Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο διεθνής Tύπος για τα stress tests της ΕΚΤ - Αντίστροφη μέτρηση για τα αποτελέσματα - Ποιες τράπεζες κινδυνεύουν με αποτυχία

Ο διεθνής Tύπος για τα stress tests της ΕΚΤ - Αντίστροφη μέτρηση για τα αποτελέσματα - Ποιες τράπεζες κινδυνεύουν με αποτυχία
Τα διεθνή μέσα δεν αναμένουν μεγάλες εκπλήξεις από τα stress tests, πέραν της αποτυχίας κάποιων τραπεζών που θεωρούνται «ύποπτες»
Στην επικείμενη ανακοίνωση των stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εστιάζουν τα δημοσιεύματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης, καθώς οι τράπεζες μετρούν αντίστροφα, με τη μεγάλη στιγμή της ανακοίνωσης να έχει οριστεί για την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014.
Τα διεθνή μέσα δεν αναμένουν μεγάλες εκπλήξεις, πέραν της αποτυχίας κάποιων τραπεζών που θεωρούνται «ύποπτες».
Με αφορμή την επικείμενη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, το CNBC δίνει οδηγίες προς…ναυτιλομένους και εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία.
Ο ρόλος των ΕΒΑ και ΕΚΤ
Η EBA είναι η τραπεζική αρχή η οποία δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Η EBA έχει εξετάσει την ικανότητα 123 τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να ανταποκριθούν σε διάφορες βαθμίδες οικονομικών δυσχερειών.
Τα τεστ της ΕΒΑ ελέγχονται από την ΕΚΤ, όσον αφορά τις τράπεζες της ευρωζώνης και από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών που βρίσκονται εκτός νομισματικής ένωσης.
Στη Βρετανία η Τράπεζα της Αγγλίας θα διεξάγει τα δικά της τεστ αντοχής, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν τον Δεκέμβριο.
Συνολικά η ΕΚΤ έχει επικεντρωθεί στην ποιότητα ενεργητικού 130 τραπεζών.
Την Κυριακή, τα δύο σετ των αποτελεσμάτων – το AQR της ΕΚΤ και τα stress tests της EBA, θα ανακοινωθούν ως μια αναλυτική αξιολόγηση.

Η διαδικασία
Οι 123 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης υπόκεινται σε μια σειρά από δυσμενή σενάρια, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ισολογισμοί τους είναι αρκετά υγιείς ώστε να ανταπεξέλθουν σε ενδεχόμενα μελλοντικά οικονομικά σοκ.
Επίσης η ΕΚΤ θα εξετάσει την ποιότητα των κεφαλαίων μέσω του AQR, διαδικασία που αφορά μόνο τις τράπεζες των χωρών που ανήκουν στην ευρωζώνη.
Δεν είναι οι πρώτη φορά που οι ευρωπαϊκές τράπεζες υπόκεινται σε αυτή τη διαδικασία.
Ωστόσο, η αξιοπιστία των προηγούμενων τεστ αντοχής αμφισβητήθηκε, καθώς «πέρασαν» πολλές τράπεζες οι οποίες στη συνέχεια διασώθηκαν από τις κυβερνήσεις.

Ποιες τράπεζες κινδυνεύουν;
Οι τραπεζικοί αναλυτές προβλέπουν ότι 10 με 14 τράπεζες συνολικά δεν θα καταφέρουν να περάσουν με επιτυχία τη δοκιμασία.
Πρόκειται κυρίως για περιφερειακές τράπεζες της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με αναλυτές της Berenberg.
Πόσες τράπεζες θα περνούσαν τα stress tests που υποβάλλονται οι αμερικανικές τράπεζες;
Οι τράπεζες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι η ιρλανδική TSB, η αυστριακή AVolksbanken, η γερμανική HSH Nordbank και μερικές ολλανδικές τράπεζες, σύμφωνα με τη Lloyds.
Η ισπανική Banco Popular, η γερμανική Commerzbank και η ιταλική Unicredit, βρίσκονται επίσης σε δυσχερή θέση, ωστόσο οι απόψεις των αναλυτών διίστανται.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια
Οι τράπεζες οι οποίες θα αποτύχουν στα τεστ, θα πρέπει σε ορίζοντα εννιαμήνου να βάλουν σε τάξη τον ισολογισμό τους, είτε μέσω πώλησης περιουσιακών στοιχείων, είτε μέσω αύξησης κεφαλαίου.
Ενδεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα σε Γαλλία και Γερμανία θα σοκάρουν τις αγορές.
Μεσοπρόθεσμα, η ΕΚΤ ενδεχομένως να κινηθεί προς ποσοτική χαλάρωση, εάν απογοητεύσουν τα αποτελέσματα, καθώς και να διενεργεί σε ετήσια βάση τις ασκήσεις αντοχής.

Efe: Τουλάχιστον 11 τράπεζες θα αποτύχουν
Τουλάχιστον 11 τράπεζες από έξι ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να αποτύχουν στις ασκήσεις αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe.
Σύμφωνα με το Efe, τρεις τράπεζες στην Ελλάδα, τρεις ιταλικές και δύο αυστριακές θα είναι μεταξύ εκείνων που τα προκαταρκτικά στοιχεία θα δείξουν ότι έχουν αποτύχει.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι η Πειραιώς, η Eurobank και η Alpha Bank, ενώ οι ιταλικές οι Banco Popolare και η Banco Popolare di Milano.
Όσον αφορά τις αυστριακές, η μία εκ των δύο είναι η Erste Bank.
Το Efe, δεν αναφέρει λεπτομέρειες για το πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν οι τράπεζες, ή ακόμη αν το τελικό ποσό θα μπορούσε να αλλάξει ή να αναθεωρηθεί την τελευταία στιγμή.
Σύμφωνα με το Efe, μια επίσης κυπριακή τράπεζα και, ενδεχομένως, μία από το Βέλγιο (Dexia) και μία από την Πορτογαλία (BCP Millenium), θα είναι μεταξύ εκείνων που θα αποτύχουν.
Πάντως, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Efe, τα στοιχεία μπορεί να αναθεωρηθούν, ενώ τονίζεται ότι στις δύο κυριότερες χώρες της ζώνης του ευρώ, Γερμανία και Γαλλία, δεν αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις, χωρίς να αποκλείεται βέβαια τη τελευταία στιγμή να αποτύχει κάποια τράπεζα μικρότερου μεγέθους.

Bloomberg: Σημαντικό βήμα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση τόνωσης του δανεισμού χαρακτηρίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες τα stress tests της ΕΚΤ.
Όπως επισημαίνει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Βloomberg, παρουσιάζοντας τις δηλώσεις κορυφαίων τραπεζικών στελεχών, η νέα διαδικασία των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών θα δώσει ώθηση στον δανεισμό, συγκρατώντας τη βουτιά των τελευταίων ετών.
"Αμέσως μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των stress tests και ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τις ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα καταστούν πιο ανοικτές σε ό,τι αφορά τη χορήγηση πιστώσεων", δηλώνει ο Giuseppe Castagna, CEO της Banca Popolare di Milano.

Reuters: Σε κίνδυνο η Banca Monte dei Paschi di Siena
Μεγάλος είναι ο κίνδυνος η Banca Monte dei Paschi di Siena, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, να αποτύχει στα πανευρωπαϊκά stress tests της ΕΚΤ.
Η μετοχή της ιταλικής τράπεζας δέχεται αυξημένες πιέσεις το τελευταίο διάστημα, παρά το γεγονός πως τον περασμένο Ιούνιο προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 5 δισ. ευρώ.
Πρόσφατα η διοίκηση της Banca Monte dei Paschi di Siena διεμήνυσε πως η κεφαλαιακή θέση της τράπεζας κινείται με σταθερό βηματισμό, ωστόσο μεγαλομέτοχοι συνεχίζουν να εκφράζουν ανησυχίες για την ικανότητά της να περάσει με επιτυχία τα stress tests της ΕΚΤ.
"Η Banca Monte dei Paschi di Siena φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των τραπεζών που βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο αποτυχίας στα stress tests, σε 8 διαφορετικές αναλύσεις ξένων οίκων, μεταξύ των οποίων η Citigroup, η Goldman Sachs, JP Morgan, Credit Suisse", αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

Handelsblatt: Στα πρόθυρα της αποτυχίας 4 γερμανικές τράπεζες
Στα πρόθυρα της αποτυχίας στα stress tests βρίσκονται τέσσερις γερμανικές τράπεζες, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μικρές περιφερειακές τράπεζες, μεταξύ των οποίων οι HSH Noedbank, IKB και MunchenerHyp.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης