Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Το αρχαιότερο μπαχαρικό του κόσμου κερδίζει την μάχη των εμπορευμάτων - Το πιπέρι αναδεικνύεται σε κερδοφόρα επένδυση

tags :
Bloomberg: Το αρχαιότερο μπαχαρικό του κόσμου κερδίζει την μάχη των εμπορευμάτων - Το πιπέρι αναδεικνύεται σε κερδοφόρα επένδυση
Και ενώ οι τιμές των εμπορευμάτων, από το αργό πετρέλαιο ως τα φασόλια, πέφτουν, η τιμή του πιπεριού καίει…
Η τιμή του μαύρου πιπεριού έχει εκτοξευτεί στα 9 κιλά ανά κιλό, από τα 2 δολάρια ανά κιλό το 2004, ενώ το λευκό πιπέρι κοστίζει 13 δολάρια ανά κιλό, τριπλάσια τιμή από ότι μια δεκαετία πριν.
Η κατανάλωση του αγαθού έχει ξεπεράσει την παραγωγή εδώ και οκτώ χρόνια, καθώς οι Ασιάτες έχουν στραφεί στην κατανάλωση κρέατος, το οποίο παραδοσιακά εκλείπει από την διατροφή τους, και το οποίο απαιτεί, όπως πολύ καλά ξέρουμε, τα καρυκεύματά του για να νοστιμίσει.
Η αύξηση των συνολικών εξαγωγών του πιπεριού, κατά 2,5 δισ. δολάρια, έρχεται στον αντίποδα μιας συνεχούς καθίζησης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία…τέσσερα χρόνια.
Σημειώνεται ότι, πλέον, η οικονομία του Βιετνάμ είναι…πιπεράτη, καθώς η χώρα ξεπέρασε σε παραγωγή την Ινδία και είναι η πιο μεγάλη παραγωγός πιπεριού στον κόσμο, με την παραγωγή το 2013 να αγγίζει τους 122 χιλ. τόνους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης