Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Τελευταία ευκαιρία για την ευρωπαϊκή οικονομία η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις 18 - 19 Δεκεμβρίου

Reuters: Τελευταία ευκαιρία για την ευρωπαϊκή οικονομία η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις 18 - 19 Δεκεμβρίου
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να επιτεθούν κατά της οικονομικής στασιμότητας και της υψηλής ανεργίας
Η αντίστροφη μέτρηση για την απειλή να χαθεί η ευκαιρία αναζωογόνησης της στάσιμης ευρωπαϊκής οικονομίας, έχει ξεκινήσει, τονίζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 18-19 Δεκεμβρίου.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν τότε την ευκαιρία να εξαπολύσουν μια κοινή επίθεση κατά της οικονομικής στασιμότητας και την υψηλής ανεργίας, οι οποίες απογοητεύουν τους ευρωπαίους πολίτες και τους οδηγούν σε διαμαρτυρίες.
Ωστόσο όλα τα σημάδια δείχνουν ότι οδεύουν προς αποτυχία.
Η ευρωζώνη παλεύει να βγει από τη δημοσιονομική κρίση, ωστόσο το κλίμα επιδεινώθηκε λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης.
Ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη παραμένουν κάτω από το 1%, η ανεργία έχει κολλήσει στο 11,5%, ενώ σε Ελλάδα και Ισπανία καταγράφει διπλάσια ποσοστά.
Ακόμη και η «ατμομηχανή» της Ευρώπης, η Γερμανία, έχει υποστεί επιβράδυνση.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Larry Summers, τονίζει ότι η Ευρώπη κινδυνεύει με «κοσμική στασιμότητα», δηλαδή μια κατάσταση αντίστοιχη με τη Μεγάλη Ύφεση του 1930.
Η οικονομία της Γαλλίας αντιμετωπίζει προβλήματα, η Ιταλία έχει πέσει σε ύφεση και οι δύο χώρες δεν μειώσει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού τους και το δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε, προκαλώντας ένταση με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.
Όσον αφορά το επενδυτικό σχέδιο του νέου προέδρου της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, ύψους 300 δισ. ευρώ, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον υπάρχων προϋπολογισμό της Ε.Ε και από κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και όχι από νέα δημόσια κεφάλαια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης