Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χαλάρωση του 35ωρου, «πάγωμα» μισθών και τόνωση επενδύσεων προβλέπει κοινή έκθεση γαλλογερμανών οικονομολόγων

Χαλάρωση του 35ωρου, «πάγωμα» μισθών και τόνωση επενδύσεων προβλέπει κοινή έκθεση γαλλογερμανών οικονομολόγων
Τρόπους τόνωσης της ανάπτυξης αναζητούν Γαλλία και Γερμανία
Χαλάρωση του 35ωρου,πάγωμα των μισθών για τη Γαλλία και τόνωση επενδύσεων για τη Γερμανία, προβλέπει κοινή έκθεση Γάλλων και Γερμανών οικονομολόγων, την οποία είχαν «παραγγείλει» οι κυβερνήσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομικών της Ευρώπης. 
Πάντως όπως μεταδίδει το γερμανικό Spiegel, το Παρίσι, έσπευσε να διευκρινίσει πως το κείμενο αυτό δεν είναι ακόμη το «τελικό».
Οι προτάσεις, οι οποίες περιέχονται στην έκθεση αυτή, καταρτίστηκαν κυρίως από δύο οικονομολόγους, τον Γάλλο Ζαν Πιζανί-Φερί και το Γερμανό Χένρικ Εντερλάιν, στους οποίους ανατέθηκε στα μέσα του Οκτωβρίου από τις κυβερνήσεις τους να ιχνηλατήσουν τρόπους για να τονωθεί η ανάπτυξη στις δύο χώρες.
Η έκθεση αυτή, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στο Παρίσι στους υπουργούς Οικονομίας των δύο κρατών, τον Emanuel Macron και Sigmar Gabriel, προβλέπει «μεταξύ άλλων την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας στη Γαλλία, καθώς και την χαλάρωση του 35ώρου σε πολυάριθμους τομείς. Εξάλλου, το κείμενο καλεί να υπάρξει πάγωμα μισθών για μια περίοδο τριών ετών ώστε να καταστούν οι γαλλικές επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές», ανέφερε το περιοδικό, που διαβεβαίωσε ότι έχει περιέλθει σε γνώση της έκθεσης.
Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, το κείμενο καλεί το Βερολίνο να διπλασιάσει τις επενδύσεις για τις υποδομές εντός της χώρας αυτής, σύμφωνα με το Σπίγκελ. Καλεί να ανακοινωθούν πρόσθετες δαπάνες ύψους €20 δισεκ. ως το 2018, αντί των €10 δισεκ. που προβλέπεται να επενδυθούν αυτή τη στιγμή, συνέχισε το περιοδικό.
«Δεν πρόκειται για προτάσεις της γαλλικής και της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά για μια έκθεση δύο οικονομολόγων», απάντησε πάντως ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γαλλίας.
Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της κατάργησης του 35ώρου έχει ταχθεί ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Emmanuel Macron.
Ειδικότερα, ο Γάλλος υπουργός υποστήριξε πως το 35ωρο, που είχε θεσπίσει μια σοσιαλιστική κυβέρνηση στη Γαλλία το 2000, στέλνει ένα «αρνητικό μήνυμα» και δεν πρέπει να τοποθετείται «σε βάθρο».
Δεξιοί πολιτικοί, Γάλλοι και ξένοι επενδυτές και οικονομολόγοι επικρίνουν το ισχύον νομικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις και την εργάσιμη εβδομάδα των 35 ωρών, υποστηρίζοντας πως πλήττουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στην Ευρώπη αφότου τα θέσπισε η κυβέρνηση του Σοσιαλιστή τότε πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν.
Όμως, παρά το γεγονός πως η ανεργία παραμένει πάνω από το 10% και η ανάπτυξη βρίσκεται σε τέλμα, κανένα από τα μέλη της κυβέρνησης του προέδρου F. Hollande. δεν είχε ως τώρα επικρίνει το 35ωρο.
«Οι 35 ώρες στέλνουν ένα αρνητικό μήνυμα όσον αφορά τις γαλλικές επιχειρήσεις, διότι αυτή η μεταρρύθμιση είχε εκληφθεί ως μια μεταρρύθμιση για μια χώρα που δεν θέλει πια να εργάζεται», είπε ο Macron, πρώην τραπεζικός, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της Εθνοσυνέλευσης.
«Είναι εφικτό να προασπίζεσαι το 35ωρο —και από την πλευρά μου το προασπίζομαι— χωρίς να το βάζεις σε βάθρο... Με δεδομένη την οικονομική μας πραγματικότητα, μπορούμε να κοιτάξουμε την πραγματικότητα του 35ώρου με πραγματισμό», πρόσθεσε.
Ο Macron διαβεβαίωσε ότι δεν θέλει να καταργήσει εντελώς το 35ωρο, αλλά να τροποποιήσει τον νόμο, ώστε να μπορούν να συνάπτονται επιχειρησιακές και κλαδικές συμβάσεις για το ωράριο εργασίας ανάμεσα στις διοικήσεις των επιχειρήσεων και τα συνδικάτα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης