανία να προχωρήσει μπροστά.
Ο David Cameron τέλος, συνεχάρη τους επικεφαλής της εκστρατείας του "Όχι" στη Σκοτία.

Τα διεθνή μέσα για το δημοψήφισμα στη Σκοτία - Ο Cameron σώθηκε από την καταστροφή
Με ανακούφιση υποδέχονται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας, ωστόσο προειδοποιούν ότι το επόμενο διάστημα θα είναι γεμάτο προκλήσεις για τον πρωθυπουργό Cameron.
Το βρετανικό BBC αναφέρει ότι μετά την επικράτηση του «όχι», η προσοχή στρέφεται στη βρετανική κυβέρνηση και το αν θα εκπληρώσει την υπόσχεσή της για αύξηση της επιρροής του Κοινοβουλίου της Σκοτίας.
Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, κάνει λόγο για ράλι ανακούφισης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι Σκοτσέζοι επέλεξαν να παραμείνουν στο «άρμα» του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal μεταδίδει ότι το «όχι» στην ανεξαρτησία της Σκοτίας, ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω αποκέντρωση της κεντρικής διοίκησης.
Προειδοποιεί ωστόσο ότι τα εμπόδια είναι μεγάλα και η πίεση προς τον πρωθυπουργό Cameron δεν θα αποκλιμακωθεί, παρά το θετικό αποτέλεσμα.
Η διαδικασία ενίσχυσης των εξουσιών του Εδιμβούργου δεν είναι απλή.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι συνομιλίες, στις οποίες θα λάβουν μέρος όλα τα πολιτικά κόμματα, θα ξεκινήσουν άμεσα.
Το «όχι» στην ανεξαρτησία της Σκοτίας, διατηρεί τη βρετανική οικονομία στον σωστό δρόμο, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Financial Times.
Ωστόσο, σημειώνει, το δημοψήφισμα δρομολόγησε μια σειρά από πολιτικές και συνταγματικές αλλαγές, οι οποίες θα επηρεάσουν και θα μετασχηματίσουν μακροπρόθεσμα τη βρετανική οικονομία.
Το αμερικανικό CNN αναφέρει ότι η παραμονή της Σκοτίας στη Μ. Βρετανία, έσωσε τον πρωθυπουργό David Cameron από την καταστροφή.
Ωστόσο βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον της χώρας του αλλά και του Συντηρητικού κόμματος.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια μάχη στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να εκπληρώσει το τίμημα για την επιλογή του λαού των Σκοτσέζων να κρατήσει ενωμένη τη Μ. Βρετανία των 4 εθνών, ενισχύοντας τις εξουσίες του Εδιμβούργου.

Τι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:
Η διεθνής κοινότητα περιμένει με αγωνία την επιβεβαίωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, ωστόσο η τάση έχει ήδη φανεί...
Σε 5.579 εκλογικά τμήματα και 32 περιφέρειες ψήφισαν οι Σκοτσέζοι.
Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, η διαδικασία της καταμέτρησης θα είναι μακρά, αφού η συμμετοχή στο δημοψήφισμα φαίνεται πως πέρασε κάθε προηγούμενο, ξεπερνώντας, με βάση πληροφορίες, το 90%.
Μετά το τέλος της καταμέτρησης, τα αποτελέσματα θα σταλούν στο Εδιμβούργο, από όπου η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή θα ανακοινώσει το τελικό αποτέλεσμα σήμερα το πρωί.
Κατά τις πληροφορίες, το πρώτο αποτέλεσμα θα έρθει από τα νησιά Όρκνεϊ στη βόρεια Σκοτία, όπου οι εγγεγραμμένοι φτάνουν τους 17.515 πολίτες.
Ωστόσο οι πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν πως το αποτέλεσμα αυτό δεν θα είναι ενδεικτικό.
Οι τρεις τελευταίες περιοχές που θα δώσουν αποτέλεσμα θα είναι τα μεγάλα αστικά κέντρα του Εδιμβούργου, της Γλασκώβης και του Αμπερντίν, καθώς στις τρεις αυτές πόλεις ζει και ψηφίζει το 25% των πολιτών.
Οι κάλπες έθεσαν τι ερώτημα «εάν η Σκοτία πρέπει να είναι ανεξάρτητη χώρα».
Ας σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη εκλογική διαδικασία, όπου δικαίωμα ψήφου είχαν και οι έφηβοι ηλικίας 16 και 17 ετών.

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων πριν κλείσουν οι κάλπες
Η αγωνία κορυφώνεται, καθώς σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Πέμπτης (πριν κλείσουν οι κάλπες) του ινστιτούτου Ipsos Mori για την εφημερίδα «Evening Standard» η υποστήριξη της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στο 53% και η υποστήριξη της ανεξαρτησίας στο 47%.
Σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα, 4% των Σκωτσέζων που είναι σίγουροι ότι θα ψηφίσουν, παραμένουν αναποφάσιστοι.
Οι δύο δημοσκοπήσεις της 17ης Σεπτεμβρίου, δείχνουν πως το «Όχι» διατηρεί οριακό προβάδισμα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos, το «όχι» συγκεντρώνει 51% ενώ το «ναι» 49%.
Ωστόσο, εν συγκρίσει με προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, το «όχι» υποχωρεί κατά 7 μονάδες ενώ το «ναι» ενισχύεται κατά 7 μονάδες.
Παράλληλα, δημοσκόπηση της εταιρείας PanelBase καταδεικνύει πως οι πολέμιοι της ανεξαρτητοποίησης συγκεντρώνουν το 52%, ενώ οι υπέρμαχοι της απόσχισης της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο το 48%.
Σημειώνεται πως τα συγκεκριμένα αποτελέσματα δεν λαμβάνουν υπόψη το ποσοστό των αναποφάσιστων, το οποίο ενδέχεται να υπερβαίνει το 10%.
Πάντως, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων της 17ης Σεπτεμβρίου έρχονται να επιβεβαιώσουν το οριακό προβάδισμα του «όχι» των τελευταίων 24ωρων.

Δημοσκοπήσεις

Ημερ.Οργανισμός ΔημοσκόπησηςΜέγεθος δείγματοςΝΑΙΟΧΙΑναποφάσιστοιΠροβάδισμα
13 Σεπ ICM/The Telegraph 705 49% 42% 9% 7%
10–12 Σεπ Survation/Better Together 1.044 42% 49% 9% 7%
9–11 Σεπ Opinium/The Observer Scotland 1.055 43% 47% 10% 4%
9–11 Σεπ ICM/Guardian 1.000 40% 42% 17% 2%
9–11 Σεπ YouGov/The Times/The Sun 1.268 45% 50% 5% 4%
5–9 Σεπ Survation/Daily Record 1.000 42% 48% 10% 6%
2 Σεπ-5 Σεπ YouGov/The Sunday Times 1.084 47% 45% 7% 2%
2 Σεπ-4 Σεπ Panelbase/Yes Scotland 1.042 44% 48% 8% 4%
27 Αυγ-4 Σεπ TNS-BMRB 990 41% 40% 19% 1%
28 Αυγ–1 Σεπ YouGov/The Times/The Sun 1.063 42% 48% 10% 6%
26–28 Αυγ Survation/Scottish Daily Mail 1.001 42% 48% 11% 6%
12–15 Αυγ YouGov/The Times 1.085 38% 51% 11% 13%
12–15 Αυγ Panelbase/Yes Scotland 1.026 42% 46% 12% 4%
11–14 Αυγ ICM/Scotland on Sunday 1.005 38% 47% 14% 9%
6–7 Αυγ Survation/Scottish Daily Mail 1.010 37% 50% 13% 13%
4–7 Αυγ YouGov/The Sun 1.142 35% 55% 10% 20%
23 Ιουλ–7 Αυγ TNS BMRB 1.003 32% 45% 23% 13%


Παραμονή της Σκοτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο προεξοφλούν οι αγορές
Την παραμονή της Σκοτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο προεξοφλούν οι αγορές, καθώς το βρετανικό νόμισμα ενισχύθηκε την Πέμπτη σε υψηλό δύο ετών έναντι του ευρώ.
Με το δημοψήφισμα να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και 4,3 εκατομμύρια Σκοτσέζους να προσέρχονται στις κάλπες, η στερλίνα ενισχύεται σε υψηλό δύο ετών έναντι του ευρώ και σε υψηλό δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου.
Πιο συγκεκριμένα, το ευρώ υποχωρεί στα 0,7853 ευρώ/στερλίνα – επίπεδο το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2012.
Παράλληλα, η στερλίνα ενισχύεται στα 1,6388 στερλίνες/δολάριο ανακάμπτοντας από τα 1,6051 στερλίνες/δολάριο της προηγούμενης εβδομάδας, το οποίο επρόκειτο για χαμηλό 10 μηνών.
«Φαίνεται πως οι πολίτες θα ψηφίσουν “όχι” στο δημοψήφισμα. Εάν τελικά επιβεβαιωθεί το συγκεκριμένο σενάριο, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη στερλίνα» αναφέρει ο Ian Gunner, αναλυτής της Atlana Hard Currency Fund.





Έκκληση του πρωθυπουργού Alex Salmond στους Σκοτσέζους να ψηφίσουν «ναι»
Την ώρα που το σύνολο του πολιτικού συστήματος της Μ. Βρετανίας δεσμεύεται για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στην κυβέρνηση και στο Κοινοβούλιο της Σκοτίας σε περίπτωση που ψηφίσουν «Όχι», ο πρωθυπουργός της Σκοτίας Alex Salmond καλεί τους πολίτες να αγνοήσουν τα σενάρια καταστροφολογίας, να εμπιστευτούν το ένστικτο τους και να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας τους.
«Ξυπνήστε το πρωί της Παρασκευής, την πρώτη ημέρα μιας καλύτερης χώρας. Ξυπνήστε γνωρίζοντας πως εσείς το καταφέρατε αυτό – εσείς το κάνατε να συμβεί», ανέφερε σε μήνυμά του προς τους ψηφοφόρους ο Salmond, τονίζοντας ότι πράγματι υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσει η Σκοτία.
«Κάθε χώρα δεν κάνει λάθη; Ναι.
Υπάρχουν προκλήσεις τις οποίες θα πρέπει να ξεπεράσει η Σκοτία; Αναμφίβολα.
Ωστόσο η ερώτησή μου είναι η εξής: ποιος μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα σε αυτές τις προκλήσεις εάν όχι εμείς οι ίδιοι;
Θα πρέπει να εμπιστευτούμε τους εαυτούς μας.
Θα πρέπει να έχουμε μεταξύ μας εμπιστοσύνη», τόνισε ο Salmond.
Οι φόβοι της κυβέρνησης είναι πιο έντονοι από ποτέ και περιμένουν ότι αν τελικά όντως το αποτέλεσμα είναι θετικό να υπάρξει αμόκ αναλήψεων από τρομοκρατημένους Σκοτσέζους.
Για αυτό το λόγο από τις αρχές της εβδομάδας οι τράπεζες της Σκοτίας γεμίζουν τα ΑΤΜ με χρήματα, ώστε να μην ξεμείνει κανείς από ρευστό το πρωί της Παρασκευής.
Από την πλευρά του το Λονδίνο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να μην περάσει η εκστρατεία του «Ναι».
Σε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Daily Record με τίτλο «ο Όρκος», ο πρωθυπουργός της Βρετανίας David Cameron, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Nick Clegg και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ed Miliband δεσμεύτηκαν για περισσότερες εξουσίες στη Σκοτία, υπογραμμίζοντας ότι «η αρνητική ψήφος θα παραδώσει ταχύτερες, ασφαλέστερες και καλύτερες αλλαγές από ό,τι ο διαχωρισμός».

Δεσμεύσεις από το Λονδίνο
Τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση του Λονδίνου επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι θα δώσει διευρυμένες αρμοδιότητες στην Σκοτία εάν αποφασίσει να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μεταξύ άλλων υποσχέθηκε ενίσχυση της χρηματοδότησης και μεγαλύτερο έλεγχο του Εδιμβούργου στα δημόσια έσοδα και τις δαπάνες για το σύστημα υγείας.
Ωστόσο, η Βρετανία έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο η Σκοτία να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το νόμισμα, σε περίπτωση που οι κάλπες βγάλουν "ναι".

Οι υποβαθμισμένες συνοικίες θα κρίνουν το αποτέλεσμα
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη θα είναι σκληρή.
Και το αποτέλεσμα θα κριθεί σε υποβαθμισμένες συνοικίες όπως το Ιστερχαουζ, όπου πολλοί κάτοικοι δεν έχουν ψηφίσει ποτέ στη ζωή τους.
Πρόκειται για πληθυσμούς που είχαν πληγεί εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες, από τη μεγάλη αποβιομηχάνιση των περιοχών τους και το συνδυασμό ανεργίας, ναρκωτικών και εγκληματικότητας.
Την ίδια περίοδο οι κυβερνήσεις του Λονδίνου, είτε των συντηρητικών, είτε των εργατικών δεν έδειχναν ενδιαφέρον να δημιουργήσουν σε τέτοια σημεία δημόσιες μεταφορές, σχολεία, εμπορικά κέντρα και αθλητικές εγκαταστάσεις, που θα άλλαζαν τη ζωή των κατοίκων τους.

Σύγχρονη Σκοτία
Αξίζει εδώ να σημειωθούν ορισμένα ιστορικά στοιχεία για την πορεία της Σκοτίας τους τελευταίους αιώνες.
Το 1603, ο Ιάκωβος ΣΤ' της Σκοτίας κληρονόμησε τον αγγλικό θρόνο.
Η Σκοτία παρέμεινε, εκτός μιας σύντομης περιόδου, ξεχωριστό κράτος, παρά τη σύγκρουση μεταξύ στέμματος και Πρεσβυτεριανής Εκκλησίας περί εκκλησιαστικής διακυβέρνησης.
Το 1707, αγγλικές απειλές για πάγωμα του εμπορίου και της ελεύθερης διακίνησης από τα σύνορα Αγγλίας - Σκοτίας, οδήγησαν στην υπογραφή της Ενωτικής Πράξης του 1707 μεταξύ των κυβερνήσεων των δυο κρατών και στη δημιουργία του Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας.
Η Σκοτία έγινε ένα από τα μεγάλα εμπορικά, βιομηχανικά και πνευματικά κέντρα της Ευρώπης μετά τη σκωτσέζικη Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό.
Παρουσίασε μια βιομηχανική κάμψη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τις τελευταίες δεκαετίες παρουσίασε κάποια οικονομική και πολιτιστική επανάκαμψη.
Το 1998, εγκαθιδρύθηκε το Κοινοβούλιο της Σκωτίας από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αρχηγός κράτους στη Σκωτία είναι ο Βρετανός μονάρχης, επί του παρόντος η βασίλισσα Ελισάβετ Β'.

Cameron: Δεν μετανιώνω που συναίνεσα στο δημοψήφισμα – Ήταν η μόνη νόμιμη και δίκαιη επιλογή
Αμετανόητος που συναίνεσε στο δημοψήφισμα για τη Σκοτία δηλώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ εν αναμονή της έκβασης του δημοψηφίσματος.
Σε συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου ο Βρετανός πρωθυπουργός σημειώνει ότι δεν είχε άλλη επιλογή, τονίζοντας ότι έπρεπε να διαλέξει.
«Θα μπορούσα να πω ότι, ναι, μπορεί να γίνει αυτό το δημοψήφισμα και αυτός είναι ο δρόμος για να γίνει νόμιμα και δίκαια, ή θα μπορούσαν να έχω διαλέξει άλλο δρόμο, να κρύβομαι και να λέω ότι δεν μπορεί να γίνει η δημοσκόπηση».
Ο βρετανός πρωθυπουργός έχει γίνει δέκτης έντονης κριτικής στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη διαχείριση του θέματος τους τελευταίους μήνες, ότι έχει φέρει πολύ κοντά στη νίκη όσους υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Σκοτίας.

Economist: Τι έχουν να χωρίσουν Σκοτία και Ην. Βασίλειο σε τυχόν επικράτηση του Ναι
Τα… μπογαλάκια τους αναμένεται να χωρίσουν Σκοτία και Ηνωμένο Βασίλειο, σε περίπτωση επικράτησης του «ναι» στο σημερινό δημοψήφισμα.
Προκειμένου να διευκολυνθούν οι δύο πλευρές, ο Economist παρουσιάζει με πλήρη στοιχεία, το "τι κερδίζει η Σκοτία" και το "τι χάνει το Ηνωμένο Βασίλειο", σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης του Εδιμβούργου.
Μάλιστα, η κατανομή, την οποία παρουσιάζει το βρετανικό περιοδικό, συντελείται σε κάθε επίπεδο - από οικονομικό έως γεωγραφικό και πολιτιστικό!
Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, το κόστος ανεξαρτητοποίησης της Σκοτίας ανέρχεται στα 1,5 δισ. στερλίνες.
Το συγκεκριμένο ποσό αφορά τη σύσταση μίας νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης αλλά και της δημιουργίας δημόσιων υπηρεσιών, εποπτικών αρχών και διπλωματικού σώματος.
Σε επίπεδο γεωγραφικό, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απολέσει το ¼ της εδαφικής του επικράτειας.
Παράλληλα, η Βρετανία δεν θα δύναται να υπερηφανεύεται για αρκετούς ηθοποιούς, νομπελίστες, επιστήμονες κ.α.
Επίσης, ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου θα μειωθεί κατά 5,3 εκ. κατοίκους, ενώ ο αριθμός των μεγάλων πόλεων θα συρρικνωθεί ελαφρά στους 12 από 13 προηγουμένως.
Ακόμη, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απολέσει το σύνολο των ορεινών βουνοκορφών, αλλά και 32 από τα συνολικά 368 χρυσά μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων!
Τέλος, οι δημόσιες δαπάνες της βρετανικής κυβέρνησης θα περιοριστούν κατά 53,9 δισ. στερλίνες.
Από την άλλη πλευρά, η ανεξάρτητη Σκοτία θα κληρονομήσει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 6,4%  αλλά και ένα ΑΕΠ μεγέθους 109,8 δισ. στερλινών ή 20.662 στερλινών ανά κάτοικο.

Οι 20 μετοχές που είναι «εκτεθειμένες» στο δημοψήφισμα της Σκοτίας – Η λίστα των SocGen και Credit Suisse
Μείωση της έκθεσής τους σε εταιρείες που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από μια χρηματιστηριακή «τιμωρία», αν το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου στη Σκοτία είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, συστήνουν στους επενδυτές ορισμένοι αναλυτές.
Μεταξύ των επιχειρήσεων αυτών συγκαταλέγονται βρετανικές, γαλλικές, αλλά και ισπανικές εταιρείες.
Ενώπιον της αβεβαιότητας σχετικά με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στο «όχι» με μόλις τέσσερις μονάδες διαφορά, η Societe Generale προτείνει στους πελάτες της να μείνουν μακριά από 20 μετοχές που έχουν ισχυρή παρουσία στη Σκοτία.
Στη λίστα αυτή συγκαταλέγονται οι τράπεζες Lloyds και Royal Bank of Scotland, η ασφαλιστική Standard Life, οι βρετανικές επιχειρήσεις BAE Systems, Diageo, Sainsbury, Tesco, Morrison, BSkyB, BG Group, Hammerson, Intu Properties, Marks & Spencer, Next, Sage, BT, Centrica και SSE, καθώς και οι γαλλικές εταιρείες Pernod Ricard y Technip.
Στη λίστα αυτή συγκαταλέγονται επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους δραστηριοτητας (οικονομικός, ακινήτων, τηλεπικοινωνιών, ενέργειας), καθώς οι αναλυτές φοβούνται ότι ενδεχόμενη ανεξαρτησία της Σκοτίας θα επηρέαζε το σύνολο της οικονομίας.
Από την άλλη πλευρά, η Credit Suisse έχει καταρτίσει άλλη λίστα με μετοχές εκτεθειμένες στη Σκοτία.
Σε αυτήν φιγουράρουν οι εταιρείες Wood Group, Amec, Petrofac, Diageo, Pernod Ricard, RBS, Lloyds και SSE.
Οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας υπλογίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα 25% να προκριθεί στο δημοψήφισμα η ανεξαρτησία της Σκοτίας.
Γι' αυτόν το λόγο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα μπορούσαν οι επενδυτές να λάβουν θέσεις σε αυτές τις μετοχές πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με την ελπίδα ότι θα επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις.
Μεταξύ των ισπανικών εταιρειών, εκείνη που έχει τη μεγαλύτερη έκθεση στην Σκοτία είναι η Iberdrola, ιδιοκτήτρια της επιχείρησης ηλεκτρισμού Scottish Power.
Σύμφωνα με την Credit Suisse, ενδεχόμενη ανεξαρτησία της Σκοτίας θα απαιτούσε την έκδοση νέου νομίσματος, η αξία του οποίου θα υποχωρούσε κατά 30% σε σχέση με τη στερλίνα, υποτιμώντας τις μετοχές του νέου κράτους.

Στις πλατφόρμες στοιχημάτων το δημοψήφισμα στη Σκοτία - Betfair: Στο 78% η πιθανότητα του Όχι
Στο 78% ανέρχονται οι πιθανότητες να απορριφθεί το αίτημα για ανεξαρτητοποίηση της Σκοτίας στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, σύμφωνα με τους bookers της Betfair.
Πολλά στοιχηματικά γραφεία έχουν τοποθετήσει συνδυασμούς στις πλατφόρμες τους σχετικά με το δημοψήφισμα που θα λάβει χώρα στη Σκοτία σήμερα.
Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, τα στοιχήματα δείχνουν να υπερισχύει το «Όχι», ωστόσο, οι αναλύσεις δείχνουν ότι η αναμέτρηση του «Ναι» με το «Όχι», λόγω της μικρής διαφοράς τους, θα κριθεί από το βαθμό συμμετοχής στη διαδικασία των κατοίκων υποβαθμισμένων περιοχών των μεγάλων πόλεων της Σκωτίας και ιδίως της Γλασκώβης.
Εκεί υπερισχύει με διαφορά το Ναι, αλλά δεν είναι σίγουρο πόσοι θα πάνε στην κάλπη.

Financial Times: Εάν η Σκοτία ανεξαρτητοποιηθεί, θα είναι οικονομικά σταθερή;
Ανεξαρτησία ή στερλίνα; Αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι Σκοτσέζοι...
Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, η Σκοτία μπορεί να πετύχει και τα δύο σκέλη ταυτόχρονα, τόσο την ανεξαρτησία της, όσο και την παραμονή της στο Ηνωμένο Βασιλείο και τη στερλίνα.
Πως μπορεί να γίνει αυτό;
Απαντήσεις στο ερώτημα αυτό επιχειρούν να δώσουν οι Financial Times.
Εάν η Σκοτία ψηφίσει Ναι στο δημοψήφισμα, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανεξαρτησία της, η αντίδραση των αγορών είναι εύκολο να προβλεφθεί.
Θα ακολουθήσουν μαζικές πωλήσεις της στερλίνας και των βρετανικών μετοχών, ενώ ψηλά στην ατζέντα των επενδυτικών κινήσεων θα βρεθούν και οι short τοποθετήσεις στα ισπανικά assets, υπό το φόβο ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Εάν η Σκοτία ψηφίσει τελικώς Ναι στο δημοψήφισμα, τότε πράγματι θα γίνει ανεξάρτητη.
Θα έχει όμως ταυτόχρονα επιτύχει την οικονομική της σταθερότητα;
Η κρίση χρέους της Ευρωζώνης έχει αποδείξει πως κανένα αυτόνομο κράτος δεν μπορεί εύκολα να διασφαλίσει την οικονομική του σταθερότητα...

Αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ευρώπη από ένα «Ναι» στην ανεξαρτησία της Σκοτίας – Ποιοι θα ακολουθήσουν;
Το σημερινό δημοψήφισμα στη Σκοτία για το εάν η χώρα θα ανεξαρτητοποιηθεί ή όχι από το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Ωστόσο η περίπτωση της Σκοτίας, και εφόσον βέβαια υπερισχύσει η άποψη της ανεξαρτησίας, μπορεί να αποτελέσει και τον καταλυτικό εκείνο παράγοντα για να εκδηλωθούν αντίστοιχα κινήματα ανεξαρτησίας στον ευρύτερο χώρο της Ευρώπης, καθώς θα δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα πρέπει να περιμένουν οι λαοί σε αυτές τις περιοχές.
Η πιο πιθανή περιοχή που θα μπορούσε να ακολουθήσει στο άμεσο μέλλον το παράδειγμα της Σκοτίας είναι η Καταλονία στην Ισπανία.
Το 2009 και το 2011 πραγματοποιήθηκαν ανεπίσημα δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την υπόλοιπη Ισπανία, με το συντριπτικό ποσοστό των πολιτών της να τάσσεται υπέρ της απόσχισης, αν και η συμμετοχή σε αυτά ήταν περιορισμένη.
Σημειώνεται πως τα εθνικιστικά κόμματα της Καταλονίας έχουν εξαγγείλει ότι θα προχωρήσουν σε ένα επίσημο δημοψήφισμα με το ερώτημα της ανεξαρτησίας στις 9 Νοεμβρίου, αν και εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή θα κριθεί αντισυνταγματική.
Μια δεύτερη περιοχή είναι η Χώρα των Βάσκων, η οποία εκτείνεται στη νοτιοδυτική Γαλλία και στη Βόρεια Ισπανία.
Είναι πιθανό πως το «Ναι» των Σκοτσέζων θα δυναμώσει ενδεχομένως τα εθνικιστικά αντανακλαστικά, ενώ υπενθυμίζεται ότι τα δύο κύρια εθνικιστικά κόμματα θριάμβευσαν στις πρόσφατες εκλογές στην Χώρα των Βάσκων.
Οι Βάσκοι είναι από τις πιο παλιές εθνοτικές ομάδες της Ευρώπης, οι οποίοι απολαμβάνουν μεγάλη αυτονομία στην Ισπανία αλλά ελάχιστη στη Γαλλία.
Οι αυτονομιστές επιθυμούν να δουν τους Βάσκους της Ισπανίας και της Γαλλίας να ενωθούν σε ένα έθνος.
Μια ακόμα κρίσιμη περιοχή είναι αυτή της Φλάνδρας στο Βέλγιο, η οποία περιλαμβάνει τις πόλεις Μπριζ και Άντβερπ.
Είναι γνωστές οι διαμάχες που υπάρχουν μεταξύ των ολλανδόφωνων Φλαμανδών και των γαλλόφωνων Βαλόνων με τους πρώτους να θέλουν να αποσχιστούν από το υπόλοιπο Βέλγιο.
Άλλωστε η Φλάνδρα φημίζεται για την οικονομική της δύναμη, μια και συνδράμει στο 60% του ΑΕΠ του Βελγίου.
Μια ακόμα περιοχή είναι της Βαυαρίας στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου και του Μονάχου.
Η επιθυμία για ανεξαρτησία είναι πολύ χαμηλή, αν κρίνει κανείς από τις επιδόσεις του Bavaria Party στις τελευταίες εκλογές που έλαβε μόλις 2,1%.
Αποσχιστικές διαθέσεις έχουν καταγραφεί και στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στο Βορρά.
Είναι γνωστές οι περιπτώσεις της επαρχίας του Βένετο (Βενετίας) - σε ανεπίσημο δημοψήφισμα του 2013 το 89,1% όσων ψήφισαν τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας -, του νότιου Τιρόλο στα σύνορα με την Αυστρία (υπάρχει υψηλή διάθεση για ανεξαρτησία, αν και η περιοχή απολαμβάνει μεγάλης αυτονομίας) και της Παντάνιας στη βόρεια Ιταλία (περιλαμβάνει την περιοχή της Λομβαρδίας και του Πιεμόντε μαζί με το Βένετο) όπου και δραστηριοποιείται έντονα πολιτικά η Λέγκα του Βορρά που ζητά την απόσχιση της πλούσιας, βόρειας Ιταλίας από την φτωχή νότια Ιταλία.
Εξελίξεις όμως μπορεί να υπάρξουν ακόμα και στην ίδια τη Μ. Βρετανία.
Για παράδειγμα η Ουαλία θα μπορούσε να ακολουθήσει τη Σκοτία, αν και οι περισσότεροι Ουαλοί εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή τους στη Μ.Βρετανία.
Δημοσκοπήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες έδειξαν ότι αυξάνεται η στήριξη για ανεξαρτησία, αν και η πλειοψηφία των Ουαλών τάσσεται κατά αυτού του ενδεχόμενου.
Μια ανεξαρτησία της Σκοτίας μπορεί να σηματοδοτήσει εξελίξεις και στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς δεν αποκλείεται να εντείνει την πίεση για τη διεξαγωγή ενός αντίστοιχου δημοψηφίσματος, όπως συνέβη στη Σκοτία, γεγονός που θεωρείται πως είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει έναν ακόμα γύρο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης