Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Στο Συνταγματικό Δικαστήριο προσφεύγει εκ νέου η κυβέρνηση έναντι της ψηφοφορίας της 9ης Νοεμβρίου για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Ισπανία: Στο Συνταγματικό Δικαστήριο προσφεύγει εκ νέου η κυβέρνηση έναντι της ψηφοφορίας της 9ης Νοεμβρίου για την ανεξαρτησία της Καταλονίας
Σε δημοσκόπηση που έγινε στην Καταλονία, το 49,4% δηλώνει ότι θα ψήφιζε υπέρ ενός ανεξάρτητου κράτους
Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας θα προσφύγει εκ νέου η κυβέρνηση της χώρας ενάντια στην ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί για την 9η Νοεμβρίου, προκειμένου να καταγραφεί η πρόθεση των Καταλανών σχετικά με ενδεχόμενη ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο και η νέα αυτή συμμετοχική διαδικασία είναι το ίδιο αντισυνταγματική, όπως και το δημοψήφισμα που είχε αρχικώς προγραμματιστεί, αλλά ματαιώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Μάλιστα, όπως σημειώνεται, η συμμετοχική αυτή διαδικασία είναι περισσότερο αντισυνταγματική, καθώς παρουσιάζει «έλλειψη συνταγματικών εγγυήσεων».
Όπως σημείωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Soraya Saenz de Santamaria, η προσφυγή θα κατατεθεί σήμερα, Παρασκευή, ενώ αιτιολογώντας την, σημείωσε την αναγκαιότητα «υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Καταλανών», τους οποίους η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας «τραυματίζει».
Συγκεκριμένα, ανέφερε «το δικαίωμα στην ελευθερία, επίσης την ελευθερία του Τύπου, το δικαίωμα στην ισότητα, το δικαίωμα των εργαζομένων να είναι σίγουροι ότι δεν πρόκειται να παραβούν τον νόμο…»
Εν τω μεταξύ, σε δημοσκόπηση που έλαβε χώρα από το Κέντρο Έρευνας Γνώμης στην Καταλονία, το 49,4% των καταλανών πολιτών θα ψήφιζε υπέρ ενός ανεξάρτητου κράτους αν πραγματοποιούνταν το δημοψήφισμα, που ματαιώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας.
Η δημοσκόπηση, η οποία ξεκίνησε την ημέρα που αναβλήθηκε το δημοψήφισμα από το ανώτερο δικαστήριο της χώρας και ολοκληρώθηκε στις 23 Οκτωβρίου, καταδεικνύει ότι το 64,2% των πολιτών τάσσεται υπέρ ενός αυτόνομου κράτους (το 19,7% είναι αντίθετο), ενώ το 49,2% τάσσεται υπέρ ενός ανεξάρτητου κράτους (αντίθετο το 12,6%).
Στη δημοσκόπηση, στην οποία ρωτήθηκαν 2.000 Καταλανοί, καταδεικνύεται ότι η πολιτική στρατηγική του Λαϊκού Κόμματος (Partido Popular) είχε άμεσο αντίκτυπο στην αύξηση του ρεύματος υπέρ της ανεξαρτησίας στην Καταλονία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης