Διεθνή

Ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση του Ebola σχεδιάζει ο ΟΗΕ: «Απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» το ξέσπασμα του ιού

tags :
Ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση του Ebola σχεδιάζει ο ΟΗΕ: «Απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» το ξέσπασμα του ιού
Πρόκειται να στείλει προσωπικό στις πλέον πληγείσες περιοχές –τη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε
Ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση του ιού Ebola σχεδιάζει να δημιουργήσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Ειδικότερα μετά την κίνηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να χαρακτηρίσει το ξέσπασμα του ιού ως «απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», σχεδιάζει να στείλει προσωπικό στις πλέον πληγείσες περιοχές, τη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Ban Ki Moon είπε ότι πρόκειται να διορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο για να ηγηθεί της αποστολής του ΟΗΕ (Ebola Emergency Response- UNMEER), στόχος της οποίας θα είναι η «άμεση και μαζική κινητοποίηση» ανθρώπων, υλικών και οικονομικών πόρων.
«Η διεθνής αποστολή… θα έχει κύριες 5 προτεραιότητες: να σταματήσει την επιδημία, να παράσχει θεραπεία σε όσους έχουν προσβληθεί από τον ιό, να τηρηθούν οι ουσιώδεις υπηρεσίες, να διατηρηθεί η σταθερότητα και να υπάρξει πρόληψη για την αποφυγή νέων κρουσμάτων», δήλωσε ο Ban κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.
Ο Τζάκσον Ναΐμα, επικεφαλής της ομάδας Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε κέντρο θεραπείας του Έμπολα στην Μονρόβια, πρωτεύουσα της Λιβερίας, προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας με σκοπό να κάνει έκκληση για βοήθεια. «Το μέλλον της χώρας μου κρέμεται από μια κλωστή», δήλωσε μέσω βίντεο-κλήσης.
« Προσπαθούμε να παράσχουμε θεραπεία σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά κέντρα θεραπείας και κρεβάτια για τους ασθενείς», είπε. «Άνθρωποι περιμένουν στις εισόδους των κέντρων μας, κυριολεκτικά ικετεύοντας για τις ζωές τους. Δικαίως αισθάνονται μόνοι και παραμελημένοι – νιώθοντας ότι έχουν εγκαταλειφθεί για να πεθάνουν με ένα φρικτό και αναξιοπρεπή τρόπο».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τουλάχιστον 2.360 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο χειρότερο ξέσπασμα του ιού Ebola, από το 1976 οπότε και εντοπίστηκε η ασθένεια, ενώ τουλάχιστον 5.357 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό στη Δυτική Αφρική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης